Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Φ. Καραβίας (Eurobank): “Έχουμε οδηγία απ' την ΕΚΤ να μην αγοράσουμε άλλα έντοκα”


Oι ελληνικές τράπεζες μπορούν να κάνουν rollover στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χέρια τους και λήγουν όμως δεν μπορούν να αυξήσουν τις αγορές τους κατόπιν σχετικής εντολής της ΕΚΤ”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο Bloomberg.

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά είπε πως ακόμη και στην περίπτωση που δοθεί άδεια στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει έντοκα γραμμάτια πάνω απ' το όριο των 15 δισ ευρώ, με τις υφιστάμενες εντολές απ' τη Φρανκφούρτη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να συμμετάσχει στις δημοπρασίες.



Ωστόσο ο κ. Καραβίας εκτίμησε πως για το ζήτημα αυτό θα αναζητηθεί μία λύση και συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του Eurogroup και της ΕΚΤ τονίζοντας παράλληλα και τη σημασία του ELA για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε πως όσο πιο γρήγορα υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων πιστωτών για τη χώρα τόσο το νωρίτερο θα σταθεροποιηθεί και η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Ο ίδιος προσδιόρισε τις εκροές καταθέσεων απ' το Δεκέμβριο και μετά πάνω από 20 δισ ευρώ. Τα 4 δισ έφυγαν απ' το σύστημα το Δεκέμβριο. Αλλα 12 δισ τον Ιανουάριο και τα υπόλοιπα το Φεβρουάριο.

Ωστόσο ο κ . Καραβίας επισήμανε πως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup παρατηρείται μία σταθεροποίηση του συστήματος. Μάλιστα έκανε λόγο για θετική ροή καταθέσεων την περασμένη εβδομάδα στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου