Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Wall Street Journal: Ο Τσίπρας πρέπει να πείσει το ίδιο του το κόμμα για τη συμφωνία διάσωσης.....

Για να αποφύγει μια χρεοκοπία και μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να πουλήσει το σχέδιό του για την διόρθωση των οικονομικών της Ελλάδας στην καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πείσει τον Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Αλλά ο βουλευτής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ του κ Τσίπρα είπε ότι δεν έχει σκοπό να υποταχθεί.


«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ασφυκτικά μέτρα ύφεσης», προειδοποίησε ο κ. Χατζηλάμπρου στο φεστιβάλ αντίστασης, μια ετήσια συγκέντρωση των ακροαριστερών της Ελλάδας. Ήταν αργά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, και το φεστιβάλ το Σαββατοκύριακο τελείωνε, «Οι άνθρωποι έχουν πλέον φτάσει στα όριά τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα αλλά ένας συνασπισμός αριστερών ομάδων με ένα περίπλοκο γενεαλογικό δέντρο που σχηματίστηκε από δογματικά θραύσματα και λογομαχίες. Και είναι αυτές οι πολλές, διαφορετικές φατρίες τις οποίες πρέπει επίσης να ικανοποιήσει ο Τσίπρας με οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Ο κ. Χατζηλάμπρου για παράδειγμα, είναι μέλος της ΚΟΕ, η οποία είναι ένα παρακλάδι του Οργανισμού Μαρξιστών-Λενινιστών της Ελλάδας. Είναι διαφορετική από το Κομμουνιστικό Ρεύμα, το οποίο έχει μια τροτσκιστική κλίση ((Δεν πρέπει να συγχέεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτή η ασυνήθιστη σύνθεση έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο για τον Τσίπρα να πετύχει μια συμφωνία με την ευρωζώνη.  «Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη διαπραγμάτευση, κινούνται εντός του πλαισίου που καθορίζεται από την κεντρική επιτροπή του κόμματος», δηλώνει ο Αλέκος Καλύβης, χρόνια συνδικαλιστής ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής και υπεύθυνος για του τομέα οικονομικής πολιτικής.

Οι διαπραγματευτές έχουν κάποιο περιθώριο για τη λήψη αποφάσεων, είπε, «αλλά αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί σαν να έχουν μια λευκή επιταγή από το κόμμα ούτε τους - ούτε καν ο Τσίπρας».

Πολλές από τις φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την άνοδο του κόμματος ως κοσμοϊστορική στιγμή για την αριστερά και κάθε συμβιβασμό σε ένα σχέδιο διάσωσης, ως μια βαθιά προδοσία των αρχών της.

Ο Στάθης Λεουτσάκος, ένας άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η Γερμανία και οι άλλες πιστώτριες χώρες είναι αποφασισμένες να νικήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Κατά τη γνώμη μου, ο σκοπός τους είναι να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση», λέει. «Θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές δεκτές στην ευρωζώνη».

Δεν είναι ακόμα σαφές, και ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία του κ Τσίπρα, κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε μια συμφωνία διάσωσης.

Ο κ. Λεουτσάκος, ο οποίος κάποτε ήταν στην ένωση μεταλλοτεχνιτών ενώ εδώ και καιρό δραστηριοποιείται στην αριστερά, προέρχεται από την ίδια παράταξη, όπως και ο κ Τσίπρας, αλλά συνδέεται επίσης και με την Αριστερά Πλατφόρμα, μια ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει αγκαλιάσει την επιστροφή στη δραχμή.

«Η ρήξη δεν είναι συνώνυμο της καταστροφής όπως έχει παρουσιαστεί», δήλωσε ο Στ. Λεουτσάκος.

Είναι επίσης αβέβαιο ακριβώς τι είδους συμφωνία θα είναι αποδεκτή από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα του κόμματος, ότι η δημοσιονομική λιτότητα, οι απότομες περικοπές στον προϋπολογισμό και οι αυξήσεις φόρων, έχουν βαθύνει την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα έχει κεντρική σημασία για την λαϊκή επιτυχία του.

Οι περισσότεροι από την αριστερή πλατφόρμα του κόμματος απορρίπτουν οριστικά τις τυχόν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, δηλώνοντας ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν υποφέρει αρκετά τα χρόνια της ύφεσης, από τότε που εφαρμόστηκε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ο κ. Λεουτσάκος, όπως και άλλοι από την ακροαριστερά, επιμένουν επίσης ότι τουλάχιστον θα πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του ελληνικού χρέους. «Για να το εξυπηρετήσουμε, θα χρειαζόταν να εκτελέσουμε τον ελληνικό λαό. Και κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει».

Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα με το μέλλον του κ Τσίπρα ως πρωθυπουργού, αν τίθεται σε κίνδυνο. Κανείς εδώ δεν παραγνωρίζει την τύχη των πρώην Ελλήνων πρωθυπουργών του κ,  Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Αντώνη Σαμαρά. Και οι δύο υπέγραψαν συμφωνίες διάσωσης με την Ευρώπη. Και οι δύο έχασαν την εξουσία και το κόμμα του κυρίου Παπανδρέου έχει σχεδόν καταστραφεί.

Εάν υποχωρήσει από τις αριστερές αρχές του, «θα είναι πολιτική αυτοκτονία για τον Τσίπρα», δήλωσε ο Χατζηλάμπρου. «Θα σήμαινε ότι και αυτός είναι ανακυκλώσιμος. Θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν με κάποιον άλλο»

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αντίστασης, εκτίθεται η προμετωπίδα της ελληνικής αριστεράς.  Ένας πάγκος πουλούσε  φαγώσιμα με αριστερές ετικέτες, όπως μπουκάλια μπύρας Red Kitchen και βαζάκια μαρμελάδας Red Kitchen.  Υπήρχε κάποιος στρατολογούσε κόσμο για έναν στολίσκο προς τη Λωρίδα της Γάζας.  Μια άλλη οργάνωση είχε μποϊκοτάζ ενάντια στην Coca-Cola.

«Αν ο συμβιβασμός προδώσει τους ανθρώπους που υποστήριξαν το κίνημα, θα ήταν πολύ απογοητευτικό», δήλωσε ο Iraj Nobahkt (σσ Ελληνικότατο όνομα ε;),  που επάνδρωνε έναν πάγκο που πωλούσε τα προϊόντα καθαρισμού κατασκευασμένα από εργαζόμενους που ανέλαβαν ένα εργοστάσιο που ο ιδιοκτήτης του το είχε κλείσει.

Ο Περικλής Κουμπούρης, ένας αυτοαπασχολούμενος τεχνικός στον κλάδο θέρμανση/κλιματισμός, είπε ότι ήταν απρόθυμος να αποδεχθεί ακόμη ένα οδυνηρό πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.  Αν υπάρξει κάποιο, θα έρθει με ένα πολιτικό κόστος, λέει. «Αυτό μάλλον σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαφανιστεί μακροπρόθεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου