Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

M. Sapin: Καμία ρήξη του Γαλλογερμανικού άξονα απέναντι στην Ελλάδα......

Μετά τη συνάντηση του Υπ.Οικ. με τον Γάλλο ομόλογο του M. Sapin, ακούσαμε διάφορους πανηγυρισμούς τόσο από τα Μ.Μ.Ε. όσο και από διάφορους σχολιαστές των blog ανήκοντες αναφανδόν στη συγκυβέρνηση των ΣυριζαΑΝΕΛ.  

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι ο M. Sapin έριξε άλλο ένα χαστούκι προς την συγκυβέρνηση, ομολογουμένως όμως με διπλωματικό τρόπο.  Μάλιστα, γνωρίζοντάς την ιδιοσυγκρασία του Βαρουφάκη και μη θέλοντας να εντείνει το κλίμα έγινε πλαγίως σαρκαστικός έως χλευαστικός, όταν ανέφερε ότι πρέπει να προβούμε σε μετονομασίες και να ονομάζουμε το "μνημόνιο" ως "συμβόλαιο" ενώ θα πρέπει να μην αναφέρουμε τη λέξη "τρόικα" αλλά να την ονομάσουμε "τρίο" εμπνευσμένος από τη μουσική του παιδεία.


Πριν "αλέκτωρ λαλήσει τρεις" επιβεβαιωθήκαμε, από την σημερινή, συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν έχει νόημα να παίξουμε ένα παιχνίδι όπου η μια χώρα της Ευρωζώνης θα βάλλει κατά της άλλης και ειδικά όχι η Γαλλία με τη Γερμανία. Και αυτό διότι η λύση που θα βοηθήσει τους Έλληνες, αφού βεβαίως θα είχαν αποδεχθεί τις δεσμεύσεις τους, θα περάσει μέσα από τη συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία»
Αδειάζοντας, πλήρως. τον Βαρουφάκη και επιβεβαιώνοντας, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τον Γαλλογερμανικό άξονα, ο οποίος ουδόλως έχει διασπασθεί και βρίσκεται απέναντι στους συγκυβερνούντες.  Βέβαια ο Βαρουφάκης ακόμη να καταλάβει με πόσο σκαιά διπλωματικό τρόπο τον χλεύασε δημόσια.

Συνεχίζοντας αναφέρει «για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή εντάσεις. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να τα εξηγήσουμε στις ελληνικές αρχές με φιλικό τρόπο για να τα καταλάβουν.». Πόσο πιο χλευαστικός θα μπορούσε να γίνει;

Όπως σημειώνει το Reuters, η Γαλλία -που με τη σειρά της έχει πρόβλημα με το έλλειμμα- πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες των προϋπολογισμών εντός της ΕΕ, έχει προτείνει από την αρχή να βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Διόλου τυχαίο ότι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επισκέφθηκε ο νέος ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης ήταν το Παρίσι. 


Αναφερόμενος στην προθεσμία  τις 28ης Φεβρουαρίου, ο κ. Σαπέν δήλωσε στο Reuters: «Το χρονικό διάστημα μοιάζει να είναι λογικό, αν διατυπωθεί σταδιακά ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο. Η ΕΚΤ και οι εταίροι δεν μπορούν να δώσουν χωρίς να πάρουν κάτι ως αντάλλαγμα».΄

Μάλιστα έδωσε και ένα μίνι οδικό χάρτη προς την Ελληνική κυβέρνηση: «Το πρώτο βήμα θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σε αυτή την περίπτωση είτε η Ελλάδα θα αποδεχθεί την παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους εταίρους ή θα διεκδικήσει ένα νέο πρόγραμμα».


Φτάνοντας μάλιστα να απειλήσει, ομολογουμένως με διπλωματικό και πάλι τρόπο, την Ελληνική κυβέρνηση λέγοντας: «Η Ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη τώρα σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια όταν ξέσπασε η κρίση και εμφανίστηκε το πρόβλημα της Ελλάδας»

Ενώ σε κάθε περίπτωση κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία είναι αντίθετη με κάθε ιδέα για το κούρεμα του Ελληνικού χρέους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου