Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

The Telegrafph: Η Ευρώπη καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα αλλιώς θα χρεοκοπήσει.......

Το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της διευρύνθηκε τη Δευτέρα, καθώς η χώρα είχε προειδοποιηθεί να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων της, ώστε να ξεκλειδώσει τα αναγκαία κεφάλαια που χρειάζεται ώστε να παραμείνει φερέγγυα.

Σε μια απίστευτα σύντομη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει άμεσα τη θέσπιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα € 7,2 δις του προγράμματος διάσωσης και να αποφυγή την πτώχευση.


"Βλέπουμε να χάνετε ο χρόνος - σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup ελάχιστα έχουν επιτευχθεί, όσον αφορά τις μελλοντικές συζητήσεις, όσον αφορά την εφαρμογή" είπε ο κος Dijsselbloem.

"Έχουμε χάσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες, συζητώντας ποιοι θα συναντηθούν με ποιους, που και με ποια σύνθεση, Ήταν απολύτως χαμένος χρόνος".



Αθήνα συνέταξε ένα πρόγραμμα έξι σημείων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την Παρασκευή, αλλά έλαβε την προειδοποίηση ότι μέτρα δεν ήταν αρκετά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών της.

Διαγράφοντας την ιδέα ότι θα μπορούσε να χορηγηθεί με πρόωρη αποδέσμευση ενός μέρους των κεφαλαίων του προγράμματος διάσωσης προς την Ελλάδα, ο κος Dijsselbloem είπε ότι« η Ευρώπη θα ενθαρρύνει μια τέτοια κίνηση, μόνο εάν η Αθήνα αποδείξει τη δέσμευση της σε «όλο το πακέτο» των όρων που της έχουν θέσει οι δανειστές της».

«Αν υπάρχει πίεση χρόνου για τις ανάγκες χρηματοδότησης αυτό θα είναι είναι χρήσιμο ώστε να επανέλθει το πακέτο και πάλι στο προσκήνιο», πρόσθεσε.

Η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει τα σχέδια της για την παρακολούθηση των κρατικών δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη χρήση φοιτητών, τουριστών και νοικοκυρών ως μυστικούς φορολογικούς ελεγκτές.

Αλλά οι προτάσεις (σ.σ. της Αθήνας) προσελκύουν τον χλευασμό από μια σειρά από τα Ευρωπαϊκά κράτη- πιστωτές, τα οποία πιέζουν την Αθήνα για την εφαρμογή περισσότερων μέτρων λιτότητας εάν πρόκειται να της χορηγηθεί η παράταση των τεσσάρων μηνών του προγράμματός του.

«Οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τώρα αυτά που υποσχέθηκαν να κάνουν, και ειδικά πρέπει να απέχουν από τη λήψη μονόπλευρων μέτρων»", δήλωσε ο Γερμανός  Υπ.Οικ. Wolfgang Schaeuble.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Kažimír  η καινούρια κυβέρνηση αντι-λιτότητας πρέπει να αντιμετωπίσει την "γυμνή αλήθεια" για το μέλλον της στην νομισματική ένωση.





Μετά τη συνάντηση η Αθήνα επέμενε ότι οι δανειστές της είναι πρόθυμοι να επέμβουν και να επιλύσουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας "με άμεσα αποτελέσματα".

H τρόικα των δανειστών - ονομαζόμενοι συλλογικά ως "θεσμοί" μετά από αίτημα της Αθήνας - πρόκειται να συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη για να διορθώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της χώρας.

Οι ομάδες επιθεώρησης θα εργαστούν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, μια κίνηση που είναι πιθανό να ανατροφοδοτήσει την δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, όπου η τρόικα είναι μισητή δεδομένου ότι η οικονομική κρίση στην χώρα πρωτοεμφανίστηκε με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2012 (σ.σ. μάλλον το 2011 θέλει να πει ο αρθρογράφος).

"Σας υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα είναι ένας μηχανισμός που ανήκει οριστικά στο παρελθόν", δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Η χώρα αναμένεται να επιστρέψει 350 εκ.  € στο ΔΝΤ την Παρασκευή, εν μέσω ενός κλίματος επιδείνωσης των φορολογικών εσόδων και της φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες της. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.



Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αναζωπυρώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αφού ο κ Βαρουφάκης αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από τους ισχυρισμούς του, ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα εάν αποριπτόταν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις (σ.σ. από τους εταίρους).

Τα σχόλια επαναλήφθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη του στο Γερμανικό Der Spiegel «Αν επρόκειτο να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα αύριο με την ερώτηση,« θέλετε την αξιοπρέπεια σας ή η συνέχιση αυτής της ανάξιας πολιτικής», τότε ο καθένας θα επέλεγε την αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που θα συνόδευαν την εν λόγω απόφαση».

Η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά θα αναθεωρήσει τους όρους λιτότητας που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «η Ευρώπη παραμένει αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά η χώρα πρέπει να δείξει την προθυμία της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

«Έχουμε σαφώς ένα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας", είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο τη Δευτέρα.

πηγή: the telegraph


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου