Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Peter Spiegel-Kerin Hope, Financial Times: Οι φόβοι για την Ελληνική χρεωκοπία αυξάνονται καθώς οι συνομιλίες της τελευταίας στιγμής καταρρέουν...

του Δημήτρη Χατζόπουλου - Καθημερινή
Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, έστω και την 11η ώρα, μεταξύ των  Ελλήνων υπουργών και των πιστωτών του προγράμματος διάσωση, κατέρρευσαν το βράδυ της Κυριακής αφού και η νέα πρόταση οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε από την Αθήνα κρίθηκε ανεπαρκής ώστε να αποτελέσει βάση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η κατάρρευση των συνομιλιών είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι, ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, αγεφύρωτες, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι η Αθήνα δεν θα εξασφαλίσει την ενίσχυση των 7,2 δις € του προγράμματος διάσωσης που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία - συμπεριλαμβανομένου ενός 1,5 δις € επιστροφής δανείου που οφείλεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μόλις δύο εβδομάδες.

Οι Έλληνες διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένου του υπασπιστή του Αλέξη Τσίπρα, του Έλληνα πρωθυπουργού,  έφυγαν από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις 45 λεπτά μετά την είσοδο τους στο κτίριο, για μια συνάντηση που είχε χαρακτηριστεί ως η «τελευταία προσπάθεια» από έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης, που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι παρέμεινε ένα «σημαντικό χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών, ύψους περίπου 2 δις € ετησίως, και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να επιτευχθεί μια «θετική αξιολόγηση» της ελληνικής προσπάθειας πριν από την, υψηλού ρίσκου, συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.  «Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup».

Η συνάντηση του Eurogroup θεωρείται από πολλούς αξιωματούχους ως η τελευταία ευκαιρία για την Αθήνα ώστε να εξασφαλίσει μια συμφωνία για ένα συμφωνημένο κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της, προκειμένου να απελευθερωθεί η δόση της ενίσχυσης των 7,2 δις € πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ στο τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς «αν η διακοπή των συνομιλιών ήταν ένα κακό σημάδι», κατά την αποχώρηση του, από τα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής, ο κ. Παππάς  δήλωσε στους Financial Times: «Θα δούμε».

Χωρίς την έγκριση της τρόικας των ελεγκτών του προγράμματος διάσωσης - της Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - οι προοπτικές του φιλικού διακανονισμού την Πέμπτη απομακρύνοτναι, αυξάνοντας την διαπραγματευτική προοπτική εκ μέρους της ευρωζώνης να προσφύγει σε στρατηγικές «take it or leave it» που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο σε μια συνεδρίαση του Eurogroup πριν από δύο χρόνια.

Σε εκείνη την περίπτωση, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς μια συμφωνία, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαζόταν να μειώσει το σύνολο της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για τις κυπριακές τράπεζες - κατ 'ουσίαν να ερημώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Υπήρξαν παρόμοιες πιέσεις στην ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα για να λάβει την ίδια στάση με την Αθήνα.



Ένας ανώτερος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη μια συμβιβαστική λύση σχετικά με την Πέμπτη, εάν οι Έλληνες διαπραγματευτές «γυρίσουν στην Αθήνα και πουν:.« Σκατά, πρέπει να κάνουμε κάτι »», όμως η επίσημη αναγνώριση μια τέτοιας στροφής 180° είναι απίθανη.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στις Βρυξέλλες την Κυριακή μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, δήλωσε ότι η Αθήνα «παραμένει έτοιμη» να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και κατηγόρησε τους πιστωτές της Ελλάδας για την αδιάλλακτη επιμονή τους στις περικοπές των συντάξεων και τις αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας, για τις οποίες η Αθήνα πιστεύει ότι θα χτυπήσει βασικές υπηρεσίες.

«Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

Σε μια ένδειξη του πόσο πολύ η στάση των εταίρων έχει μετατοπιστεί, ο Sigmar Gabriel, αντι-καγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος  -  η θεωρούμενη και ως η πιο διαλλακτική πολιτική ομάδα - έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα Bild της Δευτέρας στην οποία προειδοποιεί ότι υπομονή της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα εξαντλείται.

«Οι θεωρητικοί των παιγνίων της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται στη διαδικασία τζογαρίσματος του μέλλοντος της χώρας τους» έγραψε ο Gabriel, σε μια ελαφρώς καλυμμένη σπόντα για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θεωρείται ειδικός στη θεωρία των παιγνίων. «η Ευρώπη και η Γερμανία δεν θα δεχθούν εκβιασμούς. Και δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους τις υπέρμετρες προεκλογικές υποσχέσεις μίας, εν μέρει, κομμουνιστικής κυβέρνησης».

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι η απογευματινή συνεδρίαση της Κυριακής θα είναι μια «τελευταία προσπάθεια».

Οι βραδινές συνομιλίες της Κυριακής είχαν προγραμματιστεί μετά από την δήλωση των Ελλήνων υπουργών, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες το Σάββατο, ότι το τελικό σχέδιο τους έπρεπε να υποβληθεί μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου.

Το μήνυμα παραδόθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ του κ Παππά και του Martin Selmayr, Διευθυντή του γραφείου του Jean-Claude Juncker, Προέδρου της Επιτροπής ο οποίος έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να μεσολαβήσει για μια συμφωνία έστω και την 11η ώρα. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «δύσκολη».

«Η Ελληνική κίνηση δεν είναι ξεκάθαρη», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Νομίζω ότι δεν θέλουν μια λύση».

Πριν από τις συνομιλίες, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την ελάφρυνση του χρέους και θα αντισταθούν στις περικοπές των συντάξεων του δημόσιου τομέα - θέσεις που έχουν απορριφθεί από τους πιστωτές την περασμένη εβδομάδα.

Για σχεδόν δύο εβδομάδες, οι πιστωτές έχουν ζητήσει την Αθήνα για να επανέλθει με μια αντιπρόταση που θα ταίριαζε σε ένα ευρύ περίγραμμα του προγράμματος που θέτει σταδιακά αυξανόμενο σύνολο των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού.

Επί σχεδόν δύο εβδομάδες, οι πιστωτές ζητούν την Αθήνα να επανέλθει με μια αντιπρόταση που θα ταίριαζε σε ένα ευρύ περίγραμμα του προγράμματος που θα θέτει σταδιακά σε αυξανόμενο ρυθμό τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο των πιστωτών, η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού από το 1% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, το οποίο θα ανέλθει σε 2% το επόμενο έτος και 3% το 2017. Μέχρι το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει το 3.5%.

Η Αθήνα έχει αντιρρήσεις για τις περικοπές των συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, και ζητάει μια πιο αργή πορεία προς το στόχο του 3,5% το 2018: 0,75% αυτό το έτος, 1,75% το επόμενο έτος, και 2,5% το 2017.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαφορές παρέμειναν σε περίπου 0,5-1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως.

Πριν από την αποστολή της διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες, ο κ Τσίπρας είπε στους συμβούλους του, την Παρασκευή, ότι χρειάζεται μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή και θα έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού.

«Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, δεν έχει σημασία πόσο σκληρή θα είναι η συμβιβαστική λύση, εμείς θα το ανεχτούμε αυτό, δεδομένου ότι μόνο ο στόχος μας είναι να βγούμε τη χώρα από την κρίση και την ταπείνωση» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας. «Αλλά αν η Ευρώπη επιθυμεί τη διαίρεση και την συνέχιση της ταπείνωσης, θα πάρουμε την απόφαση να πούμε όχι, ένα μεγάλο όχι, και εμείς θα αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια του λαού μας και την εθνική μας κυριαρχία».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου