Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Wall Street Journal:To ΔΝΤ διακόπτει τις συνομιλίες για το Ελληνικό πακέτο διάσωσης λόγω έλλειψης προόδου....


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συνομιλίες για το πακέτο διάσωσης με την Ελλάδα σε μια σκληρή ένδειξη της αγανάκτησης του για την έλλειψη προόδου προς μια συμφωνία που απαιτείται για να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν φινάλε τους, χωρίς καμία συμφωνία στον ορίζοντα.


«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μας στους πιο βασικούς τομείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε μια ασυνήθιστη δημόσια δήλωση, προφανώς με στόχο την αύξηση της πίεσης προς την αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπήρξε πρόοδος στον περιορισμό αυτών των διαφορών, πρόσφατα. Έτσι, είμαστε μακριά από μια συμφωνία», είπε.

Η δήλωση του ΔΝΤ υποδεικνύει την παύση των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο για το πακέτο διάσωσης με τη λεγόμενη Τρόικα, η οποία περιλαμβάνει επίσης αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έτσι κι αλλιώς, δεν πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές μέρες. Αυτό διακοπή εμποδίζει απαραιτήτως, τις περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών ηγετών για την επίλυση της κρίσης.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΔΝΤ και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών, οδηγούν τις συνομιλίες σε μια νέα και αποφασιστική φάση.

«Φοβάμαι ότι έρχεται η ημέρα, που κάποιος θα πει game over.  Δεν έχουμε άλλο χρόνο», δήλωσε αυθόρμητα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη συνάντηση μεταξύ του κ Τσίπρα και των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο κ Τουσκ, του οποίου η δουλειά είναι να συντονίζει τις συζητήσεις και τη λήψη αποφάσεων από τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μέχρι σήμερα - και σε μεγάλο βαθμό - αποστασιοποιηθεί από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, στις οποίες συμμετέχουν άλλες χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Είναι άποψή μου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ... λίγο πιο ρεαλιστική. Δεν υπάρχει περισσότερος χώρος για τζόγο, δεν υπάρχει χρόνος για τζογάρισμα», είπε.

Το τμήμα του Ελληνικού πακέτου διάσωσης ύψους 245 δις € που προέρχεται από την ευρωζώνη λήγει στις 30 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που η χώρα αντιμετωπίζει μια πληρωμή 1,6 δις € προς το ΔΝΤ την οποία δεν θα είναι σε θέση να καλύψει χωρίς μια νέα βοήθεια. Με μόλις λίγες μέρες να απομένουν, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τις νέες περικοπές δαπανών και την διόρθωση της πολιτικής για την οποία ο κ Τσίπρας υποστηρίζει ότι θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία της Ελλάδας, αλλά με τους πιστωτές της να επιμένουν  να απαιτούν ότι είναι η αναγκαία θεραπεία.

Ο κ Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη, συνάντηση την οποία η Επιτροπή χαρακτήρισε ως «σημαντική, φιλική και εποικοδομητική». Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή κατά τις προσεχείς ημέρες».  Όμως, η αυξανόμενη ένταση της κρίσης τονίστηκε από ένα διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν «μια τελευταία προσπάθεια να καταστεί μια συμφωνία δυνατή».

Νωρίτερα, ο κ Γιούνκερ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, «Οι άνθρωποι χάνουν την υπομονή και είμαι και εγώ άνθρωπος».

Η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να βλέπει τα πράγματα να λάμπουν θετικά.

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που παραμένουν, ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν τα δημοσιονομικά και τη χρηματοδότη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει, με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», είπε ο κ Τσίπρας.

Οι εξελίξεις την Πέμπτη δείχνουν ότι οι πιστωτές της χώρας είναι λιγότερο πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη περαιτέρω συμβιβασμών, αλλά, αντίθετα, θέλουν η κυβέρνηση της Αθήνας να λάβει γρήγορα αποφάσεις.

Εάν το ΔΝΤ  αποχωρήσει ξ ολοκλήρου από την ελληνική διάσωση εξ ολοκλήρου, θα περιπλέξει σοβαρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να κρατηθεί τη χώρα στην ευρωζώνη.  Τα κοινοβούλια της Γερμανίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, που είναι αρνητικά στη διάσωση, έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση κάθε είδους βοήθειας προς την Αθήνα. Οι αναλυτές λένε ότι η ΕΚΤ θα αποφυγη επίσης να προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ εισήλθε στο Ελληνικό πρόγραμμα  διάσωσης το 2010, μετά από επιμονή της Γερμανίας, η οποία ήθελε ένα εξωτερικό φορέα για την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης καθώς και την εμπειρία αστυνόμευσης σε προγράμματα λιτότητας. Αλλά το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν έχουν δει πάντα το λεπτομερώς.

Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρούστηκε με το ΔΝΤ για την επιμονή του ταμείου στις πολιτική των επιθεωρήσεων των οικονομικών αλλαγών  που περιπλέκουν τις συμφωνίες με την Αθήνα για τη χρηματοδότηση της.  Ακόμη και η Γερμανία και άλλες χώρες υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ νίωθουν «τις τρίχες τους να σηκώνονται» στην επιμονή του για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να εγκαταλείψουν ένα μέρος των αξιώσεών τους κατά της κυβέρνησης.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ και οι άλλοι κυβερνήσεις της ευρωζώνης καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι οι πιστωτές της Ελλάδας, έχουν εργαστεί για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασαν στον κ Τσίπρα μία κοινή πρόταση για μια συμφωνία ώστε να πάρει την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας. Αν και αυτό το σχέδιο έδωσε Αθήνα περισσότερο χρόνο για να πάρει τον προϋπολογισμό της υπό έλεγχο της  και να σταματήσει να εξετάζει τους εργασιακούς νόμους, το ΔΝΤ επιμένει, ότι απαιτούνται ακόμα περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις φόρων.

Ο κ Ράις δήλωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω του συνταξιοδοτικού, των φόρων και της χρηματοδότησης.

Οι συντάξεις και οι μισθοί του Δημοσίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού της Ελλάδας, «έτσι δεν είναι δυνατόν να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους χωρίς μεταρρυθμίσεις, και κυρίως του συνταξιοδοτικού», είπε.

Προειδοποίησε επίσης ότι είναι ενάντια στην αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα.

«Η πολιτική αύξησης των ήδη υψηλών ποσοστών επί μιας χαμηλής φορολογικής βάσης, για μια ακόμη φορά, δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε ο κ Ράις. Αντίθετα, η κυβέρνηση χρειάζεται να απλοποιήσει το ΦΠΑ και να συλλέγει το πλήρες ποσό των εσόδων που οφείλονται από τον ΦΠΑ.

Ενόσω η Αθήνα αντιστέκεται στις αιτιάσεις των πιστωτών για την αναθεώρηση των πολιτικών για τις συντάξεις και τους μισθούς, Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις απαιτήσεις Ελλάδα για μια αναδιάρθρωση του χρέους της, το οποίο σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στην κατοχή των χωρών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Ο κ Ράις είπε ότι μια αδύναμη αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και του μισθολογικού του Δημοσίου στην Ελλάδα θα απαιτούσε περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί το κενό του προϋπολογισμού της Αθήνας και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, όπου είναι πιθανό να συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης και να συζητήσει τις αποτυχημένες συνομιλίες του προγράμματος διάσωσης.

Ο κ Ράις είπε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι διατεθειμέν να επαναλάβει τις συνομιλίες, αν και δεν ανέφερε τις προϋποθέσεις ώστε να επανεμπλακεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου