Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Jeff Black, Bloomberg: O Πανίκος Δημητριάδης, ο πιο εξειδικευμένος Ευρωπαίος στην επιβολή capital controls προειδοποιεί τους Έλληνες: Να περιμένετε μεγάλο πόνο.......

του Ηλία Μακρή - Καθημερινή
Ο πιο εξειδικευμένος Ευρωπαίος στους ελέγχους κίνησης κεφαλαίων προειδοποιεί την Ελλάδα: Πρόκειται να πονέσει.

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου,  Πανίκος Δημητριάδης, ο μοναδικός κεντρικός τραπεζίτης της ζώνης του ευρώ  που χρειάστηκε να εισαγάγει περιορισμούς στη κίνηση κεφαλαίων,  αναφέρει ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι το πιο πιθανό είναι να εμβαθύνουν την οικονομική δυστυχία της χώρας.


Χωρίς την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διάσωσης, οι περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις θα «διαβρώσουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να εκτελούν τις συνήθεις καθημερινές συναλλαγές τους» και ισοδυναμούν με μια μακροχρόνια θηλιά για το εμπόριο, δήλωσε σε συνέντευξη του ο Δημητριάδης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας συναντούνται σχεδόν καθημερινά για να συζητήσουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, οι πελάτες των οποίων αναλαμβάνουν τα μετρητά τους κατά κύματα μέσα στην αβεβαιότητα αναφορικά με τη θέση της χώρας στην νομισματική ένωση. Η Ελλάδα είναι το δεύτερο κράτος του ευρώ που βρίσκεται σε κίνδυνο να εισαγάγει ακραία μέτρα την επόμενη εβδομάδα, μετά από την Κύπρο.  Η συμφωνία διάσωσης λήγει στις 30 Ιουνίου και οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μήνες.

«Ο κίνδυνος, όπως το βλέπω εγώ, με την Ελλάδα είναι ότι αν εισαγάγει τώρα capital controls, προτού υπάρξει mia συμφωνία, δεν είναι σαφές πότε και πώς θα πρέπει να αρθεί», δήλωσε ο Δημητριάδης. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, μπορεί να καταλήξει να είναι μόνιμη, και ο πρόδρομος του Grexit».

Η εμπειρία της Κύπρου.....

Το πρόγραμμα διάσωσης, το 2013, κατά το οποίο έγινε bail-in μέσω των τραπεζικών λογαριασμών ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα πτώχευσε, η Κύπρος αρχικά απαγόρευσε τις αναλήψεις άνω των 300 € τη μέρα, ενώ απαιτείτο έγκριση για μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό για πάνω από 5.000 €.

Το σοκ έσπρωξε την οικονομία, στο ελληνόφωνο νησί, σε μια συρρίκνωση του ΑΕΠ άνω του 5%.

«Εμείς πολύ γρήγορα καταλήξαμε με ένα τεράστιο βουνό αιτήσεων για την έγκριση μεταφοράς κεφαλαίων», είπε ο Δημητριάδης. «Είχαμε μια επιτροπή στην κεντρική τράπεζα που έψαχναν όλες αυτές τις περιπτώσεις, αλλά υπήρχαν χιλιάδες από αυτές».

Κύπρος συνέδεσε τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων με την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος διάσωσης της και ανακάλεσε όλους τους περιορισμούς στις αρχές του 2015.

Ωστόσο, αν η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει τις τραπεζικές καταθέσεις της χωρίς ένα έχει υπογράψει ένα σαφές σχέδιο, θα αντιμετωπίσει μια πολύ σκληρότερη διαδρομή, είπε. Ενώ οι πλούσιοι βρίσκουν συνήθως τρόπους να αποφύγουν τους κανόνες, η ρουτίνα της οικονομικής δραστηριότητα θα παραλύσει.

«Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν επί μακρόν, επειδή οι πολίτες θα βρουν τελικά ένα τρόπο να τους παρακάμψουν», είπε. «Οι άνθρωποι θα προχωρήσουν σε αγορές μεγάλων και πολυτελών αντικειμένων με τις οποίες θα αποφύγουν ουσιαστικά τους ελέγχους κεφαλαίων. Θυμάμαι κάποιες από τις πράξεις των πλούσιων καταθετών μας, οι οποίοι αγόραζαν γιοτ ή αεροπλάνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου