Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Bloomberg: Εξι γραφήματα που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία κατέρρευσε τους τελευταίους έξι μήνες

του Δημήτρη Χανζτόπουλου - Καθημερινή
Η Ελλάδα βρισκόταν στο αρχικό στάδιο της οικονομικής ανάκαμψης, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκήρυξε την ψηφοφορία για το νέο πρόεδρο. Το ξήλωμα που ακολούθησε δείχνει πόσο εύθραυστη ήταν η ανάκαμψη.

Οι επενδυτές ήταν οι πρώτοι που έτρεξαν στην έξοδ,ο, προβλέποντας ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα κατέληγε σε εκλογές στις  οποίες θα εκλεγόταν το αντι-μεταρρυθμιστικό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ,  και θα ξεκινούσε η αντιπαράθεση με τους πιστωτές του σχεδίου διάσωσης της χώρας.


Οι αποταμιευτές δεν άργησαν πολύ και με την οικονομία στραγγισμένη από ρευστότητα, η Ελλάδα γύρισε και επίσημα πίσω στην ύφεση από το τέλος του Μαρτίου.





H ήδη κουρεμένη πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, καθώς και οι προσπάθειες του Σαμαρά να φτάσει σε μια συμφωνία ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης, είχαν αποτύχει, η ήττα του, σκότωσε όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί μόνη της.

Με τη φυγή των αποταμιεύσεων, η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χρηματοδότηση γιγαντώθηκε, σφίγγοντας τη λαβή των πιστωτών για την κυβέρνηση του Τσίπρα, μόλις αυτός αντικατέστησε τον Σαμαρά, τον Ιανουάριο.






«Έχουμε μαζική εκροή κεφαλαίων, έχουμε ένα τεράστιο χρέος που δεν είναι βιώσιμο, έχουμε μια ύφεση και δεν υπάρχει καμία επένδυση», δήλωσε ο Gianluca Ziglio, στρατηγικός αναλυτής της Sunrise Brokers LLP. «Είναι μια τραγική κατάσταση από όλες τις απόψεις».


Επίσης, η κυβέρνηση Τσίπρας έχει καθυστερήσει στην επίτευξη των στόχων και ζήτησε από τους πιστωτές πολύ περισσότερα από όσα πολλοί ανέμενα. Μετά την αρχική φυγή των επενδυτών πριν από έξι μήνες φυγή, η αίσθηση σχετικά με το εάν ή όχι μια συμφωνία θα επιτευχθεί έχει οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών σε μια άγρια ταλάντευση.




«Όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο βαθύτερη και πιο δαπανηρή θα είναι, για την Ελλάδα,  η ανανεωμένη ύφεση ενώ θα γίνεται δυσκολότερο για την χώρα να επιτύχει μια καλή συμφωνία» ανέφερε σε σημείωμα του, την Τετάρτη, π Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. «Ευτυχώς, οι κίνδυνοι μετάδοσης παραμένουν υπό έλεγχο»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου