Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν για την τύχη της Ελλάδας, οι συνομιλίες πρέπει να εντατικοποιηθούν....

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη την ένταση των συνομιλιών για την τύχη της Ελλάδας μετά από την έκτακτη συνεδρίαση στο Βερολίνο, σχετικά με τους τρόπους που θα αποτρέψουν μια πτώχευση.

Η κουβέντα, σε ανώτατο επίπεδο, διήρκεσε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα ξημερώματα Τρίτης στην έδρα της Γερμανικής κυβέρνησης, με συμμετέχοντες την καγκελάριο Angela Merkel, την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, το Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker παρόντες. Ο στόχος ήταν να καταλήξουν σε μια πρόταση την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σχεδιασμό.

Μετά την αποχώρηση της Merkel, το γραφείο της έβγαλε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι πέντε ηγέτες «συμφώνησαν ότι οι εργασίες πρέπει τώρα να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση» και ότι «έχουν έρθει σε στενότερη επαφή τις τελευταίες ημέρες και θέλουν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, τόσο μεταξύ τους όσο και φυσικά και με την ελληνική κυβέρνηση».


Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του αδιέξοδου ως προς τη χρηματοδότηση έχουν γίνει επιτακτικές, καθώς το μεσογειακό κράτος αντιμετωπίζει αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, την Παρασκευή. Ενώ η Ελλάδα λέει ότι μπορεί να κάνει την συγκεκριμένη πληρωμή, αυτό είναι το μικρότερο από τα τέσσερα ποσά που πρέπει να καταβάλει αυτό το μήνα και είναι συνολικού ύψους περίπου 1,6 δις €. Η χρονική στιγμή συμπίπτει με τη λήξη του προγράμματος διάσωσης στο τέλος του Ιουνίου.

Με τις συνομιλίες να σύρονται για στον πέμπτο μήνα, οι προθεσμίες έχουν έρθει και έχουν παρέλθει με συνεδριάσεις, προσκλήσεις και συνόδους κορυφής χωρίς να έχουν δώσει κάποιο συγκερασμό όσον αφορά τις διαφωνίες σχετικά με τις συντάξεις και το εργατικό δίκαιο.

«Ακόμη και μια μέτρια συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από την εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, η οποία είναι η χρεοκοπία», δήλωσε ο Νίκολας Οικονομίδης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης «Stern School of Business».  «Η πτώχευση εντός του ευρώ θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη και θα απαιτούσε τεράστια υποστήριξη από την ΕΚΤ, η οποία είναι απίθανη».


Κοινός τόπος

Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έχουν επανεκκινήσει και μια συμφωνία είναι κοντά, αν και δεν είναι έτοιμη, δήλωσε τη Δευτέρα ένας Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο στόχος είναι να απελευθερωθούν περίπου 7 δις € από τα υπάρχοντα κεφάλαια του πακέτου διάσωσης του πριν η συζήτηση ξεκινήσει για ένα νέο πακέτο.

Η Merkel αναμένεται να εμπλακεί ακόμη περισσότερο καθώς ο χρόνος τελειώνει μεταξύ αυτής της εβδομάδας και του Eurogroup της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με ένα διεθνή αξιωματούχο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι φορείς των πιστωτών εργάζονταν για μια κοινή πρόταση που θα υποβληθεί προς την Ελλάδα εντός των προσεχών ημερών.

Η κοινή θέση μπορεί να κοινοποιηθεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, ανέφερε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για το θέμα.

Ο Τσίπρας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τη Merkel και τον Hollande την Κυριακή, με την επίσημη γερμανική κυβέρνηση να την χαρακτηρίζει την «εποικοδομητική». Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και οι πιστωτές της ανταλλάσσουν κατηγορίες για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες, χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων μηνών.


Μη αποδεκτό

Ο Τσίπρας έγραψε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι οποιοδήποτε αδιαλλαξία δεν ήταν λάθος των τεσσάρων μηνών της διακυβέρνησης του. Αναφέρθηκε σε «παράλογες προτάσεις» που παρουσίασαν στην κυβέρνησή του τα θεσμικά όργανα.

Ένας παλιός και έμπειρος Γερμανός βουλευτής δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν πριν ο  Τσίπρας αναλάβει την εξουσία. Ο Michael Fuchs, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Μέρκελ  του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την κρίση και είναι απαράδεκτο για την κυβέρνηση της να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε στο Bloomberg Television.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου