Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΙΟΒΕ: Σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο υποχωρεί αισθητά, κινούμενος κατά 3,8 μονάδες χαμηλότερα, και φθάνοντας στις 98,9 μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοσή του από τον περασμένο Απρίλιο. Σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας – εκτός των Κατασκευών - καταγράφεται αποδυνάμωση των προσδοκιών, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται σημαντικά. 


Διακόπτεται έτσι μία περίοδος βελτίωσης των προσδοκιών, καθώς είναι σαφές ότι η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο εν όψει των βουλευτικών εκλογών επηρέασε καθοριστικά τις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν την οριστικοποίηση των εκλογών, η προκήρυξή τους φαίνεται να είχε προεξοφληθεί αρκετά νωρίτερα. 

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά το 2014 ο δείκτης κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, γεγονός που συγκλίνει άλλωστε με τη σταθεροποίηση της οικονομικής μεγέθυνσης, όπως αποτυπώνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.



ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Κάμψη παραγωγής, λόγω επιδείνωσης των προβλέψεων για την παραγωγή και των εκτιμήσεων στις παραγγελίες.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε αισθητά χαμηλότερα τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 90,6 (από 96,9) μονάδες, ωστόσο υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό του επίπεδο (83,4 μονάδες). 

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται εκ νέου, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να διευρύνεται και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες
και τη ζήτηση να χάνουν έδαφος.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Βελτίωση προσδοκιών, επανακάμπτουν οι προγραμματισμένες εργασίες στα Δημόσια Έργα.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές κερδίζει έδαφος τον Δεκέμβριο, μετά την έντονη υποχώρησή του τον Νοέμβριο, διαμορφούμενος στις 80,7 (από 69,6) μονάδες). 

Η άνοδος εκπορεύεται από τις αρκετά λιγότερο δυσμενείς εκτιμήσεις για τις προγραμματισμένες εργασίες στα Δημόσια έργα και την επιστροφή του σχετικού δείκτη στα επίπεδα του Οκτωβρίου. Πάντως, οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου στο σύνολό του, επιδεινώνονται ελαφρά τον Δεκέμβριο.




ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Εξασθένηση επιχειρηματικών προσδοκιών, υποχώρηση πωλήσεων.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο υποχωρεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα του έτους στις 92,6 μονάδες (από 100,3 μονάδες τον Νοέμβριο), σε υψηλότερη πάντως επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (75,5 μονάδες). 

Οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν, ενώ αποδυναμώνονται και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων περιορίζονται ελαφρά,
ενώ από τους εξεταζόμενους κλάδους, μόνο στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται.



ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, σε πτώση η τρέχουσα ζήτηση.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες επιδεινώνεται τον Δεκέμβριο στις 85,3 από 91,3 μονάδες τον Νοέμβριο, υψηλότερα πάντως σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (73,2 μον.). 

Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, όλες καταγράφουν πτώση: οι μεταβολές στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση και την τρέχουσα ζήτηση είναι αρνητικές, ενώ και στις προβλέψεις εξέλιξης της βραχυπρόθεσμης ζήτησης σημειώνεται επιδείνωση, αν και οριακή. 



ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: Επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, μετά από ένα δίμηνο ανόδου.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκε πτωτικά τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις -53,9 (από -49,9) μονάδες. Παραμένει σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο από οτι πριν ένα χρόνο (63,3). 

Η επιδείνωση προσδοκιών αποδίδεται κυρίως στην επανάκαμψη της αβεβαιότητας γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις μετά την πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας
εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δε θα πρέπει να αγνοηθεί πάντως και η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, που σίγουρα πιέζει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. 

Σε επίπεδο χωρών, οι Έλληνες παραμένουν με μεγάλη διαφορά οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι (-39,4 από - 37), οι Κροάτες (-35,7 από -35,9), οι Γάλλοι (-22,4 από -22,6 από -23,8) και οι Ούγγροι (-22,3 από - 19,2). Ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης κινείται ελαφρώς ανοδικά σε ΕΕ και Ευρωζώνη (στις -7,5 από -8,1 και στις -10,9 από -11,5 μονάδες αντίστοιχα), καταγράφοντας άνοδο σε 15 (από 13) χώρες τον Δεκέμβριο. Θετικούς δείκτες παρουσιάζουν και πάλι 7 χώρες: οι σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), αλλά και η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Ην. Βασίλειο. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου