Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα παραπονείται για την εμβάθυνση των συγκρούσεων από τον Schauble



O πόλεμος των λέξεων μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας βαθαίνει καθώς η Ελλάδα ανακίνησε το θέμα των απαιτήσεων της από τις πολεμικές αποζημιώσεις και κατήγγειλε επισήμως τον Υπ. Οικ. Wolfgang Schaeuble.

Η Γερμανία και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν, την Πέμπτη, ότι ο Έλληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο, προέβη σε διάβημα το βράδυ της Τρίτης, στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τις δηλώσεις του Schaeuble.

Ο Schauble και ο Βαρουφάκης έχουν ανταλλάξει βέλη τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Schauble να υποδηλώνει στον Βαρουφάκη ,την Τρίτη, να ξανακοιτάξει ποιο ενδελεχώς τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα τον Φεβρουάριο και σχολίασε την επικοινωνιακή στρατηγική του συναδέλφου του.


Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία μετά την εκλογή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 25 του Ιανουαρίου, με μια ρητορική για τον τερματισμό της λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του κατηγορεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την ώθηση σ.σ. στη λιτότητα). Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα που συμβάλλει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 240 δις ευρώ (255 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο κύριος υπερασπιστής των περικοπών του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων, ως αντάλλαγμα.

Η τελευταία αψιμαχία έγινε στη συνέντευξη τύπου της Τρίτης στις Βρυξέλες, όταν ο Schauble, αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε ο Βαρουφάκης στις 20 Φεβρουαρίου, είπε "πρέπει απλά να το διαβάσει, είμαι πρόθυμος να του δανείσω το αντίγραφο μου, εάν χρειάζεται".

Εσφαλμένες εντυπώσεις

Είπε επίσης ότι μίλησε με τον Βαρουφάκη και είπε στον ομόλογο του «Σε θέματα επικοινωνίας μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από ότι στην ουσία, αλλά μπορεί να ήταν λάθος εντύπωση.  Το να είναι λοιπόν ξαφνικά αφελής επικοινωνιακά, του είπα, ότι είναι κάτι καινούριο για εμένα.  Αλλά ζεις και μαθαίνεις».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, αναφέρει ότι σε μερικά ΜΜΕ ότι αποκάλεσε τον Βαρουφάκη «ανόητα αφελή» στη διαχείριση του τύπου.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το διάβημα της κυβέρνησης στηρίχθηκε σε λάθος μετάφραση, των σχολίων του Schauble.

«Αντίθετα, ο λόγος του διαβήματος προς την κυβέρνηση ενός φιλικού και συμμαχικού κράτους στηρίχτηκε στην ουσία αυτών που είπε ο κος Schauble» ανέφερε σε e-mail του ο κος Κούτρας.

Οι πολεμικές αποζημιώσεις

Η Ελλάδα και η Γερμανία μάχονται για τον τρόπο που θα αντιμετωπισθεί μια έλλειψη ρευστότητας την οποία θα βρεθεί απέναντι η Ελλάδα τις επόμενες βδομάδες.  Διαφώνησαν επίσης στο κατά πόσον η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει περισσότερες πολεμικές επανορθώσεις για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Υπογραμμίζοντας την τεταμένη σχέση (να υπενθυμίσουμε) η πρώτη επίσημη ενέργεια του Τσίπρα μετά την εκλογή του ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των Ναζί.

Οι Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις περιελάμβαναν ένα ποσό 115 εκ. γερμανικών μάρκων (62,4 εκ. $) προς την Ελλάδα, το 1960.

Η κυβέρνηση Μέρκελ αναφέρει την συνθήκη του 1990 με την οποία επανενώθηκαν η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία και αποκλείει περαιτέρω πολεμικές επανορθώσεις. Το σύμφωνο, υπογράφηκε και από τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου υποστηρίζεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος.

Ηθική υπευθυνότητα

«Αναγνωρίζουμε την ιστορική και ηθική ευθύνη μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό»,  δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier, την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με κάποια αιτιολόγηση ότι δεν θα υπάρξει επανέναρξη αυτής της συζήτησης για τις επανορθώσεις».
Η Ελλάδα λέει ότι η συμφωνία του 1990 για την επανένωση της Γερμανίας δεν αποκλείει ρητά τις πολεμικές επανορθώσεις και ότι αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

«Θα προσεγγίσουμε το θέμα με την ευαισθησία που απαιτείται, με αίσθημα ευθύνης, με ειλικρίνεια και με μια στάση που υποστηρίζει την κατανόηση και το διάλογο», είπε ο Τσίπρας στην ομιλία του αυτή την εβδομάδα. «Αναμένουμε το ίδιο από τη γερμανική κυβέρνηση - για πολιτικούς, ιστορικούς, συμβολικούς και ηθικούς λόγους.»

Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει με την επικύρωση της απόφασης του 2000 από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη χορήγηση των αποζημιώσεων στους συγγενείς των 218 Ελλήνων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί στην πόλη του Διστόμου.

Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, είπε ο Παρασκευόπουλος στους βουλευτές στις 10 Μαρτίου.


πηγή: bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου