Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Draghi: Τρία σενάρια για τη μεσημεριανή απόφαση

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του govering council της E.C.B. σχετικά με τον ELA και την ανανέωση παροχής ρευστότητας προς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι περιπτώσεις που μπορούμε να φανταστούμε αναφορικά με τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι από τον super Mario είναι τρεις:



1.- Να μην ανανεωθεί η παροχή ρευστότητας:  Σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες μιας και θα εκληφθεί ως καθαρός εκβιασμός, βέβαια κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με την Ιρλανδία παρασκηνιακά, παντως το θεωρούμε σχεδόν απίθανο μιας και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε πρόγραμμα μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

 Σε αυτή την περίπτωση, άμεσα, θα έχουμε "κλείσιμο" των τραπεζών, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, όριο στις αναλήψεις.    

Ουσιαστικά κατάρρευση της οικονομίας και οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας υπάρχει μέχρι την άρση της απόφασης, δηλαδή είτε την υπογραφή της παράτασης του προγράμματος σωτηρίας είτε με την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές μιας και θα περάσουμε σε ανταλλακτική οικονομία μιας και για ένα διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών δεν θα υπάρχει καν νόμισμα ενώ οι προσδοκίες για το νόμισμα εν αναμονή θα είναι η τεράστια υποτίμηση του. Πέραν φυσικά όλων των άλλων όπως η ανυπαρξία εισαγωγών και εξαγωγών κλπ.

Η ECB σε αυτή την περίπτωση βάση σε άμεσο κίνδυνο απώλειας τα 38 περίπου δις € τα οποία έχει διαθέσει για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

2.- Να ανανεωθεί η παροχή ρευστότητας έως τις 28 Φεβρουαρίου: Σενάριο με αρκετές πιθανότητες που βρίσκεται σε συνάρτηση με τους συσχετισμούς στο Δ.Σ. της ECB.

Θα αποτελέσει σαφέστατο μήνυμα προς την κυβέρνηση εν ήδη τελεσιγράφου, είτε υπογράφεται είτε ο Αρμαγεδώνας σας έρχεται.  Ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει άμεσο bank run κάτι φυσικά που ίσως να μην ήθελε η Ε.Κ.Τ.  Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δεν θα περιμένουν την 28η Φεβρουαρίου προσομοιάζοντας πλήρως το προηγούμενο σενάριο.  

Βέβαια σε αυτό το σενάριο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει τις αποφάσεις της  κυριολεκτικά "εχθές".

3.-Να ανανεωθεί η παροχή ρευστότητας για 14 ημέρες: Σε αυτό το σενάριο, που θεωρούμε το πιθανότερο, η ΕΚΤ στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελληνική ΙΔΙΩΤΙΚΗ οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αλλά θα δηλώνει ότι δεν θα έχει καμία εμπλοκή στη χρηματοδότηση του Ελληνικού δημοσίου (QE, ΕΓΕΔ κλπ)

Στην ουσία θα αφήνει την συγκυβέρνηση αντιμέτωπη με τους ίδιους τους ψηφοφόρους της, που θα ανακαλύψουν ότι τελικά τα λεφτά δεν τα φέρνει ο πελαργός κάθε 1 και 15 του μηνός και οι κουτσαβακισμοί των ΣυριζΑΝΕΛ δεν γεννούν λεφτά, χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί για οποιοδήποτε λόγο.

Στο παραπάνω σενάριο συνηγορούν οι τελευταίες δηλώσεις Draghi και Nowotny.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου