Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής: Βρείτε τα με τους εταίρους ΑΜΕΣΑ......

«Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες χωρίς μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους.»

Δημοσιεύθηκε σήμερα η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία ζητεί από τη νέα κυβέρνηση «αποφάσεις ο ταχύτερο δυνατό» μιας και η νέα κυβέρνηση 



«θα πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια (κυρίως προς το ΔΝΤ) ύψους περίπου €4 δισ. και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου €7 δισ. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει μετά τον Ιούλιο 2015 όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη για €8,8 δισ. για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ, δευτερευόντως έναντι του ΔΝΤ και τόκους»

στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη διαπραγματευτική θέση της χώρας την οποία θεωρεί αρκετα ισχυρή μιας και οι Ευρωπαίοι 

«Για οικονομικούς και στρατηγικούς λόγους, κατά την εκτίμησή μας, οι εταίροι δε θα είναι ανυποχώρητοι στις θέσεις τους όπως διαμορφώθηκαν έως τα τέλη του 2014. »

Βέβαια η εκτίμηση του Γραφείου μόνο υποκειμενική μπορεί να χαρακτηριστεί μιας και οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν εάν υποχωρήσουν σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία κ.λ.π.

Στη συνέχεια και αφού κάνει μια κακή αντιγραφή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μας λέει τι μέλει γενέσθαι σε περίπτωση αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη:

«Η έξοδος θα προκαλούσε χρηματοδοτικές δυσκολίες (σ.σ απλά δυσκολίες ;) για την εφαρμογή οποιουδήποτε αναπτυξιακού προγράμματος ή και για τη διόρθωση κοινωνικών ανισορροπιών. Άλλωστε η επάνοδος στη δραχμή δεν θα απέτρεπε την εφαρμογή μιας αυστηρής δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής. Πιθανόν θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και στασιμότητα. Τυχόν πρόσκαιρα οφέλη ανταγωνιστικότητας θα εξουδετερώνονταν ταχέως. Επίσης, θα προκαλούσε κόστος μέσω των υψηλών επιτοκίων για τυχόν αναγκαίο δανεισμό του κράτους και των επιχειρήσεων από τις αγορές. Τέλος, πιθανόν, θα αποθάρρυνε λόγω γενικότερων αβεβαιοτήτων τις επενδύσεις στην Ελλάδα.»

Τοποθετώντας πάμπολα «πιθανό»,, για να απαλύνει την σκληρή πραγματικότητα, 

Με λίγα λόγια ακόμη και ένας από τους καλύτερους θεσμικούς συμμάχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καθόλη την προηγούμενη περίοδο, αρχίζει να βοά «βρείτε τα με τους εταίρους ΑΜΕΣΑ»

πηγή: η έκθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου