Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Eurointelligence: Τι στο καλό κάνει ο Τσίπρας;

Είτε το έχουν απίστευτα υπολογισμένο είτε είναι απίστευτα ηλίθιοι.  Ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύθηκε, ενώπιον του κοινοβουλίου,  να ζητήσει τις πολεμικές επανορθώσεις από το Βερολίνο. Αυτή του η κίνηση έρχεται μαζί με την απειλή του υπουργού Δικαιοσύνης να δώσει το «πράσινο φως» για την κατάσχεση γερμανικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Αυτή η προκλητική ρητορική υποδηλώνει ότι είτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη σε mode προεκλογικής εκστρατείας και είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις συνέπειες, όποιες και αν είναι αυτές, ή ότι έχουν ως δεδομένη την υποστήριξη της Γερμανίας, ό,τι και να κάνουν


Στην πραγματικότητα το Reuters επικαλείται κάποιους αναλυτές που δηλώνουν ότι παρά την κατακραυγή, οι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές τείνουν να συμβαδίζουν με την θέση της κυβέρνησης εξαιτίας της δημοτικότητας της Merkel. Επίσης παίρνουν ως δεδομένο ότι το SPD και οι Πράσινοι ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της επέκτασης τον Φεβρουάριο και ότι μπορούν να τους υπολογίζουν στο μέλλον για μέτρα που προσφέρουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η στήριξη εντός της γερμανικής πολιτικής τάξης είναι πολύ λιγότερο αξιόπιστη από αυτό που υποδηλώνει η ψηφοφορία του Φεβρουαρίου. Η ιστορία που διέρρευσε το Reuters υποδηλώνει επίσης ότι η Merkel οριακά απέτρεψε μια ανοιχτή εξέγερση πριν από την ψηφοφορία για την Ελλάδα το Φεβρουάριο.

Υπάρχει, επίσης, κάποια σύγχυση για το πώς και πότε η «τρόικα» θα φθάσει στην Ελλάδα, αναφέρει η Καθημερινή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμεινε μετά το Eurogroup της Δευτέρας,  ότι τα κλιμάκια των "θεσμών" θα μπορούν να επισκεφθούν την Αθήνα ξεχωριστά και θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, αλλά ανέφερε ότι  δεν θα πρέπει να έρχονται και οι τρεις μαζί. Κυβερνητικές πηγές επανέλαβαν, την Τρίτη ότι τα κλιμάκια θα μπορούσαν να επισκεφτούν ξεχωριστά την Ελλάδα για διευκρινίσεις ή πληροφορίες.  Αυτό που έχουν καταλάβει οι  Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ωστόσο, φαίνεται να είναι ότι τα κλιμάκια και των τριών θεσμικών οργάνων θα αφιχθούν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. 

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ήταν ο Mario Draghi που πίεζε τον Βαρουφάκη να αποδεχθεί την επιστροφή των κλιμακίων. Σύμφωνα με τις αναφορές του Bloomberg, ο Βαρουφάκης είπε ότι η ιδέα ότι η  Ελλάδα αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση ήταν παρεξήγηση και ότι συμφώνησαν για τις επισκέψεις ώστε να ξεκινήσουν σήμερα.  Είναι αδύνατον για τους πιστωτές της Ελλάδας να ελέγξουν επαρκώς τους  λογαριασμούς της κυβέρνησης χωρίς την αποστολή κλιμακίων στην Αθήνα, δήλωσε ένας αξιωματούχος.  Η κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει εισιτήριο για  εκατοντάδες Έλληνες αξιωματούχους για τις Βρυξέλλες και για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν εκεί.  

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν την "τρόικα" κάτι που η Αθήνα έχει απορρίψει. "Οι ιδέες του πρέπει να διορθωθούν», είπε ο Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε για την επιμονή του Βαρουφάκη οι ελεγκτές να έρχονται στην Αθήνα ξεχωριστά.

Υπάρχουν επίσης κάποια νέα στοιχεία που έρχονται.  Ο αποπληθωρισμός τον Φεβρουάριο έκλεισε στο 2,2% παρουσιάζοντας μια μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Ιανουάριο όταν και έκλεισε στο 2,8%..  Η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αποπληθωρισμού τους τελευταίους 24 μήνες, με τις τιμές καταναλωτή να έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 1,3%  το 2014 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. 

Επίσης άλλα νέα στοιχεία μας λένε ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 21% τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αντίστοιχη πτώση από το 2005.  

Οι εξαγωγές μειώθηκαν για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο, πέφτοντας στο 1.86bn € - η χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2011.  Οι εισαγωγές μειώθηκαν με διψήφια ποσοστά, φτάνοντας με € 3.13bn και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005.  Ο αντίκτυπος της πτώσης των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου υπήρξε σημαντικότατος για τα στοιχεία του εμπορικού ελλείμματος τον Ιανουάριο.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των προϊόντων τους το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε μόλις κατά 1,4%.

Η περιφερειακή κατανομή των εξαγωγών έδειξε ότι αυτές που γίνονται προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενώ εκείνες προς τις τρίτες χώρες σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 31,3%. Ομοίως, οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξήθηκαν οριακά κατά 0,4%, ενώ εκείνες που προέρχονται από χώρες μη μέλη της ΕΕ υποχώρησαν 30,2%. 

Μια νέα μελέτη των Jan van Deth και  Γιάννη Θεοχάρη από το ερευνητικό κέντρο MZES στο Mannheim, διαπίστωσε ότι δεν είναι η δημοσιονομική και οικονομική κρίση, αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους θεσμούς, τους πολιτικούς και τα κόμματα βρίσκεται πίσω από την τρέχουσα κατάσταση. Σε συγκριτική μελέτη τους σε 18 χώρες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα ήρθε στην τελευταία θέση. Η οικονομική κρίση αύξησε μόνο την δυσπιστία. Η Ελλάδα είναι μια κοινωνία που δεν έχει ακόμη και πολλή εμπιστοσύνη στον εαυτό της.  Συνιστούν πρωτοβουλίες για αυτοτελή κοινωνίες των πολιτών και την εισαγωγή δημοκρατικών αρχών στη διδακτέα ύλη του σχολείου από μικρή ηλικία.Συνιστούν ανάληψη πρωτοβουλιών για αυτοτελείς κοινωνίες των πολιτών και την εισαγωγή των δημοκρατικών αρχών στη διδακτέα ύλη του σχολείου από μικρή ηλικία.  Επικρίνουν την τελευταία πρόταση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν ερασιτέχνες κατασκόπους ώστε να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της απάτης του ΦΠΑ και την κρίνουν ως αντιπαραγωγική.

Η δική μας ανάγνωση για την γερμανική κατάσταση είναι ότι η στήριξη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη.  Δεν θεωρούμε ότι η Γερμανία θα δεχθεί να βρεθεί υπό πίεση –για παράδειγμα από μια ελληνική προθεσμία πληρωμής. 

Ο Αλ. Τσίπρας σαφώς και κάνει πράγματα για εσωτερική κατανάλωση, αλλά αυτού του είδους η διπλωματία δεν μπορεί να έχει καλή κατάληξη. Κάποιος θα είναι ο ηττημένος σε αυτή την αντιπαράθεση, και, το πιο σημαντικό, θα φαίνεται ως τέτοιος. Αυτός θα είναι πιθανότατα η Ελλάδα –εκτός και εάν όλο αυτό είναι μέρος ενός σχεδίου για να προκαλέσει την ευρωζώνη να σπρώξει την Ελλάδα σε μια έξοδο από την ευρωζώνη- περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο Plan B- κάτι που δεν φαίνεται ότι το έχουν ακόμη.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου