Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Άγγελος Στάγκος, Reporter: Ο Τσίπρας παραπλάνησε και τους δικούς του στη Βουλή Πηγή:www.reporter.gr

Δεν του πολυβγήκε του Τσίπρα η παράσταση της περασμένης Παρασκευής. Ο ίδιος εμφανίστηκε περισσότερο μαραμένος από κάθε άλλη φορά, καθώς διαπιστώνει τι εστί βερίκοκο, ο Σαμαράς ήταν σχετικά καλός για Σαμαράς, ο Βενιζέλος έδωσε ένα ακόμη κοινοβουλευτικό ρεσιτάλ, αφού η γνώση που έχει αποκτήσει στα θέματα σε συνδυασμό με τη ρητορική του δεινότητα και το χιούμορ, του επιτρέπουν να είναι μία κατηγορία μόνος του στη σημερινή Βουλή, ο Θεοδωράκης έχει αρχίσει να είναι όλο και πιο επιθετικός και ο Καμένος στο γνωστό ρόλο του νταή, μάλλον αφαιρεί πια παρά προσθέτει πόντους στο προφίλ της κυβέρνησης. Αν λοιπόν στόχος του πρωθυπουργού ήταν να στριμώξει την αντιπολίτευση ώστε να συνταχθεί αναγκαστικά μαζί του στην απόρριψη των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές, μάλλον δεν επιτεύχθηκε.

Από την άλλη πλευρά, αν στόχος του Τσίπρα ήταν να γίνει αποδεκτό από τους δικούς του βουλευτές και υπουργούς η δική του πρόταση για μέτρα, αυτό το κατάφερε και μάλιστα εύκολα. Επικεντρώνοντας τα πυρά και ορθώνοντας το ανάστημά του απέναντι στους θεσμούς, στη Λαγκάρντ, στον Ντράγκι και στους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμη και στον Γιουνκέρ, πέρασε με πλάγιο τρόπο –και με τη βοήθεια του Καμένου - από τους συριζαίους συντρόφους και τους ανελίτες συμμάχους το βαρύ φορολογικό πακέτο που προωθεί ο ίδιος, ως το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο. Σε λίγο θα το υπογράψει κιόλας μόνος του και θα λέει ότι έχει συμφωνία στα χέρια του…

Αν το έφερνε στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα για έγκριση, θα χυνόταν αίμα και ίσως να το απέρριπταν, ενώ τώρα το χειροκρότησαν –καθώς οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται – δίχως πολλές κουβέντες. Με τους Λαφαζάνηδες να καταπίνουν την κάμηλον και να περιφέρονται εκτοξεύοντας μύδρους εναντίον των δανειστών που υποτίθεται ότι θέλουν να ταπεινώσουν τη χώρα και να εξευτελίσουν την ελληνική «αριστερή» κυβέρνηση. Που σημαίνει ότι ή δεν κατάλαβαν τίποτα, παρά την πείρα που δήθεν έχουν από την πολύχρονη θητεία στο ΚΚΕ, στις γιάφκες και στα καφενεία, ή το κατάλαβαν και κάνουν την πάπια γιατί τους γουστάρει η εξουσία. Εκτός και αν δεν έχουν διαβάσει τις 47 σελίδες που περιλαμβάνουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και είναι γεμάτες φόρους και ιδιωτικοποιήσεις, έστω και χωρίς συνοχή μεταξύ τους, ή διανθισμένες με αναβολές ή περιόδους … χάριτος.

Εφόσον λοιπόν αυτό ήταν το plan B του Τσίπρα, στη συγκεκριμένη συζήτηση, το έθεσε σε εφαρμογή, προκειμένου σε δεύτερο στάδιο να το προσαρμόσει στις απαιτήσεις των δανειστών, αν όχι όλες, στις περισσότερες. Παράλληλα όμως έδειξε ότι ο Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραπλανά ακόμη και τους δικούς του, ούτε να νοιάζεται που έχει φλομώσει το σύμπαν με ψέματα. Οι ξένοι πάντως, ή τουλάχιστον εκείνοι που δεν είναι μυημένοι στο κόλπο –αν υπάρχει κόλπο βέβαια – δείχνουν όλο και περισσότερο εξοργισμένοι. Η Λαγκάρντ, γιατί την είχε διαβεβαιώσει μία μέρα πριν ότι θα πλήρωνε τη δόση στο ΔΝΤ, ο Γιουνκέρ γιατί τον εκθέτει και αθετεί τις υποσχέσεις του, οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (Σούλτς, Γκάμπριελ) γιατί έχουν απαυδήσει και δεν θέλουν πια να είναι ο μ… που δείχνουν να στηρίζουν, οι Φινλανδοί που δεν θέλουν να ακούν για Ελλάδα, οι Γάλλοι που είναι επίσης έξαλλοι, ο Βέλγος και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός που τα ρίχνουν χοντρά.

Κανονικά, και οι Έλληνες θάπρεπε να είναι έξαλλοι με όλη την παραπλάνηση και την αβεβαιότητα που δημιουργοί η κυβέρνηση, αλλά αυτοί δεν ενοχλούνται από τα ξεφτιλισμένα τερτίπια. Απλά πάνε στις τράπεζες και αποσύρουν τα λεφτά τους…


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου