Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Peter Spiegel, Financial Times: O Τσίπρας συνεχίζει τις συνομιλίες με τους πιστωτές την Παρασκευή

του Ανδρέα Πετρουλάκη - Καθημερινή
O Έλληνας πρωθυπουργός, Aλέξης Τσίπρας, πρόκειται να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ε.Ε. την Παρασκευή σε μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να φτάσει σε συμφωνία για την αποδέσμευση €7,2 δισ. της ολοένα και πιο επείγουσας στήριξης από το πρόγραμμα βοήθειας, μιας και οι διαπραγματεύσεις τεσσάρων ωρών την Τετάρτη στις Βρυξέλλες απέτυχαν να βρουν μία διέξοδο.
Αξιωματούχοι που μετέχουν στις συζητήσεις εξέλαβαν την εμπλοκή του κ. Τσίπρα ως ένα θετικό σημάδι, παρά τα σχόλια του Έλληνα ηγέτη νωρίς την Πέμπτη που φαίνεται να απορρίπτει μία προσφορά συμβιβασμού από τους τρεις ελεγκτικούς θεσμούς, ειδικά στο ακανθώδες ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις.

Οι ηγέτες της Ευρώπης ελπίζουν εδώ και καιρό ότι ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις μετά από μήνες ελάχιστης προόδου που έχουν καταφέρει με τους μεσαίου επιπέδου αξιωματούχους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Τσίπρας θέλει να κλείσει ο ίδιος το θέμα», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Παρ' όλα αυτά, και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι το να βρεθεί ένα κοινό έδαφος θα είναι δύσκολο – ειδικά δε όσον αφορά στη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις που είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Στο συμβιβαστικό πλαίσιο των δανειστών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να συναινέσει στις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εμφανίζει μηδενικό έλλειμμα.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο των δανειστών, αυτό θα σήμαινε ένα ποσό περικοπών ίσο με το 1% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο. Στο τέλος της συνάντησης στις Βρυξέλλες με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στις συντάξεις και στις αυξήσεις στο ΦΠΑ ως κύρια σημεία διαφωνίας.

«Προτάσεις όπως να κόψουμε τις συμπληρωματικές παροχές σε ανθρώπους με πολύ μικρές συντάξεις ή να ανεβάσουμε το ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος κατά 10% είναι προτάσεις που, φυσικά στερούνται κάθε βάσης για να γίνουν αντικείμενο συζήτησης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία για ταπρωτογενή πλεονάσματα», ένα από τα ποιο κρίσιμα μεγέθη στο πρόγραμμα στήριξης, καθώς αυτά τα πλεονάσματα θέτουν τους στόχους για το πόση περισσότερη λιτότητα θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νέα συμβιβαστική πρόταση των δανειστών, η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – έσοδα πλην τα έξοδα, όταν δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι των δανείων – στο 1% του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά, φτάνοντας το 2% την επόμενη χρονιά. Το 2017 ο στόχος θα είναι 3% και το 2018, 3,5%.

Ενώ αυτοί οι στόχοι είναι χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους του τρέχοντος προγράμματος, είναι υψηλότεροι από αυτούς που εδώ και καιρό επιδιώκει η Αθήνα. Ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η ελληνική πλευρά είναι απογοητευμένη από την πρόταση των δανειστών. «Δεν αποτελούν βάση συζήτησης υπό την παρούσα μορφή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Λόγω της αρνητικής διάθεσης που επικρατεί, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε νωρίς το πρωί κοντά στο 3%.
Σε μία δήλωσή της η Κομισιόν χαρακτήρισε την συνάντηση μεταξύ Juncker και Τσίπρα, η οποία περιλάμβανε και τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον Ολλανδό υπουργό οικονομικών που προεδρεύει του Eurogroup, ως καλή εποικοδομητική συνάντηση, ακόμα κι όταν έπρεπε να παραδεχθεί ότι δε σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος.

«Επετεύχθη πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών επί τη βάσει ποικίλων προτάσεων», δήλωσε η Επιτροπή. «Συμφωνήθηκε ότι θα ξανασυναντηθούν. Η εντατική εργασία θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.

Παρά τις απειλές από την Αθήνα ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα καταθέσει το ποσό των €300 εκατ. για την επικείμενη πληρωμή στο ΔΝΤ που λήγει την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας υποβάθμισε αυτό το σενάριο, λέγοντας: «Μην ανησυχείτε γι' αυτό».

Ένα άτομο με γνώση του προγράμματος πληρωμών, είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει χρήματα από αδέσμευτα χρήματα της Ε.Ε. για πρότζεκτ υποδομών ώστε να καλύψει την πληρωμή αυτής της εβδομάδας και άλλη μια πληρωμή στο ΔΝΤ, €350 εκατ. στις 12 Ιουνίου.

Την επόμενη από αυτές εβδομάδα λήγουν άλλες δύο προθεσμίες για χρέη στο ΔΝΤ, συνολικού ύψους €900 εκατ.

μετάφραση: euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου