Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Η εξέλξη των δημοσκοπήσεων με κριτήριο τον Μ)Ο για το διάστημα 01 Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2014...

Κλείνοντας ο Δεκέμβριος μας έδωσε αρκετές νέες δημοσκοπήσεις που εντάξαμε στη βάση δεδομένων που έχουμε δημιουργήσει από τον Ιούλιο (μήνας βάσης) με το σύνολο των δημοσκοπικών παρατηρήσεων που ανέρχονται σε 34 και αφορούν όλες τις εταιρείες οι οποίες δίνουν στοιχεία για την πρόθεση ψήφου.

Στη βάση δεδομένων περιλαμβάνονται οι εταιρείες  Metron Analysis, Alco, Pulse, MRB, Metrisi, Interview, Palmos Analysis, GPO, Marc, Kappa Research, Vcitizens και για τα μέσα "Το Ποντίκι", Mega, TVXS, "Ελεύθερος Τύπος", Action 24, Εφημερίδα των Συντακτών, Alpha TV και "Παραπολιτικά.  

H μεθοδολογία που επιλέχθηκε αφορά τον Μέσο Όρο (Μ/Ο) του συνόλου των δημοσκοπήσεων.

Στον Πίνακα 1 παρατηρούμε την εξέλιξη των ποσοστών των δύο "μονομάχων" καθώς και της διαφοράς τους:


Στον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε ότι η διαφορά έφτασε στο μέγιστο σημείο της τον Οκτώβριο, οπότε και ο Σαμαράς άρχισε να "σκίζει" τα μνημόνια και από τότε παρατηρείται μια σαφής αποκλιμάκωση της.

Μάλιστα όπως θα δούμε στον πίνακα 2 η διαφορά πλέον παρουσιάζεται μικρότερη από την αντίστοιχη που είχαν παρουσιάσει τα δύο "μεγάλα" κόμματα κατά της ευρωεκλογές του 2014.


Η απορία που μας γεννήθηκε είναι εάν η συγκεκριμένη μείωση έχει λογική, πράγματι στον πίνακα 3 θα παρατηρήσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία καρπώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δήλωναν αναποφάσιστοι και μεταστρέφουν τη γνώμη τους προς κάποιο κόμμα,


Παρατηρούμε ότι όσο μειώνεται ο αριθμός των αναποφασίστων τα ποσοστά που καρπούται η Νέα Δημοκρατία είναι πραγματικά μεγάλα.

Ακόμη και οι οργανισμοί στοιχήματος θεωρούν τη μείωση της διαφοράς μια πραγματικότητα και μάλιστα με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς,


Επειδή οι εταιρείες στοιχημάτων ακολουθούν το αγγλοσαξωνικό ρητό «put your money where your mouth is» μάλλον θα πρέπει να τις θεωρήσουμε τις περισσότερο αξιόπιστες, άλλωστε τα αποτελέσματα τους συνάδουν και επαυξάνουν σε απόλυτο βαθμό τα αποτελέσματα των Μ)Ο που παρουσιάσαμε λίγο πιο πάνω.

Συμπεράσματα:

1.- Η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων βαίνει συνεχώς μειούμενη και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς.

2.- Η Νέα Δημοκρατία καρπώνεται το μέγιστο όλων εκείνων που μεταστρέφουν από αναποφάσιστοι σε θετική ψήφο.

3.- Η διαφορά πλέον έχει μειωθεί σε επίπεδα μικρότερα εκείνης των ευρωεκλογών.

4.- Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει πιάσει δημοσκοπικό "ταβάνι" και τίποτε δεν δείχνει - τουλάχιστον αυτή τη στιγμή - ικανό να τον ωθήσει σε υψηλότερα ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου