Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Paul Tugwell, Bloomberg: O Τσίπρας πιέζει τους συμμάχους για στήριξη, ενώ η κρίση ρευστότητας της Ελλάδα βαθαίνει.....

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις  της ευρωζώνης για ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα.

O 41 χρονών πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει το κοινοβούλιο στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας εν μέσω εμβάθυνσης της κρίσης ρευστότητας, ενώ 2 από τους υπουργούς του  τον προειδοποίησαν  να μην υποχωρήσει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για το τέλος της λιτότητας.

Το κόμμα του Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου με ρητορική για το σταμάτημα των περικοπών του προϋπολογισμού και την αναδιάρθρωση του χρέους.  Ενώ ο ίδιος υπαναχώρησε από αυτές τις θέσεις για να κερδίσει μια συμφωνία παράτασης του προγράμματος διάσωσης, της  χώρας, έως το τέλος Ιουνίου, στη συνέχεια επιδόθηκε σε διπλωματικές μανούβρες και σε καθυστερήσεις όσον αφορά το λεπτομερές οικονομικό πρόγραμμα προκαλώντας απογοήτευση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

«Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να απομονώσει την Γερμανία και να πάρει με το μέρος της την  πλειοψηφία των άλλων μελών της ευρωζώνης ώστε να υποστηρίξουν ένα άλλο πακέτο πολιτικής που θα αποτελείται από αόριστες υποσχέσεις και χωρίς να υπάρχει κανένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρύθμισεων έχει αποτύχει θεαματικά» έγραψε σε σημείωμα του ο Erik Nielsen, global chief economist της UniCredit Bank AG.  «Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει την αναγκαία στροφή 180°, θα ξεμείνει από χρήματα».

Το Χρηματιστήριο Αξιών έπεφτε κατά 0,9% στις 1:34 μμ στην Αθήνα την Δευτέρα. Ενώ το yield των τριετών ομολόγων αυξανόταν κατά 58 bps στο 21,2%.

Η Ελλάδα έχει κόκκινες γραμμές και δεν θα συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε «μέτρα ύφεσης», όπως η μείωση των μισθών ή συντάξεων ή επιτρέποντας μαζικές απολύσεις, δήλώσε ο Τσίπρας σε συνέντευξη του, την Κυριακή, στην εφημερίδα Real News.  Ο Τσίπρας θα μιλήσει στο κοινοβούλιο σε μια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8 μ.μ.

Ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να τερματίσει την κρίση  είναι μέσω της αντιπαράθεσης, αν όχι της σύγκρουσης, με την  «γερμανοποιημένη Ευρώπη", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα σε στρατηγικούς τομείς, «δεν μπορούν να γίνουν και δεν θα γίνουν», είπε.


Το κακό σενάριο

O υπουργός Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τη φιλοσοφία της ενάντια στη λιτότητα ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian.  Η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία, αλλά θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο «στην περίπτωση του κακού σεναρίου», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζονται και η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015,δήλωσε, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο Βήμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα φέρουν επιπλέον έσοδα 3 δις € και θα επιτρέψουν την οικονομία να αναπτυχθεί 1,4% το 2015, δήλωσε, την Κυριακή, ένας Έλληνας, κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Τα μέτρα αύξησης των εσόδων περιλαμβάνουν την καταστολή της φοροδιαφυγής, δημοπρασία για τις ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπό ορισμένους όρους.

«Μετά τη φυγή κεφαλαίων ύψους 50 δις € μέσα σε τρεις μήνες, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε ανάπτυξη σε όλο αυτό το έτος», ανέφερε σε e-mail του ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της  Berenberg Bank και πρόσθεσε «Και μετά τη βουτιά των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για ένα πρωτογενές έλλειμμα και όχι για πλεόνασμα".

Η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στις 27 Μαρτίου κατά δύο βαθμίδες σε CCC, ή 7 βαθμίδες από το σημείο που τα ομόλογα θεωρούνται αξιόπιστα, επικαλούμενη τους  περιορισμούς στη ρευστότητα της χώρας και τις δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας χρηματοδότησης από τους πιστωτές της.

«Η έλλειψη πρόσβασης στην αγορά, οι αβέβαιες προοπτικές για την έγκαιρη εκταμίευση βοήθειας από τους πιστωτές και οι  συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό τομέα έχουν βάλει σε ακραίες πιέσεις τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου», ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch με επικεφαλής τον Ντάγκλας Ρένγουικ.

πηγή: Bloomberg









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου