Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

The Economist: H Ελληνική Οικονομία ξεμένει από ρευστό.....

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, αντέστρεψε την πιο κρίσιμη προεκλογική υπόσχεση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την τετράμηνη παράταση του  μισητού προγράμματος διάσωσης, ενώ υπήρχε μικρή αίσθηση της κρίσης στο κέντρο της Αθήνας.  Τα καφέ είχαν πολύ δουλειά και στους δρόμους επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση.


Η εντύπωση ότι όλα κυλούσαν ως συνήθως ήταν απατηλή.  Η νέα κυβέρνηση μπορεί να βγήκε από την επικείμενη ρήξη με τους πιστωτές της, αλλά η προθυμία της να βρεθεί σε τόσο ακραία θέση, έχει πλήξει την οικονομία και έφερε την κατάσταση στα πρόθυρα της πτώχευσης.  Το χειρότερο είναι ότι η ζημιά μπορεί να μεγεθυνθεί την άνοιξη, αφού τίποτε δεν έχει διευθετηθεί μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ.  Η συγκεκριμενοποίηση του καταλόγου που η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει θα είναι μιας συνεχείς και αγωνιώδεις διαδικασία.

Η ελληνική οικονομία είχε επιτέλους αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης κατά τα οποία είδε το 1/4 του Α.Ε.Π. της να εξαφανίζεται.  Το παραγόμενο προϊόν άρχισε να αυξάνεται κατά τους τρεις πρώτους μήνες του περασμένου έτους (σε σύγκριση με τους τρεις τελευταίους του 2013) και η ανάπτυξη συνεχίστηκε έως και το τρίτο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις της ζώνης του ευρώ.

Αυτό φαίνεται σαν μια μακρινή ανάμνηση τώρα. Στους τρεις τελευταίους μήνες του 2014,με την προκήρυξη των εκλογών, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2%. Η πολιτική αναταραχή έχει πλήξει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά με τρεις κύριους τρόπους. Κατ 'αρχάς, αύξησε τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit και την αναγκαστική μετατροπή των τραπεζικών λογαριασμών σε υποτιμημένες δραχμές και προκάλεσε μια μαζική εκροή των καταθέσεων (βλέπε διάγραμμα). Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο τα ελληνικά νοικοκυριά  και οι επιχειρήσεις τράβηξαν € 17 δισεκατομμύρια (19.δις δολάρια) από τις τράπεζες, εκπληκτικό, οι εκροές κατά τους δύο αυτούς μήνες ήταν μεγαλύτερες από εκείνες του Μαΐου και του Ιούνιου του 2012, όταν έγιναν δύο εκλογές και οι φόβοι ενός Grexit είχαν εμφανιστεί εμφανίστηκε επίσης μεγάλοι. Οι αναλήψεις συνεχίστηκαν στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εβδομαδιαία ποσοστό μεταξύ € 2 δις και € 3 δις.

Η απώλεια των καταθέσεων, η οποίο έφερε την Ελλάδα ανησυχητικά κοντά στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, έχει υπονομεύσει τις τράπεζες. Θα έπρεπε να στραφούν προς την ελληνική κεντρική τράπεζα για την παροχή του ELA. Δεδομένου ότι η υποστήριξη αυτή διατηρείται επί το συντομότερο δυνατόν, υπό την εποπτεία της  ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι έντονα ευάλωτες. Με τη χρηματοδότησή τους σε αταξία δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις χορηγώντας νέα δάνεια, έτσι ώστε η έλλειψη των χρημάτων στις τράπεζες επηρεάζει και την ευρύτερη οικονομία.

Δεύτερον, η πολιτική αναταραχή έχει δημιουργήσει νέες αβεβαιότητες.  Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αμφισβητείται, οι εγχώριοι επενδυτές έχουν παγώσει κάθε project και οι ξένοι φοβισμένοι έχουν φύγει μακριά.  Αυτή η παράλυση δεν θα υποχωρήσει μέχρι η κυβέρνηση να έρθει σε μια μόνιμη συμφωνία που θα αναδομήσει την εμπιστοσύνη ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον είναι μέσα στη ζώνη του Ευρώ.  Κανένας δεν θα είναι διαθέσιμος, έως ότου η κυβέρνηση δείξει ότι είναι ειλικρινής στην υπόσχεσή της, να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές εξακολουθούν να επιμένουν και πρέπει να σταθεροποιήσει τόσο την οικονομία όσο  και τα δημόσια οικονομικά. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πολλές από αυτές (τις μεταρρυθμίσεις) ως απαράδεκτες.

Τρίτον, η πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει κρίση στα δημόσια οικονομικά. Έκλεισαν οι αγορές ομολόγων και πάλι , ενώ βρίσκεται και χωρίς βοήθεια από τους επίσημους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αυτό ο μήνας είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς έχει να βρει € 1,5 δις  για την εξόφληση ενός μέρους του χρέους της προς το ΔΝΤ, καθώς και € 4,5 δισεκατομμύρια για να εξαγοράσει λήγοντα έντοκα γραμμάτια. Ακόμη και αν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί, τα χρήματα είναι ελάχιστα γιατί τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά € 2 διςτον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δύο μήνες του 2014. Πολλοί φορολογούμενοι έχουν απλώς σταματήσει να πληρώνουν φόρους με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο επιεικής.

Όσο χειρότερα πάει η οικονομία τόσο χειρότερα θα πηγαίνουν και τα δημοσιονομικά.  Η κυβέρνηση έχει κερδίσει μια μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, από ότι είχε προγραμματιστεί αλλά η παραχώρηση αυτή μπορεί να μην έχει τώρα κανένα νόημα.

Εν μέσω της κατήφειας, υπάρχει και μια καλή είδηση. Η αναταραχή δεν φαίνεται να έχει επιφέρει βλάβη στις τουριστικές κρατήσεις.. Η ελπίδα είναι ότι το 2015 θα είναι άλλη μια καλή χρονιά, αφού ο αριθμός των τουριστών ανήλθε στο ρεκόρ των 22 εκατομμυρίων το 2014. Αλλά για να καταφέρει η Ελλάδα να επαναλάβει την οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει πολλά πράγματα να πάνε δεξια (σ.σ. μην λέτε τέτοια στον τσίπρα θα πάθει αποπληξία).  Ειδικότερα, ο κ Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ακόμα και αν κάνει κωλοτούμπα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ώστε να επανορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει στην οικονομία από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου