Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Gurdian: H Ελλάδα κινείται προς την έξοδο της ευρωζώνης μετά την καθυστέρηση πληρωμής 300 εκ. € προς το ΔΝΤ........

του Ηλία Μακρή - Καθημερινή
Η Ελλάδα πλησιάζει ακόμη περισσότερο στην πτώχευση και την πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη μετά την ανακοίνωση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν θα κάνει μια αποπληρωμή χρέους 300 εκ. € (219 εκ £) που αναμένονταν την Παρασκευή.

Η κρίση που συνεχίζεται για περισσότερο από πέντε χρόνια έχει εισέλθει σε μια νέα φάση όταν η Αθήνα εξέπληξε το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θέλει να συσσωρεύσει τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου συνολικού ύψους € 1,6 δισ και να τις πραγματοποιήσει όλες μαζί στο τέλος του μήνα.

Η κίνηση αυτή ήρθε καθώς, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε οργισμένα σε αυτό που θεώρησε ως ένα τελεσίγραφο από τους πιστωτές της - συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ - που απαιτούσαν περαιτέρω λιτότητα και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις και τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ως τίμημα για την εκταμίευση 7,2 δις € νέας οικονομικής βοήθειας.

Αν και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται όλο και σοβαρότερη τους τελευταίους μήνες, η Αθήνα είχε την ικανότητα να κάνει την πληρωμή των 300 εκ. € και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δώσει τη διαβεβαίωση του, προς την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή που οφείλεται για την Παρασκευή, η Λαγκάρντ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η καταβολή είχε τιμηθεί και θα τιμηθεί. Νομίζω ότι τα λόγια του ήταν, «Μην ανησυχείς». Είμαι βέβαια ότι θα συνεχίσει και σε αυτή την περίπτωση».

Αντ 'αυτού, η απόφαση για την καθυστέρηση των πληρωμών φαίνεται να είναι μια επίδειξη περιφρόνησης από την Αθήνα ενάντια σε αυτό που θεωρεί ως απαράδεκτα σκληρούς όρους που απαιτούνται από τους πιστωτές της. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει τις οφειλές της, να χάσει την υποστήριξη για τον αδύναμο χρηματοπιστωτικό τομέα της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και τελικά να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

Γυρίζοντας από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, ο Τσίπρας αντιμετώπισε την οργή, από τα στελέχη του δικού του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ που είναι εξαιρετικά επιφυλακτικά. Το τελεσίγραφο πέντε σελίδων από τους πιστωτές, που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker,  περιγράφονταν ποικιλοτρόπως ως συγκλονιστικό, προκλητικό, επαίσχυντο και ατιμωτικό.

«Δεν θα περάσει ποτέ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας, ο Δημήτρης Στρατούλης.  «Αν δεν υποχωρήσουν, η χώρα δεν θα χαθεί ... υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα κόστιζαν λιγότερο από ότι η υπογραφή μιας επαίσχυντης και ατιμωτικής συμφωνίας».

O Τσίπρας είχε παρουσιάσει, στη λεγόμενη τρόικα των δανειστών - την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - ένα δικό του κατάλογο, 47 σελίδων, των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά τώρα πρέπει να αποφασίσει ή να ικανοποίηση τις απαιτήσεις των πιστωτών ή να συνταχθεί με τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος του.  Οι δράσεις που ζητούνται από Ελλάδα περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 2% του ΑΕΠ της χώρας, με τη μορφή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος  και του ΦΠΑ  - αυτό αποτελεί ανάθεμα για ένα κόμμα που έφτασε στην εξουσία, με την υπόσχεση για την περάτωση λιτότητας.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Τσίπρας φάνηκε να κλίνει προς την πλευρά της απόρριψης. Αξιωματούχοι τον περιέγραψαν να λέει στους συνεργάτες του:  «Τέτοιες εξτρεμιστικές προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος τους».  Υπήρχαν επίσης εικασίες ότι θα προκηρύξει εκλογές λόγω του αδιεξόδου του χρέους.

Η είδηση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη πληρωμή του ΔΝΤ, στην ώρα του, ήρθε μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά οι μετοχές σημείωσαν έντονη πτώση στη Wall Street.

Το ΔΝΤ εξέδωσε μια σύντομη δήλωση στην οποία επιβεβαίωσε το σχέδιο της Ελλάδας για συσσώρευση των πληρωμών ης τον Ιούνιο, αφήνοντας αιχμές ότι οι κανόνες που επιτρέπουν αυτή την κίνηση θεσπίστηκαν για τις χώρες που αντιμετωπίζουν διοικητικά προβλήματα.

«Σύμφωνα με μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε στα τέλη του 1970, οι χώρες-μέλη  μπορούν να ζητήσουν να συγκεντρώσουν πολλαπλές κύριες πληρωμές, οι οποίες οφείλονται σε έναν ημερολογιακό μήνα (πληρωμές τόκων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πακέτο) σε μία. . Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της διοικητικής δυσκολία για την πραγματοποίηση πολλών πληρωμών σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε στο Sky News: «Αντικειμενικά μιλώντας, έχουμε μέχρι τις 30 Ιουνίου, επειδή τότε λήγει η παράταση της συμφωνίας με τους δανειστές μας».

Αλλά παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να κάνει τις αποπληρωμές από κάποιο σημείο και μετά.

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Αθήνα έχει 10 ημέρες ώστε να έρθει σε συμφωνία. Οι τεχνικές ομάδες των  διαπραγματευτών από την ΕΚ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ελπίζουν να ολοκληρωθεί αυτό που καλείται «συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο» (staff level agreement) μέχρι τις 14 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες πριν από την επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο tvn υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και 11 ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουνίου.

Τόσο ο Juncker όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem,  επέμειναν ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες μέχρι στιγμής. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι θα καλέσει τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες για περισσότερες διαπραγματεύσεις εντός των προσεχών ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου