Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Peter Spiegel & Shawn Donnan, Financial Times: O χρόνος τελείωσε....ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποφασίσει....

του Ηλία Μακρή - Καθημερινή
Οι πιστωτές της Ελλάδας εξαπέλυσαν την Πέμπτη τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης από τότε που ξεκίνησε η πεντάμηνη κόντρα για το πρόγραμμα διάσωσης των 172 δις €, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα και τους Ευρωπαίους ηγέτες να λένε ότι ο χρόνος για συμβιβασμό έχει λήξει.

Η αιχμηρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν δημόσια δηλώνει τον αυξανόμενο φόβο που εκφράζεται στις ιδιωτικές συνομιλίες, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που έχει απομείνει για να κλείσει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει την τελευταία δόση των 7,2 δις €.

Σε μια σειρά συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε στην, σε πλήρη ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων κυβέρνηση του κ Τσίπρα, ότι πρέπει να αποφασίσει γρήγορα αν θα δεχθεί τις πολλές και σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή θα αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία.

«Τώρα χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις. Η άποψη μου, είναι, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει, λίγο πιο ρεαλιστική» είπε ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα την Τετάρτη.

«Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για τζόγο, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τζόγο. Η ημέρα,, που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε, φοβάμαι ότι πλησιάζει».

Το ΔΝΤ ήταν εξίσου άμεσο, ανακοινώνοντας ότι οι επικεφαλής των διαπραγματευτών του, είχαν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενο την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις. «Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μας στους περισσότερους βασικούς τομείς», δήλωσε ο Gerry Rice, εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Δεν υπήρξε καμία πρόοδος στον περιορισμό των διαφορών αυτών πρόσφατα».

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Ελλάδα και τα άλλα κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να περάσουν την αναγκαία νομοθεσία ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης πριν από την πληρωμή δύο μεγάλων λογαριασμών που λήγουν: ο πρώτος στις 30 Ιουνίου, ύψους 1,5 δις € προς το ΔΝΤ, και ένας δεύτερος που αφορά την εξαγορά χρέους ύψους 3,5 δις στις 20 Ιουλίου της ΕΚΤ.

Ο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Jean-Claude Juncker,  συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη σε αυτό που ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. χαρακτήρισε ως μια τελευταία προσπάθεια να δεχτεί ο Έλληνας ηγέτης μια συμφωνία. «Εάν η διαδικασία προχωρούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει συναντήσει με τον Τσίπρα σήμερα» ανέφερε ο αξιωματούχος..

Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πως η Αθήνα έχει αρχίσει να μετατοπίζει τη στρατηγική της ώστε αντιμετωπίσει στις σκληρές προειδοποιήσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών και βετεράνος σύμμαχος του κ Τσίπρα, διέταξε όλους τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες να μεταβιβάσουν τα αποθεματικά τους σε ρευστά, αμέσως στην κεντρική τράπεζα - ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση διαπραγμάτευση πλέον προετοιμάζεται για την προοπτική να μην κερδίσει οποιαδήποτε μετρητά από το πακέτο διάσωσης πριν από τη λήξη του στο τέλος του μήνα.

Επιπροσθέτως, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο κ Τσίπρας απομακρύνει τους μεσαίου επιπέδου αξιωματούχους από τις καθημερινές διαπραγματεύσεις, τις  οποίες αναλαμβάνουν δύο από στενότερους συμβούλους του, όπως ο υπασπιστής του Νίκος Παππάς. Ο κ Τσίπρας θα επιβλέπει την «όλη διαδικασία», με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η γερμανική κυβέρνηση κατ 'ιδίαν έχει στείλει μηνύματα τις τελευταίες ημέρες, στα οποία αφήνει να εννοηθεί ότι ήρθε η ώρα να διακοπούν συνομιλίες και να υιοθετήσει μια πιο σκληροπυρηνική, προσέγγιση του τύπου «take it or leave it» στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι Γερμανοί ηγέτες έχουν διαμηνύσει στις άλλες πρωτεύουσες, ότι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να διαπραγματευτούν πέρα από τη συμβιβαστική συμφωνία, που παρουσιάστηκε στον κ Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα από τον κ Juncker για λογαριασμό των πιστωτών της Ελλάδας.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης, από τον κ. Τσίπρα, στο ελληνικό κοινοβούλιο, την Παρασκευή, μαζί με την προσπάθεια της κυβέρνησής του, να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πίστευαν ότι είχαν συμφωνήσει, έχει σκληρύνει τη στάση του Βερολίνου.

«Η μόνη απάντηση που ψάχνουν από τους Έλληνες είναι το "ναι"» ανέφερε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.



Αρκετοί στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι ακόμη και στο σχέδιο, που παρουσίασε ο κ Juncker, περιέχονται πάρα πολλές παραχωρήσεις. Στη συμφωνία του Φεβρουαρίου με την Αθήνα, οι πιστωτές συμφώνησαν να μειώσουν τους στόχους για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το τρέχον έτος - αλλά όχι του μελλοντικούς, όπως αναφέρει το νέο σχέδιο των πιστωτών.

Σε κάποιους Γερμανούς αξιωματούχους «σηκώθηκαν οι τρίχες» όταν είδαν την πρόταση για μειωμένους στόχους την επόμενη τριετία.

Ένας Γερμανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συζητήσεις δήλωσε πως παραμένουν οι διαφορές μεταξύ της Angela Merkel και του W. Schaeuble για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν αυτή την αντιπαράθεση. Η Merkel είναι ακόμα δεσμευμένη στο να αποτρέψει το Grexit, παρότι αυξήθηκαν, τις τελευταίες ημέρες, οι αμφιβολίες της για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα δεσμευτεί.

Ο κ. Schaeuble δείχνει κάτι περισσότερο από πρόθυμος να επιτρέψει ένα Grexit, στάση που που ασπάζεται αυξανόμενος αριθμός βουλευτών στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αυτή η «ανυπομονησία» που εκφραζόταν σε προσωπικό επίπεδο εντός της Γερμανίας, μέχρι σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, νωρίτερα την Πέμπτη, όταν ο Jens Weidmann,  πρόεδρος της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, δήλωσε πως «ο χρόνος τελειώνει» για την Ελλάδα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία. Προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος πτώχευσης μεγαλώνει μέρα με τη μέρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου