Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Γιατί στο τέλος θα υπογράψουν........και θα υπογράψουν βαριά κι ασήκωτα μέτρα....

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Δραγασάκη, τον Παππά και τον Τσακαλώτο, αποχώρησε από τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι ήταν χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι - και πως θυμάμαι εγώ ότι έσκιζαν τα ιμάτια τους ότι δεν θα συναντούσαν τέτοιους - οι οποίοι δεν είχαν εξουσιοδότηση για πολιτική λύση, λες και υπάρχει τέτοια περίπτωση πλέον.

Από την άλλη πλευρά μάθαμε ότι η Ελληνική αντιπροσωπεία πήγε για άλλη μια φορά απροετοίμαστη στις συνομιλίες και όταν κάποια μέτρα απορρίφθηκαν ως μη επαρκή, δεν είχε κάτι καινούριο να προσθέσει.

Αρκετοί αναγνώστες μας έστειλαν προσωπικά e-mail στα οποία μας ρωτούσαν εάν, μετά την εξέλιξη της αποχώρησης επιμένουμε στην άποψη μας, όπως την αναρτήσαμε το απόγευμα τις Κυριακής (εδώ)

Εμείς αισιόδοξοι - φύση και θέση - θα επιμείνουμε στην άποψη μας ότι τελικά συμφωνία θα επιτευχθεί και θα φέρει βαριά, πολύ βαριά μέτρα προς κάθε κατεύθυνση. 

Ευτυχώς βέβαια δεν είμαστε ιδεοληπτικοί και προσπαθούμε να στηρίξουμε την άποψη μας σε πραγματικές παραδοχές και γεγονότα, όπως κάναμε πέρσι τον Αύγουστο όταν επιμέναμε ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα περάσουν αλώβητες τα stress test και επιβεβαιωθήκαμε.

Ας δούμε λοιπόν τις πραγματικές παραδοχές, στις οποίες στηρίζουμε το συλλογισμό μας.

Κατ΄ αρχήν κανένας Έλληνας πολιτικός δεν ενδιαφέρεται για το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, είναι συνηθισμένοι να περιορίζονται στο βραχυπρόθεσμο και συνήθως δεν έχουν καν την ικανότητα για κάτι παραπάνω. 

Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται ένα σκάσιμο της χώρας στα βράχια, θα ήταν καταστροφικό τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και θα έκαιγε οδυνηρά και μόνιμα τον/τους πολιτικό/ούς στον οποίο θα τύχαινε ο κλήρος.  Πέρα από τις ιδεοληψίες ένας 40χρονος πολιτικός που αποπέταξε χωρίς κανένα ενδοιασμό τον μέντορα του, που τον οδήγησε σε αυτή τη θέση, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει με τον χειρότερο τρόπο τον μπαρμπα-Φώτη, μάλλον δεν είναι διατεθειμένος να καταστεί Ιφιγένεια για το "καλό" της πατρίδας, μάλλον το αντίθετο θα θεωρούσαμε.

Στη συνέχεια εάν παρατηρήσουμε όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης θα παρατηρήσουμε ότι το τελευταίο που σκέφτεται είναι να έρθει σε ρήξη

α)  δεν υπογράφει στις 20 Φεβρουαρίου το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup με το οποίο αποδέχεται ρητά την ύπαρξη του προγράμματος, την δανειακή σύμβαση και το χρέος στο ολόκληρο του και φυσικά τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου με αγγλικό δίκαιο μάλιστα,

β) δεν κατασπαταλά τα ταμειακά της διαθέσιμα σε αποπληρωμές χρέους με αλόγιστο ρυθμό, αδειάζοντας το σύνολο των δημόσιων ταμείων, ενώ σε αντίθεση προσπαθεί να μαζέψει φυσικό χρήμα αλλά και συναλλαγματικά διαθέσιμα,

γ) δεν επιτρέπει την έξοδο του μεγαλύτερου ποσοστού των καταθέσεων που έχει στις τράπεζες της, ακόμη και εάν αυτό αντικαθίσταται με νέο από την ΕΚΤ και ειδικά στην δική μας περίπτωση που το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του νέου χρήματος επανεξάγεται για να γίνουν δυνατές οι αναγκαίες εισαγωγές. επίσης δεν δίνει ως collaterals το σύνολο των δανείων των τραπεζών της της εναπομείνασας υγιούς ιδιωτικής οικονομίας,

δ) οργανώνει την έκδοση νέου νομίσματος ή IOUs με λεπτομερή σχεδιασμό και σφιχτά χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερα των οκτώ έως 12 μηνών.

ε) προσπαθεί να εξηγήσει στον κόσμο ότι δεν θα καταστραφεί εάν μετέλθει σε νέο νόμισμα και δεν βγαίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί (π.χ. Βαρουφάκης) να λένε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφική για τη χώρα,

στ) προσπαθεί να βρει νέους συμμάχους αλλά και να "πάρει διαζύγιο" συναινετικά και χωρίς αντιδικίες ώστε μη δημιουργώντας πρόβλημα να ζητήσει κάποιες παροχές

ζ) αποθεματοποιεί τρόφιμα και φάρμακα για τον πρώτο ειδικά καιρό ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του πληθυσμού εάν αυτό καταστεί αναγκαίο για τον πρώτο καιρό, χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 3 έως 6 μηνών.

Εάν είδατε τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να πραγματοποίησε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και όχι ακριβώς τις αντίθετες, μπορείτε να έχετε τις ενστάσεις σας.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές:

α) δεν συνεχίζουν να δανείζουν τη χώρα με άλλα 100 δις € μέσω του ELA όσο κι αν αυτό βαρύνει την κεντρική τράπεζα της χώρας,

β) δεν αναφέρονται στη γεωπολιτική θέση της χώρας συνέχεια,

γ) δεν δείχνουν μέσω δηλώσεων τους ότι η ζημιά που θα πάθει η εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία θα την κλυδωνίσει, έστω και αν όχι συθέμελα,

δ) δεν αφήνουν τις διαπραγματεύσεις να σέρνονται στον χρόνο και τις καταληκτικές προθεσμίες να περνούν άνευ λόγου και αιτίας.

Είδατε να τα κάνουν όλα αυτά;  Να υποθέσω πως όχι.

Στηριζόμενοι στα παραπάνω πιστεύουμε ότι έστω και στο παραπέντε θα ευοδωθεί μια συμφωνία, όπως την περιγράψαμε στην ανάρτηση της Κυριακής με τίτλο «Πως φτάσαμε ως εδώ......μια αναδρομή.....από εδώ και πέρα; τι μέλει γενέσθαι;»

Εάν διαφωνείτε, μπορείτε να το σχολιάσετε.....θα ήταν χαρά μας να ακούσουμε τις θέσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου