Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Financial Times: Οι πιστωτές της Ελλάδας συναντήθηκαν σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής....

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φιλοξένησε ,τη Δευτέρα το βράδυ, έκτακτη σύσκεψη στο Βερολίνο, σχετική με την ελληνική κρίση, προκειμένου να ξεδιαλύνουν οι διαφορές μεταξύ των δανειστών του προγράμματος της διάσωσης της υπερχρεωμένης χώρας και για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για συμφωνία με την Αθήνα.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έφτασαν εν κρυπτό τη Δευτέρα, χθες στο Βερολίνο όπου ήδη βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να ενταχθούν στην προκαθορισμένη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η εσπευσμένα κληθείσα συνάντηση έλαβε χώρα, εν μέσω της εντεινόμενης αβεβαιότητας για την δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει την αποπληρωμή των δανείων της  και τις εντάσεις μεταξύ των των πιστωτών της, που βρίσκονται υπό έντονη πίεση, προκειμένου να αποδεσμεύσουν τα, απελπιστικά αναγκαία, 7,2 δις €  ώστε η Ελλάδα να αποφύγει μια πιθανή χρεωκοπία και την ταχεία έξοδο της από την ευρωζώνη .

Κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων  έχουν προκύψει διαφορές μεταξύ των πιστωτών, και αυτή η σύνοδος κορυφής οργανώθηκε με  στόχο να επιχειρηθεί η επίλυση των διαφορών τους για τα ζητήματα αυτά. Το ΔΝΤ τηρεί σκληρή στάση, σεβόμενο τους δικούς του κανόνες δανεισμού και κατόπιν πιέσεων από άλλες χώρες του κόσμου, που λένε πως η Αθήνα ήδη απολαμβάνει πολύ ευνοϊκή μεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει την ύπαρξη πιο γενναιόδωροι όρων για την Αθήνα διότι θέτει ως υψηλή προτεραιότητα τη διατήρηση ανέπαφης της ευρωζώνης –  βασικό σύμβολο της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η ΕΚΤ. επίσης, θέλει τη διατήρηση ανέπαφης της νομισματικής ένωσης, αλλά επίσης φοβάται ότι η υπερβολική υπέρβαση του ρόλου της ως κεντρικής τράπεζας, θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία της.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ομάδας των ελεγκτών, οι συνομιλίες στο Βερολίνο επικεντρώθηκαν σε ένα τεχνικό έγγραφο που είχε καταρτίσει η Επιτροπή, το οποίο είναι προς χρήση από όλες οι πλευρές σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβασμός που θα είναι αποδεκτός από όλους τους πιστωτές.

Οι αξιωματούχοι επιμένουν πως αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στο Βερολίνο, δεν θα χρησιμοποιηθεί με τη μορφή τελεσίγραφου take it or leae it προς την Αθήνα, αλλά ως ένα περίγραμμα που θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για μια «γρήγορη αντίδραση».

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν υπήρξαν νέες υποχωρήσεις προς την Αθήνα, στο έγγραφο της Επιτροπής.  Μάλλον πρόκειται για την διευκρίνηση των βασικών αρχών που χρειάζονται οι πιστωτές ώστε να ολοκληρωθεί μια συμφωνία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εδώ και καιρό υποστηρίζει πως η Αθήνα αποδέχεται το 70% του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης και οι πιστωτές ελπίζουν πως ο συμβιβασμός στον οποίο καταλήγουν στο Βερολίνο μπορούσε να χρησιμεύσει ως το 70% που μπορούν να δεχθούν ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας.

Ο αξιωματούχοιςπροειδοποίησε ότι η τελική θέση των πιστωτών μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθεί κατά τις επόμενες ημέρες, αλλά πρόθεσή τους ήταν να το παρουσιαστεί στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Μετά τη λήξη της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Α. Μέρκελ, ο Φρ. Ολάντ, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ και η Κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν πως οι συνομιλίες για την Ελλάδα θα πρέπει να ενταθούν.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει έναν κρίσιμο μήνα, αφού τον Ιούνιο πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η σύσκεψη του Βερολίνου έρχεται μετά από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης (που προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του δανείου) και των πιστωτών (την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ).

Αν και η Αθήνα κατά καιρούς διατείνεται πως είναι ορατή μια συμφωνία, οι πιστωτές επιμένουν πως υπάρχει λίγη πρόοδος μετά από μήνες συζητήσεων - ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και η Κριστίν Λαγκάρντ έλεγε την περασμένη εβδομάδα πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πιθανότητα.

Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να απέχουν ως προς το πόσο πολύ θα πρέπει να στύψει η Ελλάδα τα δημόσια οικονομικά της. Η νέα κυβέρνηση έχει απορρίψει τον τρέχοντα διακανονισμό με τους πιστωτές, που περιλαμβάνει στόχο 4,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Αθήνα θέλει το ποσοστό να είναι πιο κοντά στο 1%. Οι πιστωτές ίσως είναι πρόθυμοι να υπάρξει μείωση, όχι όμως τόσο μεγάλη.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι επίσης διχασμένοι σε βασικά ζητήματα όπως τα αιτήματα των πιστωτών για περικοπές στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και στα μισθολόγια του δημοσίου και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Εντός της ευρωζώνης, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών έχουν στηρίξει τον Β. Σόιμπλε στη διατήρηση σκληρής γραμμής έναντι της Αθήνας. Στο περιθώριο, ο Μισέλ Σαπέν υπήρξε λίγο πιο ευέλικτος απ' όσο ο Γερμανός ομόλογός του.

Η ισχυρότερη ηγέτιδα της Ευρώπης, η Α. Μέρκελ, έχει τηρήσει σε μεγάλο βαθμό δική της στάση. Συμμερίζεται την προσήλωση του Β. Σόιμπλε στη δημοσιονομική σύνεση, όμως δίνει μεγάλη σημασία στην ευρωπαϊκή ενότητα σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως η ουκρανική κρίση και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή.

Αν πιέζει τώρα για συμβιβασμό, είναι πιθανό πως η ευρωζώνη θα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει νέα οικονομική υποχώρηση και όχι το ΔΝΤ. Και το πιθανό κανάλι δεν θα είναι η ΕΚΤ, αλλά ο ESM.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις, ακόμα και αν οι πιστωτές συμφωνήσουν να αφήσουν την Αθήνα να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ για φέτος, θα πρέπει και πάλι να λάβει σημαντικά νέα μέτρα, αφού με τις τρέχουσες προβλέψεις η Ελλάδα οδεύει προς έλλειμμα.

Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν στον στόχο για το μεσοπρόθεσμο πλεόνασμα. Αν και είναι απίθανο το πλεόνασμα αυτό να είναι τόσο υψηλό όσο το 4,5% που απαιτείται από το τρέχον πρόγραμμα, θα μπορούσε να είναι γύρω στο 3,5% - μέγεθος σημαντικά υψηλότερο από το επίπεδο που επιθυμεί η Αθήνα.


Καθώς δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να υπάρξει συμφωνία για νέα διάσωση, αφού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λήγουν χρέη 7 δισ. ευρώ, οι πιστωτές συζητούν επίσης μια «λύση που καλύπτει και το καλοκαίρι», με βάση τον ίδιο Ευρωπαίο παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου