Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πανικό: Γερμανικές αποζημιώσεις και άλλα φληναφήματα.....

Μάθαμε εχθές δια στόματος Τσίπρα και κομισάριου της Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλου, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προβεί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Γερμανικού Δημοσίου σε κτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τις αποζημιώσεις των φονευθέντων από τις ναζιστικές δυνάμεις στο Δίστομο.  Ας δουμε πως έχουν τα πράγματα:

Ο Μιλτιάδης Μαργέλλος κατέθεσε 2 αγωγές εναντίον του Γερμανικού Δημοσίου στο Πρωτοδικείο Λειβαδείας, διεκδικώντας αποζημίωση για την καταστροφή των 2 σπιτιών του, και τις εν γένει ζημίες που υπέστη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944. Το δικαστήριο του απερριψε την αγωγή, με την αιτιολογία ότι οι πράξεις αυτές του Γερμανικού Δημοσίου, ως "acta iure imperii" (πράξεις κυριαρχίας), καλύπτονται από την ετεροδικία ( 3 ΚΠολΔ ). 


Ο Μαργέλλος άσκησε έφεση κατά της ανωτέρω αποφάσεως και το Εφετείο Αθηνών "τον δικαίωσε", με την αιτιολογία ότι οι πράξεις των οργάνων του αλλοδαπού δημοσίου (Γερμανίας), εφόσον προκαλούν ζημία σε υπηκόους του forum (Ελλάδος), γεννούν την αδικοπρακτική ευθύνη αυτού του αλλοδοπού δημοσίου και αίρεται η ετεροδικία του, είτε οι πράξεις αυτές τελούνται "iure imperii" (δηλ. κατ' ενάσκησιν της κρατικής κυριαρχίας) είτε "iure gestionis" (ως πράξεις διαχειρίσεως, δηλ. κατά τη συναλλακτική δράση του κράτους). 

Μετά από παρέμβαση του Γερμανικού Δημοσίου το ζήτημα οδηγήθηκε ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο οποίος με την απόφαση υπ' αριθμο 11/2000 αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία των Ελληνικών δικαστηρίων να εκδικάζουν αγωγές αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπογραφείσας το 1972 συνθήκης της Βασιλείας  - «Ευρωπαϊκή  συνθήκη για την ετεροδικία των κρατών» - σύμφωνα με την οποία ένα κράτος δεν μπορεί να επικαλεστεί την ετεροδικια του στα δικαστήρια ενός άλλου συμβαλλόμενου κράτους σχετικά με την αποκατάσταση της ζημιάς (περιλαμβανομένης και της αποζημίωσης) που προκλήθηκε από την αδικοπραξία σε βάρος προσώπου ή περιουσίας.  O A.Π. επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Στη συνέχεια ασκήθηκαν πλήθος ομοειδών αγωγών με αποτέλεσμα και μετά από προσφυγή του Γερμανικού κράτους, ο Άρειος Πάγος να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 100 του Συντάγματος για οριστική και αμετάκλητη απόφαση επί του θέματος.

Το Α.Ε.Δ. με την απόφαση 6/2002 έκλεισε κάθε περίπτωση αποζημίωσης των προσφευγόντων, μιας και αναγνώρισε το δικαίωμα της ετεροδικίας απορρίπτοντας  την απόφαση του Αρείου Πάγου και δικαιώνοντας τελεσίδικα το Γερμανικό Δημόσιο.


Με λίγα λόγια ο κομισάριος Παρασκευόπουλος ΨΕΥΔΕΤΑΙ......

Να υπενθυμίσουμε ότι αντίστοιχες αποφάσεις δικαίωσης του Γερμανικού Δημοσίου έχουν ληφθεί από τα:

α) Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά από προσφυγή του Γερμανικού κράτους κατά απόφασης της Ιταλικής Δικαιοσύνης στην οποία είχαν προσφύγει οι ενάγοντες.

β) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο είχαν προσφύγει απευθείας οι ενάγοντες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου