Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Financial Times: OΤσίπρας υπόσχεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε συνάντηση με τους πιστωτές της ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός Ελλάδα συμφώνησε να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για τα ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης του σε μια συνάντηση με τους Γερμανούς και τους Γάλλους ομολόγους και τους ηγέτες της ΕΕ αργά χθες το βράδυ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη πριν από ένα μήνα μεταξύ υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία απέτυχε, εν μέσω ελληνικών ενστάσεις για λεπτομέρειες σχετικές με τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Ούτε φέρνει την Αθήνα πιο κοντά στην εξασφάλιση μερικών από τα € 7,2 δις που απομένουν στο πακέτο διάσωσης, παρά τις αυξημένες ενδείξεις για ταμειακή ένδεια ώστε είναι αναγκασμένη να μαζεύει τα μετρητά των ανεξάρτητων φορέων της κυβέρνησης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η τρίωρη συζήτηση, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, θα παρέχει την αναγκαία σπίθα στις ελληνικές αρχές ώστε να συνεργαστούν πλήρως με τη διερευνητική ομάδα που βρίσκεται στην Αθήνα, η οποία πρέπει να συνυπογράψει τον τελικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, για τον οποίο ο κ Τσίπρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες. Μόνο όταν η λίστα συμφωνηθεί και οι μεταρρυθμίσεις υπάρξει η βούληση οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν θα υπάρξει απελευθέρωση μετρητών του προγράμματος διάσωσης.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να υποβάλει έναν τέτοιο κατάλογο και να το κάνει γρήγορα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, η οποίοα συναντήθηκε με τον κ Τσίπρα μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο François Hollande, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και τους πρόεδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. «Αυτό χρειάζεται επειγόντως, και σε αυτό  χρειάζεται να επικεντρώσουμε την προσοχή μας».

Ο κ Hollande είπε ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο" στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ Τσίπρας είπε ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος μετά τις συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην Αθήνα να υποβάλει ένα δικό της κατάλογο μεταρρυθμίσεων. «Όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερό δυνατό για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία το συντομότερο δυνατό», συνέχισε.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Φεβρουαρίου ο τελικός κατάλογος των μεταρρυθμίσεων επρόκειτο να συμφωνηθεί στο τέλος του Απριλίου, οπότε η συμφωνία του κ Τσίπρα,, να υποβάλει πλήρη κατάλογο στο άμεσο μέλλον φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία  λίγες εβδομάδες.

Όμως, πολλοί από αυτούς που παρακολουθούν το πρόγραμμα διάσωσης - ιδίως η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - έχουν βρει στην αρχική λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας σημαντικές ελλείψεις. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παραμένουν ανήσυχοι μιας και η Αθήνα δεν έχει δεσμευτεί να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις αποδεκτές από τους διεθνείς πιστωτές της.

Μια σύντομη δήλωση που κυκλοφόρησε από τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων των Βρυξελλών που ήταν παρόντες - τον Jean-Claude Juncker της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Donald Tusk του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ του Eurogroup - αναφέρει ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους γύρω από την συμφωνία του Eurogroup του περασμένου μήνα και δεσμεύθηκαν «να επιταχύνουν τις εργασίες και να τις ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η κα Μέρκελ αναγνώρισε ότι παρά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, συνεδρίαση που εκτεινόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι όροι για το πώς η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα διάσωσης παρέμειναν οι ίδιοι - παρά τη «σίγουρη απογοήτευση» ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου δεν είχε ακόμη προχωρήσει ώστε να υπάρξει εκταμίευση.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει», είπε. «Είναι πολύ πιθανό να το έχετε ακούσει αυτό και πριν».

Χωρίς καμία αλλαγή ως προς την ουσία ή τις διαδικασίες του προγράμματος διάσωσης της χώρας, η εστίαση επιστρέφει στην Αθήνα, όπου οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ελεγκτών του προγράμματος διάσωσης διέκοψαν τις εργασίες τους την Τρίτη μετά από την απόφαση των ελληνικών αρχών να πιέσουν για πιο ευνοϊκούς όρους τις Βρυξέλλες.

Η έλλειψη προόδου και τα στοιχεία επιβεβαίωσης του ταμειακού ελλείμματος συνέβαλαν στην επανεκκίνηση μεγάλης κλίμακας αναλήψεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων, ανανεώνοντας τους φόβους ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε bank run. Την Τετάρτη, μεταξύ 300 εκ. € και 400 εκ. € αποσύρθηκαν από τους καταθέτες, αποτελώντας τις μεγαλύτερες αναλήψεις από τότε που επετεύχθη η συμφωνία του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση για τη συνάντηση από αξιωματούχους, ο κος Τσίπρας επανέλαβε, αυτό που κατήγγειλε και δημόσια, ότι η ΕΚΤ στραγγαλίζει την Ελληνική οικονομία σταματώντας την κυβέρνηση να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια της, με την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων, που τώρα αγοράζονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο κ Ντράγκι αντέτεινε ότι η ΕΚΤ παρείχε περισσότερα από 100 δις € σε δάνεια έκτακτης ανάγκης στις ελληνικές τράπεζες ήδη, αλλά και ότι το δίκαιο της ΕΕ απαγορεύει τα δάνεια αυτά να χρησιμοποιηθούν για την αγορά επιπλέον έντοκων γραμματίων.

Ο κ Τσίπρας προσπάθησε επίσης να εκμαιεύσει μια δέσμευση από τους ηγέτες της Ε.Ε. να εκταμιεύσουν ένα μέρος του υπόλοιπου των 7,2 δις € - 1,8 δις € από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αγοράζονται από την ΕΚΤ από το 2010 - εάν εφαρμοστεί ένα μέρος των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων .

Η κα Μέρκελ αντιτάχθηκε στην ιδέα, ωστόσο, και μετά την σύνοδο κορυφής στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι τα κέρδη θα πρέπει να διανεμηθούν μόνο όταν θα έχει εγκριθεί το σύνολο του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

πηγή: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου