Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Bloomberg: Θα ενταχθεί η Ελλάδα στις κακοπληρώτριες χώρες του τρίτου κόσμου;

του Ηλία Μακρή - Καθημερινή
Αν η φτωχή σε μετρητά  Ελλάδα αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε από τις αποπληρωμές των δανείων ύψους 1,7 δις $ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτό το μήνα, ξεκινώντας με $ 334 εκ., την Παρασκευή, η χώρα θα πρέπει ενταχθεί στην ιστορικά στην ομάδα των πρώην και νυν χωρών-μπαταχτσήδων που περιλαμβάνει την Κούβα, Ζιμπάμπουε και το Σουδάν.

Αυτό που ξεχωρίζει την Ελλάδα,  όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι ότι δεν εντάσσεται λόγω πολέμου, επαναστατικών γεγονότων ή βίας αλλά μάλλον από το δικό της χρέος και τις δαπάνες της, που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από το ΔΝΤ και τους άλλους πιστωτές. (η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε συνάντηση στο Βερολίνο τη Δευτέρα το βράδυ με τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίδας Καγκελαρίου  Άνγκελα Μέρκελ και του πρόεδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για να συζητήσουν την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν καλά με την συγκέντρωση.)

Εδώ είναι μερικά από τα high lights - θα τα λέγαμε καλύτερα, lowlights- των εθνών που έχουν χάσει τις πληρωμές του χρέους τους προς το ΔΝΤ μέσα σε 70 χρόνια της ύπαρξης του Ταμείου,, όπως εξιστορείται  στο βιβλίο του 2001 Silent Revolution από τον ιστορικό του ΔΝΤ James Boughton.




Σουδάν 

Σουδάν έχει καθυστερήσει τις πληρωμές του ΔΝΤ από το 1984, όταν η χώρα παράπαιε  από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο και τη σοβαρή ξηρασία. Ήταν περίπου 1,4 δις $ η τρύπα που άφησε στο ταμείο. Το ΔΝΤ δήλωσε το Σουδάν ως χρεοκοπημένο για την άντληση περαιτέρω κεφαλαίων το 1986, και το εξωτερικό του χρέος ανήλθε σε περίπου 45 δις $, ή 78% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2013. «Οι καθυστερούμενες οφειλές, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις των ΗΠΑ από το 1997, αποκλείουν την πρόσβαση σε περισσότερες πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης », ανέφερε το Ταμείο στην έκθεσή του τον περασμένο χρόνο.

Σομαλία

Η Σομαλία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ από το 1985, όταν έπεσε θύμα μιας απαγόρευσης της Σαουδική Αραβία στις εισαγωγές βοοειδών από την Ανατολική Αφρική, καθώς και την επιβράδυνση των οικονομιών της Μέσης Ανατολής που μείωσαν τη ροή των εμβασμάτων από τους εργαζόμενους προς τη χώρα.  Το ΔΝΤ το 2013, αναγνώρισε τη νέα κυβέρνηση της χώρας με επικεφαλής τον πρόεδρο Hassan Sheikh Mohamoud, ανοίγοντας το δρόμο για να επαναλάβει τις σχέσεις της με το Ταμείο μετά από 22 χρόνια. Η Σομαλία οφείλει στο ΔΝΤ ένα σχετικά μικρό ποσό ύψους 327 εκ. $.

Ζιμπάμπουε

Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι πιο πρόσφατη, με ληξιπρόθεσμες πληρωμές που χρονολογούνται από το 2001. Το ΔΝΤ εκείνη τη χρόνια κατηγόρησε την οικονομική κρίση της χώρας που προήλθε από «ακατάλληλες μακροοικονομικές πολιτικές και μια γενική κατάρρευση του κράτους δικαίου στο πλαίσιο της ταχείας εφαρμογής του προγράμματος αγροτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης που ξεκίνησε στις αρχές του 2000».  Αυτή η αναφορά γίνεται για το πρόγραμμα προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στο οποίο η γη καταλήφθηκε από λευκούς εμποροαγρότες, μειώνοντας το εισόδημα από τις εξαγωγές του καπνού και των άλλων καλεργειών. Τα οφειλόμενα της Ζιμπάμπουε ανήλθαν σε 111 εκατομμύρια δολάρια.

Κούβα

H Κούβα εντάχθηκε στους κακοπληρωτές μετά την εξάντληση των αποθεμάτων χρυσού και της αδυναμίας της να πληρώσει  25 εκ. $  σε δάνεια προς το ΔΝΤ κατά τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης του Μπατίστα το 1958. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο το 1959, το ΔΝΤ ανέβαλε τις επιστροφές μέχρι το 1963, όταν άρχισαν οι διαδικασίες ώστε να τεθεί η χώρα σε κατάσταση χρεωκοπίας για τα οφειλόμενα χρήματα προς το ΔΝΤ.  Η Κούβα αποσύρθηκε από το Ταμείο το 1964, και η κυβέρνηση του Κάστρο αποπλήρωσε τα δάνεια της στο υπόλοιπο της δεκαετίας.

Ονδούρα

Τα χρέη της Ονδούρας θεωρήθηκαν ληξιπρόθεσμα το 1987, λόγω  «αρκετών, άσχετων και συμπτωματικών εξελίξεων» έγραψε ο Boughton,: μια πιο αδύναμη αγορά για τον καφέ, ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, τη μείωση της εξωτερικής βοήθειας, ιδίως την  συγκαλυμμένη στήριξη των ΗΠΑ προς τους αντάρτες Contra οι οποίοι είχαν ως έδρα τη χώρα και οι οποίοι προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Νικαράγουας και τη λήξη της περιόδου χάριτος για πολλά δάνεια από τους επίσημους πιστωτές την δεκαετία του 1980. Η Ονδούρα εκκαθάρισε τις ληξιπρόθεσμων οφειλών της το 1990, αφότου η νέα κυβέρνηση επέτρεψε στο νόμισμα να υποτιμηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου