Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Η τρόικα που πρέπει να φοβίζει πραγματικά την Ελλάδα


του:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με πλατφόρμα τη ρητορική ενάντια στη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χρησιμοποίησε τον μπάμπουλα της "τρόικα" που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. H τρόικα είναι η οντότητα η οποία έρχεται στην Αθήνα και διασφαλίζει ότι οι όροι του προγράμματος διάσωσης εκπληρούνται.


Από τη στιγμή που κέρδισε τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρα, διακήρυξε το τέλος της τρόικα και ξεκίνησε την επαναδιαπραγμάτευση για το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας.

Καθόσον διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει μια άλλη τρόικα που πρέπει να φοβάται η Ελλάδα.

Υπάρχουν τρεις κύριες απειλές για την Ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή:


  • Η συνεχιζόμενη αρνητική ανάπτυξη: Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2%, έναντι προσδοκιών για αύξηση της τάξης του 0,4%.
  • Τα καταστροφικά κρατικά έσοδα: Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2015, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 367 εκατ. ευρώ, έναντι προσδοκιών για 1,29 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πλευρά των εσόδων, με το ελληνικό υπουργείο να αποδίδει την κατάσταση στην μη συγκέντρωση των αναμενόμενων εσόδων.
  • Αβεβαιότητα για τον τραπεζικό κλάδοΣτις 4 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ εξαίρεσε τα ελληνικά ομόλογα ως collateral προς την ΕΚΤ. Αυτή η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου, με τις ελληνικές τράπεζες να προσφεύγουν στον ELA και στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας για τις ανάγκες τους σε ρευστότητα. Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, η ΕΚΤ έπρεπε να ψηφίσει για την παράταση του ανώτατου ορίου για τον ELA, σχεδόν αμέσως».
Όσο περισσότερο χρόνο δαπανά η Ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, τόσο θα αυξάνεται η πολτική αβεβαιότητα και θα εντείνεται η τρόικα των εσωτερικών προβλημάτων.

Αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει το λάθος να ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης και όχι αρκετό για να διασφαλίσει την εγχώρια οικονομία, μπορεί να σημειώσει μια Πύρρεια νίκη και να επιστρέψει στο σπίτι με μια νίκη, σε μια οικονομία που δεν επιδέχεται πλέον διάσωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου