Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Το τελευταίο δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα......

Του Στέφανου Μάνου 

Αντιγράφω από το άρθρο του κ. Δημήτρη Παπακωνσταντίνου στο Capital με τίτλο "Το τελευταίο δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα": "Αντιμέτωπος με την ιστορία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς καλείται πλέον να επιλέξει μεταξύ δύο και μοναδικών πολύ δύσκολων δρόμων. Της απόφασης να αφήσει πίσω του ιδεοληψίες και βιώματα της πρώιμης πολιτικής του διαδρομής και να προχωρήσει σε ολοκληρωτική συμφωνία με τους εταίρους, ή από την άλλη πλευρά της επιλογής να κρατηθεί στη πορεία σύγκρουσης η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε έξοδο από το ευρώ. Το δίλημμα είναι δραματικό και η δική του θέση εξαιρετικά δυσχερής." 


Το δικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την επιλογή του πρωθυπουργού. Επειδή δεν μπορούμε, είμαστε επιφυλακτικοί και αναβλητικοί. Η στάση μας δυσχεραίνει την κατάσταση. 

Ο κ. Βαρουφάκης, ο κυβερνητικός ειδικός στα παίγνια, λέει σωστά ότι αν ο πρωθυπουργός αφήσει να φανεί ότι στο τέλος θα συμφωνήσει δεν έχει λόγο να διαπραγματεύεται. Έχει ήδη χάσει.

Θα έχει πράγματι χάσει τις εντυπώσεις από τις προσδοκίες που τόσο ο ίδιος όσο και τα ΜΜΕ καλλιέργησαν. Εμείς όμως τι κερδίζουμε και τι χάνουμε; Πότε κερδίζουμε και πότε χάνουμε; 

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναθέσει σε ένα συνεργάτη του να καταγράφει σε καθημερινή βάση ορισμένα στοιχεία και να τα απεικονίζει σε γραφήματα για να τα βλέπει κάθε μέρα. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να αρχίσουν αναδρομικά από την 1.1.2015. 

Τι θα περιλάμβαναν τα στοιχεία; Ενδεικτικά αναφέρω: Το σύνολο των καταθέσεων. Τον αριθμό των ανέργων. Τον αριθμό των απολύσεων. Την αξία των εξαγωγών. Τα ταμιακά έσοδα του Δημοσίου. Την αξία της μετοχής της ΕΤΕ. Την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων. Και άλλα.

Απέχουμε λίγες μόνον εβδομάδες από τη στιγμή που, όπως γράφει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί να επιλέξει. Καθώς βαδίζουμε προς τα εκεί ελπίζω να γνωρίζει ο πρωθυπουργός όχι τι χάνει αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι χάνουμε εμείς.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου