Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Bloomberg: H Ελλάδα αντιμετωπίζει διπλωματική πίεση από το G-7 που ενωμένο απαιτεί οριστική λύση.....

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια εβδομάδα επείγουσας διπλωματίας για να απελευθερώσει τις ενισχύσεις του προγράμματος διάσωσης και να αποτρέψει μια πιθανή πτώχευση καθώς οι ηγέτες του κόσμου πιέζουν για την οριστική επίλυση του αδιεξόδου.

Με τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών να επαναλαμβάνονται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο από την Ομάδα των Επτά (G-7) ηγετών  οι οποίοι απεύθηναν έκκληση να κινηθεί ώστε να τερματιστεί το αδιεξόδου και να αποτραπεί ο κίνδυνος των ευρύτερων οικονομικών επιπτώσεων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέθεσε τις ανησυχίες του  σχετικά με το αδιέξοδο κατά τη σύνοδο κορυφής του G-7μ που φιλοξενείται από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη νότια Γερμανία, την Κυριακή.  Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ «τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους», σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του μετά από μια συνάντηση εργασίας για την παγκόσμια οικονομία.

«Υπήρξε ομοφωνία απόψεων στη σύνοδο η οποία ήταν σημαντική για την Ελλάδα και τους εταίρους της ώστε να χαράξουν μια πορεία που θα βασίζεται στις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Σοβαρά στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σχετικά με την 45λεπτη συνάντηση του πρόεδρου Ομπάμα  με την Μέρκελ.

Η παρέμβαση του G-7 αυξάνει την πίεση και στις δύο πλευρές που διαφωνούν ώστε να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση που θα απελευθερώσει την τελική δόση των 7,2 δις € της ενίσχυσης και θα επαναφέρει την Ελλάδα πίσω από το χείλος της πτώχευσης, αποτρέποντας μία πιθανή έξοδο από το κοινό νόμισμα των 19 κρατών.

Οι Βρυξέλλες μίλησαν

Η ομοφωνία αυτή ήρθε πριν από το ξεκίνημα μιας ακόμη εβδομάδας συνομιλιών στις Βρυξέλλες,η οποία προετοιμάζετε από τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων των πιστωτών και την ελληνική κυβέρνηση να συγκληθεί εκ νέου, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά τις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να μην κατονομασθεί, επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Ο Τσίπρας κατόπιν θα παραστεί σε κοινή συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής στις 10 - 11 Ιουνίου, στην οποία θα είναι επίσης παρόντες η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Όλοι είμαστε της γνώμης ότι μια πάρα πολλή δουλειά βρίσκεται ακόμη μπροστά μας», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της, από τη σύνοδο κορυφής στο Schloss Elmau εκπομπή στην τηλεόραση ARD.  «Θέλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία ή να πάρει άλλη μια παράταση πριν τη λήξη του προγράμματος στις 30 Ιουνίου Χωρίς τη συμφωνία η Ελλάδα κινδυνεύει να αθετήσει πληρωμές του χρέους της των περίπου € 313 δις €.

Οι διαφαινόμενες προθεσμίες

«Υπάρχει προφανώς μια διαφαινόμενη προθεσμία», δήλωσε ο Earnest. Ο Ομπάμα «είναι σίγουρα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα είναι σε θέση να χαράξουν το μονοπάτι αυτό, χωρίς αδικαιολόγητη μεταβλητότητα».

Ο επόμενος γύρος της διπλωματίας έρχεται καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν μπορούν ούτε καν να συμφωνήσουν σχετικά με το ποια από τις δύο προτάσεις είναι η βάση για συζήτηση, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker να χρησιμοποιήσει μια ασυνήθιστα ωμή γλώσσα για να επισημάνει ότι χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα. Ο Juncker, μιλώντας στη συνεδρίαση της G-7, είπε ότι ο Τσίπρας παραποίησε τις πτυχές των διαπραγματεύσεων σε ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή.

«Δεν έχω ένα προσωπικό πρόβλημα με τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε ο Juncker στους δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής της G-7. «Αλλά η φιλία, προκειμένου να διατηρηθεί, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι ελάχιστοι κανόνες».

Διαπραγματευτικά κόλπα

Κατά την ομιλία του ο Τσίπρας στη  Βουλή, επέκρινε ως «σαφώς μη ρεαλιστικά» τα προαπαιτούμενα που ζητούνται από την Ελλάδα και δήλωσε πως ελπίζει ότι η τελευταία προσφορά από τους πιστωτές για να απελευθερωθούν τα κεφάλαια διάσωσης ήταν «ένα κακό διαπραγματευτικό τέχνασμα».

«Παρουσίασε την πρόταση των τριών θεσμικών οργάνων ως προσφορά «take it or leave it»   Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Γιούνκερ.  «Αυτό δεν ήταν το μήνυμα που δόθηκε σ 'αυτόν».

Το ελληνικό σχέδιο, που υποβλήθηκε την ίδια περίπου στιγμή, είναι ακόμη «επάνω στο τραπέζι» και αναμένουμε τις παρατηρήσεις,, δήλωσε μέσω e-mail ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, το Σάββατο.

Υπογραμμίζοντας την πίεση προς την Ελλάδα για να δεσμευτούν για μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο» οι Ιταλοί να πρέπει να βοηθήσουν να πληρωθεί ένα Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο είναι πιο γενναιόδωρο από ότι το δικό τους.

«Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρας πρέπει επίσης να περάσει τις μεταρρυθμίσεις: του συνταξιοδοτικού συστήματος, να σταματήσει τη φοροδιαφυγή, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο Renzi στο Schloss Elmau. «Υπάρχει πλήρης συμφωνία στη Σύνοδο της G-7 ότι τα πάντα πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί η Ελληνική έξοδος από το ευρώ, αλλά και ότι οι Έλληνες πολίτες, στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα στείλει ένα σήμα».

Η τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της G-7 λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα. Η ομάδα αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου