Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Όταν τα λόγια αρχίζουν να μετατρέπονται σε έργα.........

Μετά από δεκάδες δηλώσεις του συνόλου των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. της Ε.Κ.Τ. αλλά και εκπροσώπων των χωρών μελών της Ευρωζώνης όπως αναφέραμε σε άλλη ανάρτηση (πατήστε εδώ), που με ακριβώς τον ίδιο τρόπο έστελναν ακριβώς το ίδιο μονότονο πλέον μήνυμα, δηλαδή ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις και πρόγραμμα/μνημόνιο δεν θα υπάρξουν άλλα λεφτά με οποιαδήποτε μορφή προς την Ελλάδα και το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είχαμε σήμερα τις πρώτες πραγματικές ενδείξεις των προθέσεων των εταίρων μας στον τόπο αντιμετώπισης κάθε κουτσαβακισμού από τους εγχώριους λαϊκιστές.


Το Δ.Σ. και η Ε.Ε. του Ε.Σ.Κ.Τ. έκαναν αποδεκτό το αίτημα της Τ.τ.Ε. για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Emrgency Liquidity Assistance (ELA) για τη χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών, μηχανισμός ο οποίος αποτελεί το ύστατο καταφύγιο μιας χώρας της Ευρωζώνης όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα, δηλαδή όταν βρίσκεται ένα βήμα πριν το bail in και την καταστροφή.

Μάλιστα βρέθηκαν και αρκετοί που θεώρησαν "τεράστια επιτυχία" αυτή την εσχάτη καταφυγή και δήλωσαν με απύθμενο θράσσος ότι «οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν».

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι Ευρωπαίοι φρόντισαν να στείλουν, ακόμη και σε αυτή την καταφυγή, το μόνιμο μήνυμα όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, με μια άκρως τεχνοκρατική απόφαση.  Η έγκριση έχει διάρκεια δύο εβδομάδων. 

Τι σημαίνει αυτό; ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, η λήξη της έγκρισης, θα πραγματωθεί την ημέρα που η νέα κυβέρνηση θα ξεκινάει τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 

Πριν λοιπόν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική βουλή, θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ε.Κ.Τ. αλλιώς θα καταρρεύσει από το άμεσο bank run που θα δρομολογηθεί.  Φανταστείτε, σε περίπτωση μη έγκρισης από την Ε.Κ.Τ. της παράτασης του ELA, τι πρόκειται να γίνει στα τραπεζικά καταστήματα, όταν πλέον θα είναι σίγουρη η ανυπαρξία ρευστότητας.

Βέβαια οι Ευρωπαίοι, αποφασισμένοι πλέον, θα έχουν την ευκαιρία και κατά την αυριανή συνεδρίαση να θέσουν ένα ακόμη ζήτημα σε σχέση με την χρηματοδότηση της οικονομίας. Εφόσον εγκριθεί η ποσοτική χαλάρωση, θα έχει σημασία τόσο η έναρξη της, που πιθανολογείται μετά την 1η Μαρτίου, όσο και οι όροι για να συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα.

Κατ΄ αρχήν εάν η ημερομηνία είναι πράγματι η φημολογούμενη, από μόνη της είναι ένα πολιτικό μήνυμα, μιας και την προηγούμενη θα έχει λήξει η δίμηνη τεχνική παράταση του μνημονίου και άρα η Ελλάδα ΔΕΝ θα είναι σε πρόγραμμα. Να υπενθυμίσουμε ότι για την παροχή νέας παράτασης θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από το Eurogroup κατόπιν αίτησης της Ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τους όρους, θεωρούμαι ότι δεν θα απέχουν νανόμετρο από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ε.Κ.Τ. πριν από λίγες μέρες, δηλαδή η ύπαρξη σε ισχύ του μνημονίου, η ύπαρξη σε ισχύ ενός προγράμματος από το Δ.Ν.Τ. και η επιτυχής αξιολόγηση από την τρόικα.

Με λίγα λόγια για να χρηματοδοτηθεί η Ελληνική οικονομία από το Q.E. αλλά και από τον E.L.A.,θα πρέπει η νέα κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρόνο και υπό την δαμόκλειο σπάθη της διακοπής παροχής ρευστότητας από κάθε ευρωπαϊκή πηγή να έχει συμφωνήσει με την τρόικα και να έχει πάρει τα μέτρα που απαιτούνται.

Ακόμη όμως και εάν η οποιαδήποτε νέα Ελληνική κυβέρνηση δεν συνετιστεί με την πλήρη έλλειψη ρευστότητας, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και όλων όσα αυτό θα επιφέρει, το party από την μεριά των Ευρωπαίων θα συνεχιστεί.

Μέχρι και τον Μάρτιο του 2015 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 4,61 δις €




ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρώνει κανονικά την εσωτερική αγορά (μισθοί, συντάξεις 2,9 δις) κλπ.  Ένα σύνολο περίπου 8,7 δις ενώ θα έχει προηγηθεί ένα τεράστιο bank run και η φυσική και επακόλουθη κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού.  

Εφόσον δεν καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των ομολόγων και σύμφωνα με την Δανειακή σύμβαση, το σύνολο του χρέους καθίσταται απαιτητό και μάλιστα η Ελληνική Δημοκρατία, η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν απολέσει κάθε δικαίωμα ασυλίας, αρμόδια δικαστήρια είναι αυτά του Μεγάλου  Δουκάτου του Λουξεμβούργου και το εφαρμοζόμενο δίκαιο είναι το Αγγλικό με ότι αυτό συνεπάγεται για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχεία του Ελληνικού κράτους.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει τη Δευτέρα θα τελεί υπό την ασφυκτική ομηρεία της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ. και η επιβίωση της θα κριθεί αρχικά από την δυνατότητα της να λάβει παρατάσεις των προθεσμιών και στη συνέχεια από την πλήρη συμμόρφωση της προς το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πέραν κάθε βαλκάνιου κουτσαβακισμού.

Άλλως θα μπορεί να φωνάξει το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει έστω και ένα αλλόφυλο ρουθούνι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου