Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Η εξέλξη των δημοσκοπήσεων με κριτήριο τον Μ)Ο για το διάστημα 01 Ιουλίου - 10 Ιανουαρίου 2015...

Φτάσαμε και στο πρώτο δεκαήμερο - ενδεκαήμερο για την ακρίβεια - του Ιανουαρίου και 13 ημέρες πριν από τις εκλογές με ολοκληρωμένες τις δημοσκοπήσεις και αυτού του Σαβατοκύριακου.


Πλέον στο αρχείο μας βρίσκονται 54 δημοσκοπήσεις από την 1η Ιουλίου 2014 έως και την 11η Ιανουαρίου 2015 για τις εταιρείες Metron Analysis, Alco, Pulse, MRB, Metrisi, Interview, Palmos Analysis, GPO, Marc, Kappa Research, Vcitizens και για τα μέσα "Το Ποντίκι", Mega, TVXS, "Ελεύθερος Τύπος", Action 24, Εφημερίδα των Συντακτών, Alpha TV και "Παραπολιτικά', Vergina TV και Αγορά.

Ας δούμε το Μ)Ο των παραπάνω δημοσκοπικών παρατηρήσεων αρχίζοντας από την πρόθεση ψήφου:


Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια οριακή μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο μονομάχων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η διαφορά μπορεί να ανατραπεί υπό κανονικές συνθήκες.  Στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να "αυτοκτονήσει" κυριολεκτικά στις επόμενες 13 ημέρες για να χάσει την πρώτη θέση.  

Βέβαια λόγω της πολυγλωσίας που υπάρχει στο συγκεκριμένο κόμμα τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Στον επόμενο πίνακα θα δούμε ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία καρπώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφασίστων η μείωση του αριθμού τους έχει ανακοπεί και μάλλον οι αποφάσεις τους θα παρθούν την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές και φυσικά θα κρίνουν την έκβαση του αποτελέσματος



 μιας και ο αριθμός τους παραμένει μεσοσταθμικά στην περιοχή του 12% που αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή εν δυνάμει ψηφοφόρων.  Παράλληλα ένα ποσοστό της τάξεως του 7,31% δηλώνει ότι θα ψηφίσει "άλλο κόμμα" χωρίς αυτό να αποκλείει την μεταστροφή τους προς κάποιον από τους δύο "μονομάχους".

Στα ίδια ποσοστά περίπου καταλήγουν και οι bookmakers stoiximan.gr και sportingbet.gr με τον πρώτο να δίνει διαφορά - αυτή τη στιγμή στο 4,50% ενώ στο δεύτερο η διαφορά ανέρχεται στο 3,75% και να έρχεται πιο κοντά στα δικά μας ποσοστά. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει - αυτή τη στιγμή - δυναμική αυτοδυναμίας ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. που είναι το μόνο κατ'  ουσίαν φίλιο κόμμα δεν δείχνει τη δυνατότητα να εισέλθει στη Βουλή.

Η θέση του τρίτου κόμματος θα παιχθεί ανάμεσα στην Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με τις πιθανότητες να βρεθεί η πρώτη πιο κοντά στην κατάκτηση της και εκεί θα αρχίσουν τα προβλήματα ηθικής τάξης μιας και εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση κατά την πρώτη ή τη δεύτερη διερευνητική εντολή είτε θα πρέπει να πάει ο ΠτΔ στον Κορυδαλλό για να δώσει την εντολή στον έγκλειστο Μιχαλολιάκο είτε θα πρέπει αυτός σιδεροδέσμιος να οδηγηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.....στιγμές "μεγαλείου" με λίγα λόγια.


Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας, που δεν μπορεί να προβλεφθεί, είναι η τελική συμπεριφορά του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο ναι μεν δεν δείχνει σε καμιά δημοσκόπηση να ξεπερνάει το 3% αλλά είναι κοντά σε αυτό από τη μια ενώ από την άλλη λόγω της ιδιομορφίας του να είναι πρωσοποπαγές κόμμα, δεν μπορούμε να ξέρουμε την συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπου η "οικογένεια" έχει βαθύτατες ρίζες. 

Παραδείγματος χάριν είναι αδύνατο να προβλεφθεί πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα στην Κρήτη ή στην Αχαΐα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου