Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Φληναφημάτων συνέχεια.......Το Τ.Χ.Σ. θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του......

Από του βήματος της Βουλής ακούσαμε και πάλι τον Αλέξη να μας λέει ότι το Τ.Χ.Σ. θα ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου τα οποία κατέχει στις συστημικές τράπεζες.  

Είναι αυτό δυνατόν;  Εφόσον ζούμε σε ευνομούμενη πολιτεία η απάντηση είναι κάθετα ΟΧΙ, σε κάθε άλλη περίπτωση όλα είναι πιθανά, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις οικονομικές, πολιτικές και πάνω από όλα πίστης των αγορών για το μέλλον της χώρας..


Ας δούμε γιατί......

Πριν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, υπογράφηκε μεταξύ αυτών και της Διοικήσεως του Τ.Χ.Σ. μια συμφωνία σχέσεων μεταξύ των μελλοντικών μετόχων, με την οποία το Ταμείο, μεταξύ άλλων, αναλάμβανε να αποποιηθεί των δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε, με την προϋπόθεση οι νέοι ιδιώτες μέτοχοι να αποκτήσουν συνολικό ποσοστό, μεγαλύτερο του 10%.

Πράγματι σε όλες τις συστημικές τράπεζες η σύνθεση του Μ.Κ. υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό αυτό, ενώ στη Eurobank το Τ.Χ.Σ. κατέχει μειοψηφικό ποσοστό πλέον.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι το Τ.Χ.Σ. ελέγχεται από τον ESM/EFSF και κατ΄ επέκταση από την αρμόδια επιτροπή του Single Supervisoyry Mechanism (S.S.M.) της E.C.B. 

Σε κάθε περίπτωση οι υποψηφιότητες πρέπει αρχικά να κατατεθούν στην Επιτροπή  Εταιρικής διακυβέρνησης και υποψηφιοτήτων της E.C.B. αλλά και να γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις, εφόσον υποβληθούν.

Μπορούν να μας εξηγήσουν οι "κύριοι" της συγκυβέρνησης των ΣυριζΑΝΕΛ πως ακριβώς θα αναλάβουν την διοίκηση; ακόμη και εάν αλλάξουν το νομικό πλαίσιο καταπατώντας φυσικά κάθε έννοιας καλής πίστης και νομικής συνέχειας, εφόσον:

α) οι Τράπεζες έχουν ρευστότητα από την ECB μόνον και μόνον λόγω της χρήσης των ομολόγων του EFSF/ESM, φυσικά σε μια τέτοια ακραίως μονομερή ενέργεια δε νομίζουμε ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι συγκεκριμένες ομολογίες,

β) θα αναγκάσει την ECB να προβεί και εκείνη σε αντίστοιχες μονομερείς ενέργειες, βλέπε ELA;

γ) θα ασκηθούν αγωγές αποζημίωσης πολλών δις €, μιας και όπως είπαμε η παραπάνω συμφωνία ενσωματώθηκε στα Πληροφοριακά Δελτία της αύξησης Μ)Κ,

Μήπως είναι καιρός να μας τα εξηγήσουν όλα αυτά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου