Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Η Merkel αναζητεί συμβιβασμό στις συνομιλίες με τον Τσίπρα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει ένα συμβιβασμό στις συνομιλίες που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να ηρεμήσει η ολοένα και πιο μαχητική ρητορική μεταξύ των δύο λαών και να ανακτήσει τον έλεγχο των προσπαθειών για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Η Μέρκελ ως ηγέτης του μεγαλύτερου συμβαλλομένου στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 240 δις €, είναι διατεθειμένη να πάει πολύ μακριά για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση,  δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις σκέψεις της. Παρ 'όλα αυτά, θα ξεκαθαρίσει στον Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συναντήσεων στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τις επόμενων πέντε μέρες, ότι αναμένει από την Ελλάδα να παίξει με τους κανόνες, συνέχισε.


Μετά από εβδομάδες πυγμαχίας, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η Μέρκελ θα προσπαθήσει να επαναφέρει τις συνομιλίες "επάνω στις γραμμές", ανέφερε ο αξιωματούχος.  Η άποψη ότι θα παραδώσει τελεσίγραφο στον Τσίπρα είναι τελείως παράλογη και διαδίδεται από εκείνους που θέλουν να τροφοδοτήσουν την αντιπαράθεση.

H Μέρκελ βλέπει τις συναντήσεις με τον Τσίπρα, περισσότερο ως μια ευκαιρία να γνωριστούν και δεν σκοπεύει διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες σχετικά με την τύχη της Ελλάδας, την οποία θεωρεί ότι είναι ένα θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της,  Το περιθώριο της ελευθερίας κινήσεων της είναι περιορισμένο λόγω των αντιδράσεων μέσα στην ίδια την κοινοβουλευτική της ομάδα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η Μέρκελ είναι πεπεισμένη ότι "είναι η κατάλληλη στιγμή για να επεκταθούν οι συνομιλίες" ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Steffen Seibert την Τετάρτη στο Βερολίνο. "Οι συνομιλίες θα αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης και πως είναι δυνατόν να βρεθεί ένας δρόμος για φυγή προς τα εμπρός».

Ο Τσίπρας εναποθετει τις ελπίδες του για να βρει μία διέξοδο, στη συνάντηση που έχει ζητήσει με την Merkel, τον πρόεδρο της Ε.Κ.Τ. Mario Draghi, το Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής που ξεκινάει την Πέμπτη.  Η  Merkel κάλεσε επίσης Τσίπρα στο Βερολίνο, στις 23 Μαρτίου για έναν προς ένα συνομιλίες.

Τα δύο έθνη έχουν κλειδωθεί σε πικρόχολα σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες για τη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα και για το εάν η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή της χώρας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, πιστεύουν λανθασμένα ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι πολύ προβληματικές επιδόσεις της Ελλάδος και οι λάθος χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση της Ευρωζώνης, αλλά η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» δήλωσε ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτρέπουν την Ελλάδα να διορθώσει την Οικονομία της και σε αντάλλαγμα να λάβει  τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που κρατούν την χώρα στη ζωή.  Καθώς ο Τσίπρας  προκαλεί τους πιστωτές του να υποχωρήσουν πρώτοι, τα χρηματικά διαθέσιμα της κυβέρνησης του αυξάνοντας την προοπτική μιας κρίσης ρευστότητας ήδη από αυτό το μήνα.  Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πληρωμές χρέους ύψους 2 δις € την Παρασκευή και οι μισθοί των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συνταξιούχων πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Μαρτίου.

Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε ένα προκλητικό τόνο σε μια ομιλία του στην Αθήνα την Τετάρτη, επικρίνοντας τους πιστωτές της χώρας,  οι οποίοι, είπε, έρχονται στην Ελλάδα για να επιθεωρήσουν τα Υπουργεία και να ταπεινώσουν τους τοπικούς αξιωματούχους με ανάκριση, μερικές φορές κάνοντας εκλεγμένους ηγέτες να περιμένουν ως τις πρώτες πρωινές ώρες. «εμείς δεν θα ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό» είπε στο κοινοβούλιο.

«O λαός μας έχει ζητήσει να θέσουμε τέλος στη λιτότητα και στα προγράμματα διάσωσης και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της διεκδίκησης της αξιοπρέπειας του έθνους», είπε ο ο Τσίπρας. «Πρέπει να απαντήσουμε σήμερα, αύριο και την Παρασκευή στο κοινοβούλιο υψώνοντας ένα τείχος εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου