Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μπαρουφάκης και η ψυχική διαταραχή «ψευδαισθήσεις μεγαλείου»....

Πραγματικά όλο τον τελευταίο καιρό ακούω για το παιχνίδι του τρελού, το οποίο παίζει ο Μπαρουφάκης και οι συν αυτώ.  Αρκετές φορές αναρωτήθηκα, εάν τελικά είναι παίγνιο, στο οποίο ο συγκεκριμένος κομισάριος ή απλά η πραγματικότητα της ύπαρξης του.


Εάν παρατηρήσει κανείς οποιαδήποτε κίνηση του, οποιαδήποτε ομιλία του, οτιδήποτε προδίδει η μη λεκτική επικοινωνία και η γλώσσα του σώματος, των ενδυματολογικών προτιμήσεων  αλλά ακόμη και της γραφής του ίδιου του ονόματος του ή θα πρέπει να απονείμει στον Γιάνη (με ένα νι) Νόμπελ πρώτου ανδρικού ρόλου ως έναν από τους καλύτερους θεατρίνους ή θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ο άνθρωπος πάσχει πραγματικά από κάποιο σύνδρομο.

Ειδικά η σημερινή του δήλωση στο bloomberg «Ο κόσμος δεν θέλει λεφτά ή δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια» πραγματικά ξεπέρασε κάθε επίπεδο αμετροέπειας και εγωκεντρισμού, δείχνοντας έναν άνθρωπο πλήρως αποκομμένο από το περιβάλλον και την πραγματικότητα.

Η περιέργεια με οδήγησε να ρωτήσω φίλο ψυχολόγο εάν υπάρχει κάποιος επιστημονικός όρος που θα χαρακτήριζε το συγκεκριμένο άτομο. Η απάντηση ήρθε ανέλπιστα εύκολα και αβίαστα.......«το πιθανότερο ναι χωρίς αυτό να αποτελεί τεκμηριωμένα επιστημονική άποψη, αφού δεν τον εξέτασα»  και στη συνέχεια μου περιέγραψε το σύνδρομο «ψευδαισθήσεις μεγαλείου» (delusions of grandeur) το οποίο παλιότερα και κατά την Γιουνγκερική ορολογία ονομαζόταν «σύμπλεγμα του Ιεχωβά».

«Ψευδαισθήσεις μεγαλείου» (delusions of grandeur)

Οι ψευδαισθήσεις του μεγαλείου είναι οι σταθερές και ψευδείς πεποιθήσεις ότι κάποιος κατέχει ανώτερες ιδιότητες όπως η ιδιοφυΐα, φήμη, παντοδυναμία, ή τον πλούτο. Είναι πολύ συχνά ένα σύμπτωμα της σχιζοφρένειας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα που διαγιγνώσκεται σε ψυχωτικές ή διπολικές διαταραχές, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις άνοιας (όπως η νόσος του Alzheimer).

Οι άνθρωποι με ψευδαισθήσεις μεγαλείου, συχνά έχουν την πεποίθηση ότι είναι κάτοχοι κάποιου μεγάλου, αλλά παραγνωρισμένου ταλέντου ή διορατικότητας. Μπορούν επίσης να πιστεύουν ότι έχουν σημειώσει κάποια σημαντική ανακάλυψη που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν ή δεν εκτιμούν.
..............................................................................................................

Μερικές φορές, στη λαϊκή γλώσσα, αυτή η διαταραχή μπορεί να είναι γνωστή ως «μεγαλομανία», αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια αναφέρεται ως ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, αν είναι ένα βασικό στοιχείο της προσωπικότητας και της ταυτότητας ενός ατόμου. Σε τέτοιες διαταραχές, το άτομο έχει άκρως δυσανάλογη αίσθηση για τη σημαντικότητα και την αξία του προσώπου του, σε σχέση με το περιβάλλον (σ.σ. και τους γύρω του). Οι άνθρωποι με αυτό το θέμα (κόμπλεξ)μπορεί επίσης μερικές φορές να έχουν μια αίσθηση για τα πιο "elegance" και εξωφρενικά πράγματα στη ζωή.

Εάν λοιπόν στην παραπάνω περιγραφή αναγνωρίζεται τον συγκεκριμένο κομισάριο, μάλλον δεν είστε μακριά......εάν πάλι όχι....είπαμε, δεν εκφέρουμε επιστημονική άποψη...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου