Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ο Τσίπρας και η Μέρκελ επιδεικνύουν καλή θέληση, μικρά σημάδια όμως στη πρόοδο για το χρέος......

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέδειξαν πνεύμα καλής θέλησης, τη Δευτέρα, κάνοντας έκκληση προς τους Έλληνες και Γερμανούς να σταματήσουν τις αντεγκλήσεις και τα εθνικά στερεότυπα και να εργαστούν για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ωστόσο, παρά τα θερμά λόγια, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη, του νέου αριστερού πρωθυπουργού στο Βερολίνο, δεν ήταν σαφές αν έχουν περιοριστεί οι διαφορές που αφορούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις  που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα  για να κερδίσει τα μετρητά που έχει άμεση ανάγκη, από τους πιστωτές της. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις σε μεγαλύτερο βάθος κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ο Τσίπρας επέμεινε ότι δεν πήγε στη Γερμανία για να λύσειτα  πιεστικά προβλήματα ρευστότητας της  Ελλάδας, αλλά για να βρει κοινό έδαφος ώστε να κινηθεί προς τα εμπρός εντός της ζώνης του ευρώ.

Καταδίκασε ως «απρόκλητη προβοκάτσια" το εξώφυλλο ενός γερμανικού περιοδικού που απεικονίζει την Merkel εν μέσω Ναζί αξιωματικών στην Ακρόπολη των Αθηνών. Και προέβει στην του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι κανείς στην Ελλάδα δεν εξέταζει την κατάσχεση ή δημοπράτηση γερμανικής ιδιοκτησίας για τις πολεμικές επανορθώσεις.

«Παρακαλώ, ας αφήσουμε αυτές τις σκιές του παρελθόντος πίσω μας» είπε ο Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δύναμη σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. «Η σημερινή δημοκρατική Γερμανία δεν έχει τίποτα να κάνει με τη Γερμανία του Τρίτου Ράιχ έχυσε τόσο αίμα».

Η Merkel δήλωσε ότι η Γερμανία θεωρεί ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων για την ναζιστική κατοχή στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολιτικά και νομικά έχει επιλυθεί, αλλά αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες υπέφεραν. Άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο μπορεί να αυξήσει τα χρήματα σε ένα ταμείο που δημιουργήθηκε πέρυσι για τις ανταλλαγές νέων, για την οποία το Κοινοβούλιο χορήγεί 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για τρία χρόνια.

Είπε επίσης ότι η Γερμανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό και την οικονομία της Ε.Ε, αντιμετωπίζει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ως ίσα και θα ήθελε καλές σχέσεις με όλους και με την  Ελλάδα.

Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία πρόοδος για την παροχή νέων πόρων για την Ελλάδα από τις συνομιλίες τους, μιας και το θέμα άπτεται των υπουργών οικονομικών των 19 χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς  και να καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία, δήλωσε η Merkel, προσθέτοντας: «Για αυτό χρειάζεστε οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στέρεο προϋπολογισμό και αποτελεσματική διοίκηση»

Σκεπτικισμός

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε στους ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, ότι θα παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο των προτάσεων για τις μεταρρυθμισεις σύντομα, ώστε να απελευθερωθούν χρήματα από το πακέτο διάσωσης, χωρίς την οποία οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα έως τα τέλη Απριλίου. Η υπόσχεση του αντιμετωπίστηκε με βαθύ σκεπτικισμό στη Γερμανία, μια χώρα απαιτητική όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Αλλά έξω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο, όπου ο ίδιος και η Μέρκελ επιθεώρησαν την τιμητική φρουρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετώπισε ένα φιλικό πλήθος προσπαθώντας να βάλει ένα θετικό πρόσημο στις διμερείς σχέσεις.  

Η Merkel, που κατηγορείται στην Ελλάδα ότι επιδιώκει να αναγκάσει τη χώρα να υποστεί περισσότερη λιτότητα ενώ η οικονομία είναι κατεστραμμένη, αναζητούσε συγκεκριμένες ιδέες από τον αριστερό Πρωθυπουργό ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που αφορά το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 240 δις €.

Ο Τσίπρας απέστειλε μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα, με την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη των επόμενων εβδομάδων εάν δεν τις παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια. Κατηγόρησε την ΕΚΤ γιατί δεν επέτρεψε την έκδοση περισσότερου βραχυπρόθεσμου χρέους όπως και τους επιβλέποντες το πρόγραμμα διάσωσης γιατί δεν εκταμίευσαν περισσότερα χρήματα, πριν η Ελλάδα προβεί σε νέες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τονΤσίπρα ότι «κλαψουρίζει στους ξένους ηγέτες». Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Φώφη Γεννηματά είπε ότι ήταν σαν να λέει «εγώ έχω παραδοθεί άνευ όρων, και περιμένω να με σώσετε με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, είπε ότι ήταν έτοιμος να αρχίσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και πάλι ως ενέχυρο για τη χορήγηση δανείων στις ελληνικές τράπεζες το συντομότερο δυνατό εφόσον όμως υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος διάσωσης.

πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου