Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Peter Spiegel, Financial Times: Διαρροή, το σχέδιο που αποστάλθηκε στο eurogroup

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται για την τέταρτη σύνοδό τους μέσα σε μία εβδομάδα, προσπαθώντας και πάλι να επιτύχουν μια συμφωνία σχετικά με το πακέτο των ελληνικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να απελευθερωθούν τα απελπιστικά αναγκαία 7,2 δις € των κεφαλαίων διάσωσης προς την Αθήνα.

Οι υπουργοί έχουν στείλει αυτό που ένας αξιωματούχος ονόμασε «σχέδιο σκοπιμότητας» - αλλά οι Financial Times έχουν λάβει ένα αντίγραφο που μοιάζει πολύ με την έκδοση που επέστρεψαν οι πιστωτές σχολιασμένη, στην Αθήνα την Τρίτη. 


Το πρώτο μέρος για να δούμε είναι η σελίδα τρία του εγγράφου εννέα σελίδων, όπου το τμήμα σχετικά με συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις αρχίζει. Αυτό έχει γίνει το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών και, ενώ κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο με τις απαιτήσεις των πιστωτών που θα περικοπούν τα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης και η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί πολύ γρήγορα.

Στο πρώτο σημείο που πρέπει να δει κανείς είναι η σελίδα τρία του εγγράφου των εννέα σελίδων, εκεί που ξεκινά το κομμάτι που αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο τριβής ανάμεσα στις δυο πλευρές και, ενώ κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς την  ελληνική κυβέρνηση, σε μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των πιστωτών για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πολύ σύντομα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου που απεστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, σημαντικά νωρίτερα απ’ όσο έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά η Αθήνα πίεζε ώστε τα όρια ηλικίας να αυξηθούν μέχρι το 2036, αλλά το συμβιβαστικό σχέδιο του κ. Τσίπρα που υποβλήθηκε τη Δευτέρα πρότεινε το 2025.

Ωστόσο, υπάρχει και μια πολύ μεγάλη υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό: οι πιστωτές προσπαθούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. 

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.

Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών ήταν οι ανατροπές στον ΦΠΑ. Και σε αυτό, το σχέδιο των πιστωτών κάνει κάποιες υποχωρήσεις: αρχικά οι πιστωτές ήθελαν δυο κλίμακες, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Οι πιστωτές συμφωνούν τώρα με την ελληνική πρόταση για τρεις κλίμακες, συπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.

Επίσης, οι πιστωτές έχουν υποχωρήσει στο θέμα του ηλεκτρισμού, συναινώντας σε διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, συντελεστή στον οποίον θα υπαχθούν και τα βασικά τρόφιμα –όμως όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεργασμένων τροφίμων και των εστιατορίων, πάνε στο 23%.

Επίσης, οι πιστωτές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ των νησιών, ενώ διατηρούν την ιδέα της Ελλάδας για αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28% (αντί του 29% που ζητά η Αθήνα). Απορρίπτουν την ιδέα για έκτακτη εισφορά 12% σε όλα τα εταιρικά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, όμως συμφωνούν στο σχέδιο για αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου