Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό....πως πιστεύουμε ότι θα κλείσει και θα αποδεχθούν οι εταίροι.

Αφού διαβάσαμε τις αλεπάλληλες προσαρμογές, αναπροσαρμογές, διαφοροποιήσεις και ότι άλλο μπορείς να φανταστεί ανθρώπινος νους, στον "εμπεριστατωμένο" σχεδιασμό του Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, το οποίο εν τέλει έχει καταντήσει ένα κουρελόχαρτο από τις παλινωδίες  και το οποίο στηρίχτηκε αποκλειστικά στην προσπάθεια της "κυβέρνησης":


i) να προστατεύσει την σκληρή βάση του κομματικού της στρατού που αποτελείται από "υπερήλικες" συνταξιούχους, ετών 45, αλλά και  τους Δημόσιους υπάλληλους.

ii) να μεταθέσει το πρόβλημα σε κάποιους επόμενους, διατηρώντας τα "κεκτημένα" έως το 2018 μέσω "προσωπικών διαφορών" και άλλων τινών

iii) να διατηρήσει τις "κόκκινες" γραμμές περί κυρίων συντάξεων, λες και τον συνταξιούχο τον ενδιαφέρει πως θα ονομάζεται η περικοπή και εάν του περικοπεί η κύρια ή η επικουρική σύνταξη

iv) να εξοντώσει, φτωχοποιώντας, την μέση τάξη με νέα υπερφορολόγηση μέσω των ασφαλιστικών εισφορών υπηρετώντας την ιδεοληψία τους και εκφράζοντας απόλυτα αυτό που έχει δηλώσει ο Winston Churchil "Ο καπιταλισμός έχει ένα μόνιμο ελάττωμα: την άνιση κατανομή του πλούτου. Ο σοσιαλισμός αντίθετα έχει ένα σταθερό προτέρημα: την ίση κατανομή της φτώχειας".

Καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο πιθανότατα να καταλήξει η διαπραγμάτευση και η οποία καμία σχέση δεν θα έχει με τις Κατρουγκάλειες ονειρώξεις 


α) Ένα ταμείο για όλους τους Έλληνες με ίσες εισφορές και ίσες παροχές, αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο μεταξύ ειδικών ομάδων του πληθυσμού που διαχρονικά κατάφερνε, μέσω εκβιασμών, να παίρνει ειδικά προνόμια επί του κοινωνικού συνόλου, με τις διάφορες "εισφορές υπέρ τρίτων" (βλ. αγγελιόσημο, δικόσημο κλπ εις -σήμο). Αυτό είναι μια πάγια απαίτηση των δανειστών εδώ και χρόνια.  Εδώ υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν μεταβατικά 3 ταμεία.

β) Μείωση των επικουρικών άνω των 170 € σε ποσοστό 2% έως 30% με εξοικονόμηση περίπου 150 εκ. €, το συγκεκριμένο είναι ήδη ψηφισμένο στον προϋπολογισμό 2016 Εάν κατέβει το επίπεδο στα 130 € μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση 180-200 εκ. 

γ) Μείωση των μερισμάτων του ΜΤΠΥ (μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων) κατά 30-40% μιας και το ταμείο είναι απολύτως ελλειμματικό και έτοιμο να καταρρεύσει, εξοικονόμηση περίπου 150-200 εκ. €.

δ) Επιβολή πλαφόν στις συντάξεις με ανώτατο όριο τις 2.000 €, με εξοικονόμηση περίπου 100 εκ. €

ε) Επανυπολογισμός των εφάπαξ.  Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 60-62.000 αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2013.  Ετήσια εξοικονόμηση 150 εκ. € και με τις παλιές αιτήσεις 600 εκ. €.

στ) Αύξηση των εισφορών (το άφησε ανοικτό ο Τόμσεν) 0,75%-1%  με έσοδο 300 εκ. €

ζ) η είσπραξη του συνόλου των εισφορών και φορολογικών απαιτήσεων από ένα και μόνο φορέα, ώστε να μειωθεί και το αναγκαίο προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

η) η νομοθέτηση, της ήδη ψηφισμένης στον προϋπολογισμό, περικοπής του 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ με όφελος περίπου 223 εκ. €.

Συνολικά από αυτά τα μέτρα μαζεύονται περίπου 1,55 δις € (με τα ελάχιστα ποσά) χωρίς να προσθέτω τα 450 εκ. € από  τα παλιά εφάπαξ, δηλαδή ένα σύνολο 2,0 δις €.

Με λίγα λόγια καλύπτονται με υπερβάλλοντα τρόπο, οι απαιτήσεις του μνημονίου.

θ) Παράλληλα θα μπορεί να γίνει και η σύνδεση του εισοδήματος των ΕΕ, αγροτών, επιχειρηματιών με ένα συντελεστή 10-13% που θα προσθέσει περαιτέρω έσοδα.   Εάν αυτό το μέτρο συνοδευτεί με πάγωμα των οφειλών των παραπάνω κατηγοριών, θα ενεργοποιήσει πάρα πολλούς που σήμερα είναι εκτός συστήματος, λόγω των υπερβολικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων που επιβάλλονται, με άγνωστο αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

η) Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να περάσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για "προσωπικές διαφορές" και άλλα τινά για να προστατευτεί ο κομματικός στρατός διότι:

1) από το ΣτΕ και το Ελ.Συμ. απορρίπτονται συλλήβδην οι οριζόντιες περικοπές ενώ στις αποφάσεις τους δίνουν διέξοδο μόνο για μειώσεις μέσω επανυπολογισμών.

2) οι Ευρωπαίοι αποκλείεται να αποδεχτούν συντάξεις δύο ταχυτήτων γιατί ΚΑΙ δημιουργεί ανισότητες ΚΑΙ δεν παράγει άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ώστε να καλυφθεί το κενό αλλά ΚΑΙ μεταθέτει το πρόβλημα στο απώτερο μέλλον με μια άλλη κυβέρνηση.

Βέβαια όλα αυτά θα απαιτήσουν την απομάκρυνση του Κατρούγκαλου πιθανόν με τον ίδιο τρόπο που αποπέμφθηκε ο Βαρουφάκης.  Κάποιος πρέπει να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και ο άχρηστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου