Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια αποφασιστική εβδομάδα, ενώ ο Τσίπρας ετοιμάζεται να συναντηθεί με τη Merkel

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Agela Merkel για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες τη Δευτέρα, στην έναρξη μιας εβδομάδας που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Η συνάντηση στο Βερολίνο με την ηγέτιδα της χώρας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 240 δις € είναι προάγγελος είτε της λήψης αποφάσεων είτε της ρήξης. Ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας του που επιδεινώνεται συνέχεια.  Η κυβέρνηση του πρέπει να διευκρινίσει τα οικονομικά μέτρα, που προτίθεται να λάβει,, το συντομότερο δυνατόν μέσα σε αυτή την εβδομάδα,  ώστε να ξεκλειδώσει τις ενισχύσεις από το πρόγραμμα διάσωσης, που κρατούνται επί μακρόν και θα κρατήσουν τη χώρα στη ζωή.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια στροφή 180° στις πολιτικές της Αθήνας, αλλά εμμένω στην εκτίμησή μου ότι, εάν δεν γίνει αυτό, η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει και θα γλιστρήσει έξω από τη ζώνη του ευρώ στο χάος», αναφέρει ο Erik Nielsen, global chief economist της UniCredit AG «η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι το τέλος του παιχνιδιού».

Αποκλεισμένη από τις αγορές (σ.σ. που θα χόρευαν με ταμπούρλα στα κελεύσματα του Τσίπρα) με τα ταμεία άδεια, η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να πληρώσει περίπου 1,5 δις € σε συντάξεις και μισθούς μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, εν μέσω ενδείξεων ότι θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα στις αρχές του επόμενου μήνα.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Merkel, o Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, πίεσαν τον Τσίπρα στη συνάντηση της 19ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, να αποδεχθεί την συμφωνία του Φεβρουαρίου και να «παρουσιάσει μια πλήρη λίστα από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», πριν υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση.

Η ελπίδα ότι οι σημερινές συνομιλίες μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για την καταβολή κονδυλίων από την Ε.Ε., ενίσχυσαν τα Ελληνικά assets την Παρασκευή μετά από την απότομη πτώση στις αρχές του μήνα.  Τα κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται υψηλότερα σήμερα με το yield του 3ετούς ομολόγου να έχει πτώση 33 bps στο 21% στις 11:30 π.μ. ώρα Ελλάδος.  Το χρηματιστήριο κινείται κατά 0.2% υψηλότερα στις 745,70 μονάδες 

Επικείμενη Χρεωκοπία

Οι Financial Times, ανέφεραν την Κυριακή, ότι ο Τσίπρας έστειλε επιστολή προς την Merkel κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την σύνοδο των Βρυξελλών, στην οποία αναφέρει ότι είναι "αδύνατο" να εξυπηρετήσει τις άμεσες δανειακές υποχρεώσεις χωρίς την καταβολή βραχυπρόθεσμης οικονομικής ενίσχυσης.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τσίπρα στο Βερολίνο, από τις 25 Ιανουαρίου, οπότε και το κόμμα του εκτοξεύτηκε χρησιμοποιώντας ρητορική αντιλιτότητας, θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, είπε ο 40χρονος Τσίπρας στην Καθημερινή που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Η συνάντηση δίνει και στους δύο ηγέτες την ευκαιρία να μετριάσουν πνεύμα έντονης αντιπαράθεσης που επικρατεί και στις δύο χώρες.  Περιλαμβανομένων από τη μια των βελών που εκτοξεύονται από τους Γερμανούς πολιτικούς ενάντια στον Υπ.Οικ. Γιάνη Βαρουφάκη και από την άλλη των αιτιάσεων της Ελληνικής πλευράς για τις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία λόγω της Ναζιστικής κατοχής κατά τον Β'  Π.Π.

Για τον Τσίπρα «η επίσκεψη στη Γερμανία εξυπηρετεί τον σκοπό της αλληλογνωριμίας και της κατανόησης σε διμερές επίπεδο».  Ενώ η Merkel δήλωσε την Παρασκευή «έχω καταγράψει ένα δύο σημεία στα οποία θα επικεντρωθώ και αποτελούν τις απόψεις της Γερμανίας, αυτά πρέπει να ειπωθούν»

Στασιμότητα στο πρόγραμμα διάσωσης

Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι όροι που αφορούν τη στασιμότητα του προγράμματος διάσωσης της χώρας δεν αποτελούν μέρος της επίσημης ατζέντας των συνομιλιών που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα το απόγευμα στη γερμανική Καγκελαρία, και του γεύματος εργασίας που θα ακολουθήσει. Οι συνομιλίες "δεν θα λάβουν χώρα κάτω από την πίεση των διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο Τσίπρας, στην Καθημερινή.

Η Μέρκελ, η οποία βίωσε την ανεξέλεγκτη κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Γερμανία, πριν από 25 χρόνια, λέει ότι ο «πολιτικός της στόχος» είναι να κρατήσει τη ζώνη του ευρώ ανέπαφη.   Προέτρεψε τον Τσίπρα την Παρασκευή να κάνει το ίδιο από την πλευρά του, λέγοντας ότι δεν θα διαπραγματευτεί μαζί του από μόνη της.

Ο Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα καταθέσει τις προτάσεις της το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκλειδώσει η καταβολή των δόσεων του προγράμματος βοήθειας.  Παρά το γεγονός ότι καμία συγκεκριμένη προθεσμία δεν έχει τεθεί, οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να συζητήσουν την εκταμίευση χρημάτων σε έκτακτη συνεδρίαση τους έως τις 27 Μαρτίου, αν λάβουν από την Ελλάδα επαρκή κατάλογο μέτρων έως τότε, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ε,Ε, την περασμένη εβδομάδα.

Εκροές καταθέσεων

Η αντιπαράθεση έχει προκαλέσει επίσης μεγάλες εκροές καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες, εν μέσω ανησυχιών για τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Η μηνιαία πτώση των καταθέσεων τον Ιανουάριο ήταν η πιο απότομη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια, και η αιμορραγία συνεχίζεται. Οι καθαρές αναλήψεις την Παρασκευή ανήλθαν στο ποσό των 450 εκ. ευρώ, ενώ πάνω από 1,1 δις € είχαν φύγει οι ελληνικές τράπεζες τις προηγούμενες τρεις ημέρες, ανέφερε πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα, ζητώντας να να κατονομαστεί, μιας και τα ημερήσια δεδομένα εκροών δεν είναι δημόσια.

Οι Ελληνικές τράπεζες καλύπτουν την έλλειψη μετρητών μέσω της γραμμής του ELA, ο οποίος υπόκειται σε εβδομαδιαία αναθεώρηση από την E.K.T.  Την τελευταία εβδομάδα η Ε.Κ.Τ. αύξησε το ταβάνι του ELA μόλις κατά 400 εκ. €, λιγότερα από τα μισά από όσα αιτήθηκε η Τ.τ.Ε. στα 69,8 δις € συνολικά.

Λαμβάνοντας υπόψιν συγκεντρωτικά την επανάληψη των εκροών των τραπεζικών καταθέσεων, τα απογοητευτικά δημόσια οικονομικά δεδομένα και την ελάχιστη πρόοδο των διαπραγματεύσεων, τονίζουμε με τον αυξανόμενο κίνδυνο της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σύντομα, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Barclays Francois Cabau και Thomas Harjes σε σημείωμα τους προς τους πελάτες τους με ημερομηνία 20 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου