Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Bloomberg: Οι έλληνες που θέλουν να κρατήσουν το ευρώ έχουν κουραστεί από τη μικροπολιτική του Τσίπρα

Περιτριγυρισμένος από πρωτοσέλιδα εφημερίδων που μιλάνε για τη νέα αποτυχία της Ελλάδας στις συζητήσεις για τη διάσωση, ένας περιπτεράς στην Αθήνα λέει πως το μόνο που ακούει από τους πελάτες του αυτές τις ημέρες είναι η δυσαρέσκειά τους με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Τα πράγματα είναι απαίσια» είπε ο Δημήτρης, 23, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το επίθετό του. «Κανείς δε γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Είπε ένα πράγμα. Τώρα κάνει άλλο».


Οι Έλληνες αισθάνονται αυξημένη κούραση με τις αδιέξοδους στις συζητήσεις με τους πιστωτές, οι οποίες έχουν δημιουργήσει έλλειψη ρευστού στις εταιρείες, έχουν εξαναγκάσει τους αποταμιευτές να βάλουν τα χρήματά τους κάτω από στρώματα και έχουν ξαναρίξει τη χώρα σε ύφεση. Την προηγούμενη εβδομάδα, μια δημοσκόπηση έδειξε πως η πλειοψηφία των 1000 ερωτηθέντων Ελλήνων πολιτών ήταν δυσαρεστημένη με την τακτική της κυβέρνησης, με το 77% να προτρέπει τον Τσίπρα να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές.

Την Κυριακή, η τελευταία απόπειρα συζητήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έληξαν χωρίς συμφωνία πάνω στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο Τσίπρας για να λάβει 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας. Η Γερμανία εξέδωσε την πιο ρητή προειδοποίησή της έως τώρα, λέγοντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε στο τέλος να αφήσει το ευρώ, με τον υπουργό Οικονομίας και αντι-καγκελάριο Sigmar Gabriel να γράφει στην Bild που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα πως «η σκιά της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο αισθητή».

Χωρίς συμφωνία εν όψει, ο δείκτης του αθηναϊκού χρηματιστηρίου έπεσε κατά 5,9% την Παρασκευή, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας πως ο χρόνος τελειώνει για τη χώρα να πετύχει συμφωνία που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία. Μόλις μια ημέρα νωρίτερα, ο δείκτης είχε εξυψωθεί, όταν ο Τσίπρας υποσχέθηκε να εργαστεί με σκοπό μια συμφωνία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως θα δώσει μια ακόμη ώθηση στην «αγελάδα πάνω στον πάγο».

Οι Έλληνες ανησυχούν


Και τότε, με τις συζητήσεις να μην οδηγούν πουθενά, ο πρόεδρος της ΕΕ Donald Tusk κατηγόρησε τον Τσίπρα για τις τακτικές καθυστέρησής του. Έως το τέλος της ημέρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αποχωρήσει.

Παρ’ ότι η δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε πως το κόμμα του Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ακόμη τη διπλάσια στήριξη από τον πιο κοντινό του αντίπαλο, είχε χάσει 1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Έδειξε επίσης την αυξανόμενη ανησυχία για τις τακτικές της κυβέρνησης, καθώς το ποσοστό των Ελλήνων που ήλπιζαν πως η Τσίπρας θα πραγματοποιήσει μια συμφωνία, είχε ξεπεραστεί από αυτούς που φοβούνταν ένα χειρότερο αποτέλεσμα.

Καθώς ο Τσίπρας προσπαθεί να συμβαδίσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τις συντάξεις, τους φόρους και τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, οι περισσότεροι Έλληνες τον παροτρύνουν να κλείσει συμφωνία.

Στην ίδια δημοσκόπηση, 50,2% των ερωτηθέντων είπε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχτεί τις προτάσεις των πιστωτών, οι οποίες έχουν απορριφθεί κατ’ εξακολούθηση από την κυβέρνηση.

Οι Έλληνες τρελαίνονται

«Είμαι πραγματικά μπερδεμένη» είπε η Αλεξάνδρα Βερυκοκάκη, 57, η οποία διατηρεί επιχείρηση κοσμημάτων, όταν ερωτήθηκε τι πιστεύει πως θα συμβεί. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κολλάνε σε ανόητα πράγματα. Η χώρα έχει πραγματικά προβλήματα, αλλά δεν μπορείς να αντέξεις να ακούς καθημερινά: δε θα πληρωθείτε αύριο, θα πληρωθείτε αύριο. Το δάνειο δε θα πληρωθεί, το δάνειο θα πληρωθεί, πέντε φορές την ημέρα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να τρελαίνονται.»

Έξω από το κατάστημά της, ένας ηλικιωμένος άνδρας πωλούσε λαϊκά λαχεία, φωνάζοντας «πολλά λεφτά κληρώνει, πάρτε μια σειρά, μόλις 10 ευρώ». Ένας περαστικός γέλασε και είπε: «Αν είχα 10 ευρώ!»

Στην πίσω γωνία, στο υπουργείο Οικονομικών, περίπου 50 άνθρωποι φώναζαν συνθήματα κατά του καπιταλισμού, καλώντας τον κόσμο να ξεσηκωθεί, κοιτάζοντας απευθείας στις τηλεοπτικές κάμερες που είχαν στηθεί μπροστά τους. Ακολουθούσαν μια γυναίκα που διάβαζε τα συνθήματα από έναν φάκελο μπροστά της.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές, της κομμουνιστικής ένωσης του ΠΑΜΕ, είχαν καταλάβει το κτίριο, κρεμώντας ένα πανό που κάλυπτε πέντε ορόφους από την ταράτσα: έδειχνε τον Τσίπρα μαζί με τους προκατόχους του, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, με την επιγραφή: 3ο Μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των Ελλήνων που ανησυχούν για μια χρεοκοπία έχει φτάσει στο 55% από το 38% του Φεβρουαρίου.

Η δημοσκόπηση έδειξε ένα ποσοστό 77% υπέρ της παραμονής στο ευρώ, και ένα παρόμοιο ποσοστό όσων θέλουν την παραμονή στην ΕΕ. Ακόμη και 71% των υποστηρικτών του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τη χώρα στο ευρώ.

«Χρωστάω πολλά λεφτά στην τράπεζα» είπε η κ. Βερυκοκάκη. «Η τράπεζα μπορεί να με κλείσει αύριο. Αλλά αν το κάνει, δε θα πάρει ποτέ ούτε ευρώ. Το ίδιο θα πάθουν και οι Γερμανοί αν φύγουμε από το ευρώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου