Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Bloomberg: H Ελλάδα στη μέγγενη της ρευστότητας, καθώς πάνω από 2 δις € σε πληρωμές ξεπροβάλλουν...

H Ελλάδα θα ξεκινήσει τη συζήτηση των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, όμως η χώρα "πεινασμένη" για μετρητά προετοιμάζεται για την αποπληρωμή περισσότερων των 2 δις ευρώ (2,120 δις $) ως την Παρασκευή.

Αδυνατώντας να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης και αποκλεισμένη από τις αγορές κεφαλαίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, την Τρίτη στο κοινοβούλιο, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση. Οι οφειλόμενες πληρωμές, έως τις 20 Μαρτίου, περιλαμβάνουν και ένα swap επιτοκίου που αρχικά είχε διακανονιστεί από την Goldman sachs, ανέφερε αξιωματούχος που έχει γνώση του θέματος ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του όσον αφορά τη δημόσια συζήτηση για το παράγωγο.



Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα καίγεται για μετρητά, ενώ προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της - τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - να απελευθερώσουν περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 240 δις ευρώ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όμως έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση περισσότερων δανείων του προγράμματος διάσωσης, εκτός εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα υλοποιήσει μια σειρά από συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το συνταξιοδοτικό το φορολογικό.

"Καθώς οι ημέρες περνούν, τα περιθώρια ελιγμών γίνονται ολοένα και μικρότερα," δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings με έδρα την Αθήνα . «Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο Α ούτε σχέδιο Β. Δεν υπάρχει τίποτα."

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την εξάλειψη των προστίμων σε όσους πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι τις 27 Μαρτίου έως ενθάρρυνση, ώστε να βοηθηθεί στην καταβολή των μισθών και των συντάξεων στα τέλη του μήνα. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επένδυση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων και των δημόσιων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδα σε repos και μεταφορές ύψους 556 εκ € από το ΤΧΣ της χώρας προς το κράτος. Η ψηφοφορία για τα μέτρα έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Τερματισμός της λιτότητας

Στις 14 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας και ότι δεν θα έχει προβλήματα στις πληρωμές των μισθών των Δ.Υ. και των συνταξιούχων και αυτό μόλις μια εβδομάδα μετά τις πληρωμές χρέους της 20ης Μαρτίου. Ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας την ίδια ώρα που θα σταματά το πρόγραμμα λιτότητας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοπρατήσει 1 δις € ΕΓΕΔ στις 18 Μαρτίου, 60% του ποσού μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μη-ανταγωνιστικές προσφορές και τη δεύτερη ημέρα των προσφορών. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μετακυλιστούν πάνω από 1,6 δις ευρώ βραχυπρόθεσμα γραμμάτια που οφείλονται στις 20η Μαρτίου.

Την ίδια ημέρα, το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης, έχει σχεδιαστεί να αποπληρώσει 350 εκ. € στο Δ.Ν.Τ. ενώ ενδιαφέρον έχουν 4 ομόλογα που διακρατούνται από την Ε.Κ.Τ. ύψους 110 εκ. €.

To παράγωγο της Goldman Sachs, που διακρατείται σήμερα από την Ε.Τ.Ε. συγκάλυπτε το αυξανόμενο χρέος της χώρας, ώστε να εκπληρωθούν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την είσοδο της στο Ευρώ. Η πληρωμή των τόκων προστίθεται στα προβλήματα χρηματοδότησης της χώρας καθώς η κυβέρνηση χάνει τους στόχους του προϋπολογισμού και η Ε.Κ.Τ. αρνείται να πιτρέψει στις Ελληνικές τράπεζες να κρατήσουν τη χώρα στην επιφάνεια, αγοράζοντας νέο χρέος.

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα και της Goldman Sachs αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με το swap, και η κυβέρνηση δεν απάντησε στις κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα που ζητούσαν σχολιασμό.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, για το 2014, ήταν μόλις 0,3% του Α.Ε.Π. υπολειπόμενο του στόχου κατά 1,5%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ε.Κ.Τ. είναι εν μέρη υπεύθυνη για την κρίση ρευστότητας.  Ο Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τους δανειστές να αυξήσουν το όριο ΕΓΕΔ που εκδίδονται (από την Ελλάδα) και αγοράζονται από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στις επόμενες  εβδομάδες.

Αξιολόγηση της Ε.Κ.Τ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi έχει παγώσει τις Ελληνικές απαιτήσεις, λέγοντας ότι οι έκτακτες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, μέσω των οποίων οι δανειστές κρατούν τη χώρα στη ζωή μετά τη μαζική εκροή καταθέσεων, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξεπεράσει η κυβέρνηση τις δυσκολίες της.

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη  ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών στις 19 Μαρτίου, την ίδια μέρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται στις Βρυξέλλες. Ο Τσίπρας μπορεί να θέσει το ζήτημα του προβλήματος των ταμειακών ροών της χώρας στην πρώτη διμερή συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 23 Μαρτίου.

«Η ασάφεια από την Ελληνική πλευρά συνεχίζεται και (αντίστοιχα συνεχίζεται) η πίεση από τους ομολόγους της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής του δικαίου και της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Τα παιχνίδια της γάτας με το ποντίκι, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο».

πηγή: Bloomberg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου