Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Hugo Dixon, ΝΥΤ: Οι Έλληνες θέλουν τους ηγέτες τους στιβαρούς..

Έχει ο Αλέξης Τσίπρας τα κότσια ώστε να τα «σπάσει» με την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος του; Η μοίρα της χώρας εξαρτάται από αυτή την απάντηση.

Οι άμεσες προοπτικές της Ελλάδας είναι παρακινδυνευμένες, καθώς στα μέσα Απριλίου θα χρεοκοπήσει, εκτός και αν οι πιστωτές της, της δανείσουν και άλλα χρήματα ή αν βρει κεφάλαια από άλλες πηγές.

Το κεντρικό βραχυπρόθεσμο ζήτημα, είναι αν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας προς τους δανειστές θα είναι επαρκείς, ώστε να εκταμιευθεί κάποια ρευστότητα.

Η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες, που μεταφέρουν το πακέτο των Ελληνικών προτάσεων, μετά από μια ακόμη εβδομάδα που οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια πέτυχαν ελάχιστα.  Εν τω μεταξύ ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε δημόσια σε μια προοπτική «ρήξης». Το συμπέρασμα είναι ότι η Αθηνά θα χρεοκοπήσει εάν δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια αποδεκτή συμφωνία με τους πιστωτές της.

Μια τέτοια ρήξη, θα μπορούσε να συμβεί στις 9 Απριλίου, την ημερομηνία που Ελλάδα να αποπληρώσει μια οφειλόμενη  δόση στο ΔΝΤ.  Εάν εκείνη την ημέρα κηρυχτεί χρεοκοπία, άμεσα θα τεθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, κάτι το οποίο θα συμπίπτει με την τετραήμερη αργία του ελληνορθόδοξου Πάσχα.

Ο κος Τσίπρας μπορεί να παίζει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών, για να λάβει εκ νέου τη λαϊκή εντολή για να συνεχίσει αυτή τη σκληρή . Με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση είναι αποδυναμωμένη και η δική του δημοφιλία υψηλή, ίσως και να ελπίζει να κερδίσει μια τέτοια ψήφο.

Αλλά η αποδοχή της κυβέρνησης έχει ήδη μειωθεί από το 83% το Φεβρουάριο σε 60% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η δημοτικότητά του θα μπορούσε πιθανότατα να βυθισθεί περαιτέρω εάν τα ATM ξεμείνoyn από χρήματα μέσα σε λίγες μέρες και βασικά αγαθά, όπως η βενζίνη θα διανέμονται με δελτίο, μετά την εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Αν ο κ. Τσίπρας είναι λογικός, θα ήθελε να αποφύγει αυτό το σενάριο. Το πρόβλημα είναι ότι θα έπρεπε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, κάτι τι που και αυτό θα ήταν οδυνηρό.  Βέβαια κάτι ανάλογο θα απαιτούσε από πλευράς του, όχι απλά υποσχέσεις, αλλά και να ξεκινούσε να υλοποιεί μέτρα, πριν ξεκινήσει η αποδέσμευση χρημάτων.

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση με την ακροαριστερή φράξια του κόμματος του, η οποία αντιπροσωπεύει το 30-40 κοινοβουλευτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από την 149μέλη Κοινοβουλευτική του ομάδα. Θα τον κατηγορούν για ξεπούλημα και μπορεί κάλλιστα να ψηφίσουν κατά των νόμων που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας.

Ο κ Τσίπρας θα μπορούσε πιθανότατα να είναι ακόμη σε θέση να περάσει τη νομοθεσία, με τη βοήθεια κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αλλά μια τέτοια διευθέτηση δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ. Σε αυτό το σενάριο, η πιο λογική κίνηση θα ήταν να προκαλέσει δεύτερες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε στη συνέχεια να εξοστρακίσει την ακροαριστερή φράξια και να αντικαταστήσει τα ακραία μέλη του Κοινοβουλίου με μετιοπαθή. Ο κ Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Το πρόβλημα είναι ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να μαζέψει τα κουράγια του για να τα «σπάσει» με τους πολιτικούς συντρόφους του. Και δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αρκετά σκληρός για να το κάνει αυτό

Ο κ Τσίπρας μπορεί να πιστεύει ότι θα είναι ένας ήρωας στην Ελλάδα, εάν αυτός καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για ένα 1,5% πλεόνασμα. Να υπενθυμίσουμε ότι η τρέχουσα συμφωνία αναφέρεται σε ένα πλεόνασμα 3%.

Αλλά δεδομένου ότι από τότε που συνήφθη η συμφωνία, οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί.  Η εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και η έλλειψη ρευστότητας έχει πνίξει τις επιχειρήσεις.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει στις ελληνικές τράπεζες σε σφιχτό λουρί, ενώ η ίδια η κυβέρνηση έχει αρπάξει κάθε ίχνος μετρητών, στα δημόσια ταμεία,  που θα μπορούσε να βρει για να μην καεί.

Η Αθήνα εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη ύψους 1,4% φέτος. Αλλά θα είναι τυχερή αν θα υπάρξει έστω και ελάχιστη ανάπτυξη.

Τα πράγματα θα ηρεμήσουν μόνο εάν η κυβέρνηση καταλήξει σε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της, για τους οποίους οι τρέχουσες αποτελούν μιας προκαταρκτική αψιμαχία.

Με λίγα λόγια ο κος Τσίπρας, υποσχόμενος πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ πιθανότατα θα αποτύχει προσωπικά.  Χρειάζεται να βρει ένα τρόπο να απαγκιστρωθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ Τσίπρας δεν έχει πείσει τους πιστωτές του ότι είναι σοβαρός όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ή ότι η ομάδα του είναι ικανή να διοικήσει.  Χρειάζεται να αλλάξει.  Αυτό πράγματι θα είναι μία ρήξη, αλλά με την ακροαριστερή φράξια του κόμματος του....όχι με τους πιστωτές.


πηγή: New York Times



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου