Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Ο Draghi παρότρυνε την Ελλάδα να επιτρέψει την επιστροφή της τρόικα πριν να είναι πολύ αργά....

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κος Mario Draghi, είπε στους Έλληνες αξιωματούχους (σ.σ. που συμμετείχαν στο Eurogoup) ότι αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να επιτρέψουν την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερη βοήθεια.

Ο Draghi, είπε στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ότι πρέπει να εξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης, για να προσδιοριστεί το χρηματοδοτικό έλλειμμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί η συζήτηση ήταν ιδιωτική.  Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν ένα παρόμοιο μήνυμα.


Η Ελλάδα συμφώνησε να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να ξεκινήσουν τις εργασίες τους στην Αθήνα την Τετάρτη, είπε ο Ολλανδός Jeroen Dijsselebloem, ως προεδρεύων της Ευρωζώνης μετά τη συνάντηση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο κ. Ντράγκι είπε ότι με τις αγορές κλειστές για την Ελλάδα και τις τράπεζες υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, η ελληνική ρευστότητα μπορεί να αντιμετωπίσει κατάρρευση σε μία, δύο ή τρείς βδομάδες. "Χωρίς πρόσβαση στα λογιστικά στοιχεία, δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα", σχολίασε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Άσκηση ισορροπίας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να έχει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης για την Ελλάδα χωρίς να υπονομεύσει πλήρως, την ατζέντα κατά των μέτρων λιτότητας με την οποία κέρδισε τις εκλογές πριν από επτά εβδομάδες. Μέχρι τώρα έχει εγκαταλείψει τις απαιτήσεις για διαγραφή του ελληνικού χρέους, εγκατέλειψε το σχέδιό του για να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και αποδέχθηκε ότι δεν θα πάρει «ενδιάμεση χρηματοδότηση» χωρίς να υπογράψει συμφωνία.

Σε αντάλλαγμα έχει κερδίσει να γίνονται μερικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες και έπεισε τους Ευρωπαίους επισήμους να μην περιγράφουν τους πιστωτές ως "τρόικα" αλλά ως θεσμούς.

"Η τρόικα είναι μια κλίκα τεχνοκρατών που συνήθιζε με την άφιξη της στην Αθήνα να μπαίνει στα υπουργεία, σε ένα παιχνίδι εξουσίας,  που είχε τη χροιά της αποικιακής στάσης», είπε ο Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. «Η πρακτική αυτή έχει τελειώσει. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να παρέχουμε στα θεσμικά όργανα με οποιεσδήποτε πληροφορίες χρειάζονται. "

Η Ελλάδα δεν θα πάρει περισσότερα χρήματα από τα 240 δις ευρώ (260 δις δολάρια) από το πρόγραμμα διάσωσης της μέχρι οι επίσημοι πιστωτές της να έχουν πεισθεί ότι ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί σε όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις  απαιτούνται για να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας,  είπε ο Dijsselbloem.

Η συμφωνία του Draghi

Καθώς ο Draghi πίεζε τον Βαρουφάκη να αποδεχθεί την έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα στην Αθήνα, ο υπουργός δήλωσε ότι η Αθήνα αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο οφείλεται σε παρεξήγηση. σύμφωνα με επίσημο που έχει άμεση γνώση του διαλόγου.

«Μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα;», ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συμφώνησε.

«Την Τετάρτη;», ρώτησε ο Ντράγκι.

«Ναι, την Τετάρτη» απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης και η συμφωνία έκλεισε

«Εάν η Ελλάδα το θέλει αυτό, μπορεί κανείς ασφαλώς να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς τους οποιους δεν μπορούμε πλέον να αποκαλούμε τρόικα, αλλά που είναι η τρόικα», είχε δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, στις 11 Φεβρουαρίου.


Πηγή: bloomberg








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου