Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: O απονενοημένος λόγος ενός αυτόχειρα......

του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή
Ακούσαμε σήμερα στη δευτερολογία του τον Τσίπρα, πράγματι ήταν "εντυπωσιακός".  Αφού είδε όλες τις πόρτες, πανευρωπαϊκά να κλείνουν η μία μετά την άλλη, αφού είδε τις Η.Π.Α. να αποστασιοποιούνται πλήρως και την Ε.Κ.Τ. αποφάσισε - μάλλον - να κάνει το απονενοημένο διάβημα και να πηδήξει στο γκρεμό της ρήξης.

Επί 3 ημέρες διαβάζουμε από τη μία τους υπουργούς της συγκυβέρνησης να αποδομούν πλήρως το μνημόνιο, με τις προγραμματικές τους δηλώσεις, ενώ από την άλλη ο Γιάνης (με ένα νι) κάθε μέρα μας δήλωνε, "διαπραγματευομένος",  την αύξηση αποδοχής του μνημονίου που συντελούνταν στον εγκέφαλο του.



Σήμερα το βράδυ ο Τσίπρας, προσπάθησε ανεπιτυχώς να ρίξει το σύνολο της ευθύνης για τη ρήξη στους Ευρωπαίους.  Μάλιστα χρησιμοποίησε και "επιχειρήματα" που η σαθρότητα τους ξεπερνά κάθε φαντασία, απευθυνόμενος αποκλειστικά στο εσωτερικό ακροατήριο, προσπαθώντας να δώσουν ύφος "ηγέτη" και "μαχόμενου" πολιτικού. Μας είπε:


"Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στα μνημόνια. Αν υπήρχε θα ήταν σα να αποδεχόμαστε οτι στην Ευρώπη η Δημοκρατία δεν έχει κανένα νόημα και καμία ισχύ"


Σύμφωνα με τον Τσίπρα, Δημοκρατία έχουμε μόνο όταν οι υπόλοιποι 18 λαοί αποδέχονται τις αποφάσεις του Ελληνικού λαού.  Ας του πει επιτέλους κάποιος ότι και οι υπόλοιποι 18 ηγέτες, προέρχονται από δημοκρατικές χώρες και τις αντιπροσωπεύουν βάση της λαϊκής βούλησης των πολτών των κρατών τους.  Δεν έχει το μονοπώλιο του εκλεγμένου....

«Μια αποτυχία της Κυβέρνησης μόνο τους εχθρούς της Δημοκρατίας μπορεί να ευνοήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη»


Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσε και ο Σαμαράς για τον ίδιο και βρέθηκε στην αντιπολίτευση.  Μια αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι αποτυχία δική σου αποκλειστικά και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει η χώρα.  Ας του πει κάποιος, επίσης, ότι τα ίδια πίστευαν και στην Κύπρο λίγο πριν την καταστροφή και την αποδοχή πολλαπλώς χειρότερου μνημονιακού καθεστώτος.


Στη συνέχεια και προσπαθώντας να απευθυνθεί και πάλι στο εσωτερικό ακροατήριο, προχώρησε σε λεκτικές ακροβασίες, διαχωρίζοντας το μνημόνιο και λέγοντας ότι διαπραγματεύεται αποκλειστικά τη δανειακή σύμβαση.  Με λίγα λόγια, ο Τσίπρας, θα ήθελε πολύ τα λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών αλλά δεν θέλει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε υποχρέωση απέναντι τους και κανένα έλεγχο.  Αν ήσασταν στη θέση των Ευρωπαίων ηγετών υπήρχε περίπτωση να το συζητήσετε καν;  Να υποθέσω πως όχι.


Στη συνέχεια κατηγόρησε και πάλι τους εταίρους μας:


"Σε αντίθεση με εταίρους μας που θέλουν να παίξουν με τη φωτιά, το διχασμό και την αποσταθεροποίηση, εμείς προσερχόμαστε με όλη τη θετική ενέργεια. Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαίος εταίρος. Σεβόμαστε το πολιτικό και οικονομικό βάρος της Γερμανίας αλλά τους προειδοποιουμε ότι οι ηγετιδες δυνάμεις εδραιώνονται με την πειθώ. Όποιοι ποντάρουν στη σύγκρουση, διαπράττουν ιστορικό λάθος γιατί τραυματίζουν τον εαυτό τους, την Ευρώπη, το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον"


Δηλαδή παίζει με την φωτιά και θέλει διχασμό και αποσταθεροποίηση αυτός που θέλει να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα  και υπογεγραμμένα και από τις δύο πλευρές και δεν είναι αποσταθεροποιητικός παράγων που δυναμιτίζει αυτός που αμφισβητεί τις ίδιες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα του.  Μας αναφέρει για κάποιο "κοινό" Ευρωπαϊκό μέλλον.  Αλήθεια ποιος θέλει να έχει κοινό μέλλον με έναν στυγνό εκβιαστή που απειλεί συνέχεια;


Συνέχισε δε με ακόμη πιο ακραίους λεκτικούς ακροβατισμούς - προσπαθώ να είμαι ευγενικός - τοποθετώντας τον Πρόεδρο Ομπάμα στην άλλη πλευρά.  Μήπως και πάλι να ενημερωνόταν ότι ο κος Ομπάμα δεν είναι στην άλλη μεριά αλλά κοιτάει ουδέτερος, στην καλύτερη περίπτωση, τη διένεξη; Μήπως να του πει κάποιος ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. και ιδίοις και δια μέσου του πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα του ζήτησαν να σεβαστεί τις υπογραφές της χώρας που εκπροσωπεί;


Ο Βαρουφάκης με τον Τσίπρα  ξεκίνησαν ένα chicken game, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς κανένα ουσιαστικά σύμμαχο και χωρίς κάποιο Plan B ή έστω κάποιον "άσο στο μανίκι" τους.  Από προχθές προσπάθησαν να χαμηλώσουν τον πήχη με την ομιλία Βαρουφάκη, ο οποίος μας είπε ότι αποδέχεται το 70% του μνημονίου και ζητάει να παγώσει το 30% ενώ υποσχέθηκε να προσκομίσει και ένα πακέτο από 10 μεγάλες μεταρρυθμίσεις.


Όταν είδαν από εχθές αλλά και σήμερα, την αμετακίνητη στάση των 18 ηγετών στους οποίους προστέθηκε το Δ.Ν.Τ. η Ε.Κ.Τ. και οι Η.Π.Α.  κατάλαβαν ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει και προσπαθούν να αποχωρήσουν "ηρωικά" είτε γκρεμίζοντας τη χώρα στο κενό με την αποχώρηση της από την Ε.Ε. είτε αποχωρώντας οι ίδιοι μέσω δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών.



Ας ελπίσουμε να συμβεί το δεύτερο κι ας τεθεί επιτέλους στον "σοφό" λαό το ερώτημα «εντός ή εκτός της Ε.Ε.» με όλες τις υποχρεώσεις της συμμετοχής και όλα τα δικαιώματα της.

Y.Γ.: Επειδή το συγκεκριμένο κόμμα μας έχει συνηθίσει σε οβιδιακές μετατοπίσεις  λόγου, από στέλεχος σε στέλεχος αλλά τις περισσότερες φορές και από το ίδιο στέλεχος σε διαφορετικό χρόνο και σε διαφορετικό ακροατήριο, ίσως το βράδυ δούμε κάτι αντίστοιχο ΚΑΙ ΠΑΛΙ........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου