Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Economist: Η Ελλάδα και το ευρώ.....διάσταση απόψεων

Μια ματιά στα πλήθη που ανεβαίνουν στην Ακρόπολη υποδηλώνει ότι κυλάει ένα κανονικό αθηναϊκό καλοκαίρι, παρά τους δυσοίωνους θορύβους που προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί να φτάσει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας αυτό το μήνα για να απελευθερωθούν τα απολύτως απαραίτητα χρήματα του προγράμματος διάσωσης, αποφεύγοντας συγχρόνως την επιβολή περισσότερης λιτότητας που θα μπορούσε να επαναφέρει τη βαθιά ύφεση. 


Ωστόσο, η αισιοδοξία του δεν γίνεται αποδεκτή από πολλούς. Ακόμα και οι υποστηρικτές της ριζοσπαστικής αριστεράς του κόμματος του κ. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα και την αγορά εργασίας, τις οποίες είχε αποκαλέσει «κόκκινες γραμμές», για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ (μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 79% των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής) . «Θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στο τέλος, αλλά τουλάχιστον ο Αλέξης το παλεύει», λέει ο Βασίλης Στάγκος, ένας συνταξιούχος οικοδόμος.

Οι ελεγκτές του προγράμματος διάσωσης - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - είναι απογοητευμένοι από την επανειλημμένη αποτυχία της Ελλάδας να παράγει αξιόπιστα σχέδια μεταρρυθμίσεων. 

Εν τω μεταξύ, ο κ Τσίπρας ζητάει επανειλημμένα μια «πολιτική» λύση.  «Σε πρόχειρη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θέλει μετρητά με τις ελάχιστες προϋποθέσεις», λέει ένας κουρασμένος Ευρωκράτης. Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή απέρριψε τις πιο πρόσφατες ελληνικές ιδέες, οι οποίες περιελάμβαναν επιπλέον 500 εκ. € από το φόρο προστιθέμενης αξίας, αλλά δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για τις περικοπές στις συντάξει ύψους και πάλι 500 εκ. €.

Η υπαναχώρηση της Αθήνας από την αποπληρωμή των 300 εκ. € για την 5η δόση των οφειλών της προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, δεν βοήθησε το κλίμα.  Το νέο σχέδιο είναι να ομαδοποιήσει τέσσερις δόσεις, οι οποίες λήγουν τον Ιούνιο σε μία ενιαία καταβολή ύψους 1,5 δις € στο τέλος του μήνα, αξιοποιώντας ένα παραθυράκι που χρησιμοποιήθηκε από τη Ζάμπια στη δεκαετία του 1980. 

Η διάθεση των πιστωτών κλονίστηκε και πάλι, όταν ο κ Τσίπρας κάλεσε τις τελευταίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις τους «παράλογες».  Ο Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος της επιτροπής και στο παρελθόν ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας, ήταν ενοχλημένος όταν ο κ Τσίπρας απέρριψε την λίστα ως «προτάσεις Γιούνκερ».

Ο κ Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γάλλο και τη Γερμανίδα ομολόγους του στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες, στις 11 Ιουνίου, οι τρεις συμφώνησαν να «εντείνουν» τις συνομιλίες. Αλλά η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την πλευρά των Ελλήνων.  Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες συνομιλιών σε αργόσυρτο ρυθμό, φαίνεται ότι οι πιστωτές μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην μπλόφα των Ελλήνων.  

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ  με λύσσα απέρριψε τα αιτήματά τους. Το κόμμα, είναι έξω φρενών ακόμη και από τα περιορισμένα μέτρα του σχεδίου του ίδιου του κ. Τσίπρα.  Πριν κατευθυνθεί προς τις Βρυξέλλες για να στηρίξει μια συμφωνία, απευθύνθηκε στα αφεντικά του κόμματος του, επιμένοντας ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Πάραυτα  22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναστάτησαν, πράγμα που θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ρίξει την κυβέρνηση.

Οι περισσότερα προθεσμίες προσπερνούν χωρίς να σημειώνεται κανένα αποτέλεσμα.  Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει στις  30 Ιουνίου, γίνεται λόγος για την επέκτασή του ως τον προσεχή Μάρτιο, και την εκταμίευση περίπου  10 δις € που έχουν απομείνει από παλαιότερα στο ΤΧΣ (σσ μεταφέρθηκαν στον ESM) ώστε να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το υπόλοιπο του 2015.  

Αλλά αυτό θα απαιτήσει την συμφιλίωση με την Επιτροπή και την καλή θέληση της Γερμανίας και των άλλων χωρών των οποίων τα κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν την παράταση.  Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 6,5 δις € προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι καταθέσεις στις Τράπεζες συρρικνώνονται, καθώς οι Έλληνες εκνευρίζονται  με τη δυσάρεστη προοπτική των ελέγχων της κίνησης κεφαλαίων.  Η κυβέρνηση ξεμένει από μετρητά ώστε να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, πόσο μάλλον το ΔΝΤ.  Χωρίς νέα βοήθεια, σίγουρα θα πτωχεύσει.  

Ο κ Τσίπρας χρειάζεται επειγόντως να καταστείλει τις αντιθέσεις στο κόμμα του  και να καταλήξει σε μια πιο πειστική σειρά μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου