Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δύο προτάσεις του Στ. Μάνου που αποδέχεται(;) η κυβέρνηση.....καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα....

Εχθές και σήμερα διαβάσαμε, ότι η συγκυβέρνηση ΣυριζΑΝΕΛ, αποδέχεται δύο προτάσεις που έχει κάνει επανειλημμένως ο Στ. Μάνος και οδηγούν στη λογική και στην πραγματικότητα. Δύο προτάσεις που πραγματικά, εάν εφαρμοσθούν, μπορούν να αλλάξουν όλο το διαπραγματευτικό τοπίο και τις σχέσεις μας με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.


1.- Ασφαλιστικό


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου ο Γ.Γ. κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς εισηγείται την κατάργηση, του πλήρως απαρχαιωμένου, συστήματος εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία (σύστημα Bismarck) και την αντικατάσταση του με ένα σύστημα καθολικότητας των ελάχιστων παροχών μέσω της φορολογίας (σύστημα Beveridge).


Το σύστημα Beveridge εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία και στις Σκανδιναβικές χώρες.


Τι σημαίνει το συγκεκριμένο σύστημα:

  • Κατάργηση (διαφορετικές από Ταμείο σε Ταμείο) ασφαλιστικών εισφορών και θα αντικατάσταση τους με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στον φόρο εισοδήματος, περιορίζοντας ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις την επιβάρυνση.
  • Ενιαίο Ασφαλιστικό, με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα ίδια όρια ηλικίας, και τις ίδιες συντάξεις.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μετατρέπονται σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες και στην ουσία καταργούνται. Με εξοικονόμηση τεράστιων χρηματικών ποσών για μισθοδοσία και λειτουργικές δαπάνες.
  • Καταργούνται όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία και τους πατρίκιους του κομματικού κράτους.
Με λίγα λόγια λύνονται δύο από τα βασικότερα αγκάθια του μνημονίου και της Ελλάδας, το ασφαλιστικό και οι φόροι υπέρ τρίτων.

2.- Χρηματοδότηση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης:


Σε ανάρτηση του στο twitter ο Στ. Μάνος ανέφερε:


«ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, ωστόσο τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.


Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος.

Εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας, καθώς ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κλπ).

Το ανέλπιστο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μέσω twitter απάντησε τα εξής: 

«Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω».


Μα το θέμα κύριε Βαρουφάκη είναι ακριβώς αυτό, να θέσετε τέτοιες μεταρρυθμίσεις ενώπιον των εταίρων, να δεσμεύσετε την κυβέρνηση για να σας ακούσουν και οι άλλοι.......


Ας ελπίσουμε να εφαρμοστούν και τα δύο..........κι ας δούμε μετά τους "καημένους" 45αρηδες "υπερήλικους" συνταξιούχους, παρέα με τους "πτωχούς" συνταξιούχους των αρκετών χιλιάδων ευρώ να κλαίνε γοερά, παρέα με τους βλαχοδήμαρχους που δεν θα μπορούν να κάνουν υπέρ - υπερκοστολογημένα έργα, να διορίζουν τους σφουγγοκωλάριους και τους αφισοκολλητές και τόσα άλλα που χάνονται στη μαύρη τρύπα και των δύο αυτών τομέων....


Πάντα το έλεγα και θα το λέω, ο Στ. Μάνος υπήρξε η πιο αξιοπρεπής, τίμια και αληθινή φωνή Έλληνα πολιτικού, που λοιδωρήθηκε όσο κανένας άλλος. 


Αγαπητέ Στέφανε, έστω και στη δύση της ζωής σου, εύχομαι ολόψυχα να εφαρμοσθούν όσα τόσα χρόνια ευαγγελιζόσουν και να δικαιωθείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου