Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

H "αντιμνημονιακή" απόφαση του ΣτΕ για την αύξηση των συντάξεων είναι πλήρως μνημονιακή.......Γιατί η αύξηση θα οδηγήσει ουσιαστικά σε μείωση τους.....

Διαβάσαμε σε όλον τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία επανέρχονται οι συντάξεις, άνω των 1.000 € στα επίπεδα του 2012, μιας και θεωρείται αντισυνταγματική η σχετική ρύθμιση του ν. 4046/2012 με την οποία επιβαλλόταν μειώσεις επί των συντάξεων ως εξής (πηγή www.euro2day.gr):

  • Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, κατά ποσοστό 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

  • Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
  • Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
  • Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, κατά ποσοστό 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.
Με απλά λόγια το Σ.τ.Ε. προσπάθησε να πριμοδοτήσει για άλλη μια φορά τα «φτωχαδάκια» των ΔΕΚΟ, γιατί σύνταξη στον ιδιωτικό τομέας πάνω από 3,000 € δεν νομίζω να παίρνει κανένας άλλος.

Εδώ βέβαια υπεισέρχεται το ευτράπελο της απόφασης, το οποίο και την καθιστά άκρως μνημονιακή. 

Επικουρικά ταμεία

Η απόφαση δεν αναφέρεται στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και ΔΕΝ μπορεί να αναφερθεί γιατί αφορά τα επικουρικά ταμεία, για τα οποία διαβάζουμε από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών ασφαλίσεων(εδώ) όπου φαίνεται η χρηματοδότηση ανά συμμετέχοντα στα επικουρικά ταμεία:


΄Πίνακας 1 

Είναι ευκόλως παρατηρήσιμο - για να μην εμπλεκόμαστε με τη νομολογία - ότι το κράτος ουδεμία επιχορήγηση δίνει ή είναι υποχρεωμένο να δώσει προς τα επικουρικά ταμεία, πολλώ δε μάλλον στην συγκεκριμένη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ενώ δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει οποιοσδήποτε πιστωτής που θα επέτρεπε να κατευθυνθούν οποιαδήποτε κεφάλαια προς την ενίσχυση του.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να υπενθυμίσουμε ότι τα επικουρικά ταμεία είναι ελλειμματικά πλέον, λόγω της υψηλοτάτης ανεργίας, αλλά και της αναντιστοιχίας εισφορών/παροχών.  Ο Στρατούλης για τις παροχές του μήνα Μαϊου είχε δηλώσει:

«Σε ό,τι αφορά στο ΕΤΕΑ είπαμε ότι εκτός από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που ζήτησαν βοήθεια, μπορεί να χρειαστούν 10 με 11 εκατομμύρια , τα οποία θα τα καλύψει το ΙΚΑ έναντι οφειλών που έχει στο ΕΤΕΑ, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι μπορεί να μη χρειαστεί και αυτό, γιατί τα έσοδα πάνε πολύ καλά»

Με λίγα λόγια εάν επέλθει οποιαδήποτε επιβάρυνση στα επικουρικά ταμεία, αυτό απλώς θα συντομεύσει το δρόμο προς την πλήρη κατάρρευση και την πτώχευση τους.

Κύρια ασφάλιση

Πέραν όμως αυτών και πάντα σύμφωνα με τον πίνακα 1 το κράτος συμμετέχει με το ένα τρίτο των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.  Με δεδομένη την υψηλοτάτη ανεργία που δεν επιτρέπει την αύξηση των προσόδων των ταμείων, την αναντιστοιχία εσόδων/παροχών, την αναντιστοιχία συντάξεων με τις καταβαλλόμενες νέες εισφορές λόγω της κατάρρευσης του επιπέδου των μισθών, τα υψηλότατα λειτουργικά κόστη των "ασφαλιστικών" φορέων και της απόλυτης αδυναμίας αύξησης της κρατικής επιχορήγησης, στο μόνο που θα συντελέσει η συγκεκριμένη απόφαση είναι να φέρει και σε αυτή την περίπτωση την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος ακόμη πιο κοντά.

Ας μην επιχαίρουν λοιπόν οι οπαδοί του «λεφτά υπάρχουν» για τη συγκεκριμένη απόφαση.   
Ας μην επιχαίρουν επίσης οι κυβερνητικοί ινστρούχτορες λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί όπλο στο φαρέτρα της "κυβέρνησης".  Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, καταδεικνύει στους εταίρους το τοξικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος σε απόλυτο βαθμό και την απαίτηση τους να αναμορφωθεί ριζικά.

Δύο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αξίζει να αναφερθούν:

O Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου του G-7 «δεν πρόκειται οι Ιταλοί να βοηθήσουν να χρηματοδοτηθεί το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, που είναι πιο γενναιόδωρο από το δικό τους».

O Σλοβάκος πρωθυπουργός Roberto Fiko ανέφερε ««Θα ήταν απίθανο να εξηγήσω στο κοινό ότι η “φτωχή” Σλοβακία θα πρέπει να αποζημιώσει την Ελλάδα. Να εξηγήσω ότι πρέπει να δώσουμε λεφτά στους Ελληνες για τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον», σε συνέντευξη του στους Financial Times.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δεκαοκτώ ηγέτες των χωρών της περιοχής του ενιαίου νομίσματος και έχουν δίκαιο.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, κύριοι δικαστές, το μόνο που κάνατε με τη συγκεκριμένη απόφαση είναι είτε να φέρετε την πλήρη αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ένα βήμα πιο κοντά είτε να το οδηγήσετε στην άμεση κατάρρευση του, εκτός εάν πιστεύετε ότι θα βρέξει λεφτά.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου