Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

The Telegraph: Το "πολεμικό υπουργικό συμβούλιο" ετοιμάζεται για μάχη με τους πιστωτές....

Στην Ελλάδα "το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο", μετά από εννέα ώρες συζητήσεων, την Κυριακή, αποφάσισε να αψηφήσει τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, διασφαλίζοντας ένα κρεσέντο μικροπολιτικής και ο ολοένα πιο πικρός αγώνα της διαπραγμάτευσης φτάνει στην κορύφωση του αυτό το μήνα.

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του κινήματος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να υπερασπιστούν τις "κόκκινες γραμμές" για τις συντάξεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να προετοιμαστούν για τη μάχη με ότι οι συνέπειες συνεπάγεται αυτό, θεωρώντας την πολιτική του κλάδου ελαίας που χρησιμοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες τους έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

"Έχουμε συμφωνήσει σε μια σκληρότερη στρατηγική για να σταματήσουμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Ήμαστε ενωμένοι και έχουμε εμπιστοσύνη στα βήματα μας για άλλη μια φορά", δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτή η στρατηγική εμπεριέχει ένα τεράστιο ρίσκο. Το Ελληνικό ταμείο είναι ήδη άδειο και τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης που κατασχέθηκαν από τις τοπικές αρχές και τους φορείς της πολιτείας θα τελειώσουν σύντομα.

Οι Έλληνες δήμαρχοι προειδοποίησαν, το Σαββατοκύριακο, ότι δεν θα αποδεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια προς την κεντρική κυβέρνηση. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 750 εκ. €, την Τρίτη, στην πρώτη από μια σειρά κλιμακούμενες προθεσμίες καταβολών, που τρέχουν έως τον Αύγουστο.



"Έχουμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν είναι αρκετά για να βγάλουμε το μήνα. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι", είπε ένας υπουργός, μιλώντας στο The Telegraph αμέσως μετά την φορτισμένη συναισθηματικά σύσκεψη.

Το πολεμικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε πριν να αναχωρήσουν οι τρεις επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας για τις Βρυξέλλες σε μια κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup, η ομάδα αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο χρόνος εξαντλείται για τη συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 7,2 δις € στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία λήγει τον Ιούνιο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να δούμε πώς οι δύο πλευρές θα περιορίσουν τις τεράστιες διαφορές τους σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο θα εμπεριέχει ακόμη πιο πολύπλοκη διαπραγμάτευση και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των πιστωτών-κρατών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Wolfgang Schauble δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, εκτός αν υπάρξει μια υπέρβαση σύντομα. "Τέτοιες διεργασίες έχουν επίσης ανορθολογικά στοιχεία. Εμπειρίες σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν δείξει ότι μια χώρα μπορεί ξαφνικά να διολισθήσει σε πτώχευση," είπε στη Frankfurter Allgemeine.

Έλληνες αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι, αυτό είναι μια εννοιολογική παρανόηση από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης. Αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία σκόπιμα αν πιεστούν υπερβολικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα πρόκειται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την εθνική ταπείνωση και η προδοσία του εκλογικού τους όρκου προς τον ελληνικό λαό.

«Αν πρόκειται να φτάσουμε σε αδιέξοδο, η Ελλάδα πρέπει να πτωχεύσει και να πάρει το δρόμο της», δήλωσε ο Κώστας Lapab;itsaw, βουλευτήw του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του κόμματος. «Δεν έχει νόημα να επιτεθούμε στα συνταξιοδοτικά ταμεία για να αγοράσουμε χρόνο. Εμείς απλά εξαντλούμε τους εαυτούς μας χωρίς κανένα σκοπό».

«Γυρίσαμε την Ελλάδα από άκρου σε άκρο, στις εκλογές προτρέποντας τους ψηφοφόρους να ρίξουν την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ερώτημα τώρα είναι αν εννοούμε αυτά που λέμε, και αν έχουμε το θάρρος της γνώμης μας».

Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στην Ελλάδα, ως προκαταβολή, περίπου 2 δις €εκ  για να ανοίξει το δρόμο για τον αγωγό αερίο που τον ονομάζουν «Turkish Stream. Αν και αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις πληρωμές του ΔΝΤ για τον Μάιο και τον Ιούνιο, και να χρεοκοπήσει αργότερα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - η οποία θεωρείται ο πραγματικός εχθρός - αυτό όμως δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα.


To σιωπηρό quid pro quo (δούναι και λαβείν), θα ήταν ένα ελληνικό βέτο κατά της επέκτασης των δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία.  Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει αγεφύρωτο χάσμα με την Ευρώπη και θα εξαγριώσει τον Ομπάμα και τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δείχνει να εξακολουθεί να έχει κάποια συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γίνεται αντιληπτό γιατί ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jacob Lew είπε στους Έλληνες ότι θα "έπεφταν σαν πέτρα" αν έπαιζαν αυτό το παιχνίδι.

O Amos Hochstein, απεσταλμένος της Ουάσινγκτον επιφορτισμένος με ενεργειακά θέματα, δήλωσε από την Αθήνα την Παρασκευή ότι ο αγωγός ήταν ένας ηλίθιος αντιπερισπασμός. "Ο Turkish Stream δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καμία κοινοπραξία για την κατασκευή του, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για να κατασκευασθεί. Ας το βάλουμε στην άκρη», είπε. Πίσω από τις κλειστές πόρτες έχει επιβληθεί ένα εμφατικό αμερικανικό βέτο στο όλο σχέδιο.


Ενώ είναι θεωρητικά πιθανό ότι  η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ,  στην πράξη θα έπρεπε να προχωρήσει στην εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα. Η αλυσίδα των γεγονότων θα μπορούσε πιθανότατα να αναγκάσει τη χώρα να επιστρέψει πίσω στη δραχμή πολύ γρήγορα.




Οι ηγέτες στην Ελλάδα νιώθουν πικρία διότι οι πρόσφατες προσπάθειές τους να φτάσουν σε μια προσέγγιση και να επιδιώξουν ένα «έντιμο συμβιβασμό» έχουν αποτύχει πλήρως.

Η μόνη παραχώρηση που έχουν κάνει οι πιστωτές της Ε.Ε. μέχρι τώρα είναι να μειώσουν το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα από 4,5% στο 2% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος. «Είναι σαν τους καρχαρίες: από τη στιγμή που γευτούν αίμα, επιστρέφουν για ακόμη περισσότερο», είπε ένας υπουργός.

Η εφημερίδα Kauhmerin;h ανέφερε ότι το Eurogroup επεξεργάζεται ένα plan Β που θα παρουσιαστεί στο ΣΥΡΙΖΑ ως «τελεσίγραφο», μη  προσφέροντας απολύτως τίποτα από την πλευρά τους ώστε, να αρθεί το αδιέξοδο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, αλλά επίσης αισθάνονται βαθιά αδικημένοι γιατί θεωρούν ότι θυσιάστηκαν το 2010, όταν αναγκάστηκαν να αποδεχθούν αυτό που  θεωρούν ότι είναι ένα άδικο πακέτο μέτρων και δανείων, προκειμένου να διασωθεί το ευρώ και οι βορειοευρωπαϊκές τράπεζες σε μια εποχή που η ΟΝΕ δεν είχε δρομολογήσει αμυντικούς μηχανισμούς και ήταν έντονα ευάλωτη σε μόλυνση.







Τα διαρρεύσαντα πρακτικά από το ΔΝΤ ότι η χώρα υφίσταται κακή μεταχείριση και χρειάζεται άμεση ανακούφιση για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο, αλλά οι αρχές της ΟΝΕ δεν έχουν αναγνωρίσει τις κοινές τους ευθύνες, για την καταστροφή.

Η δυναμική των πολιτικών έχουν γίνει δηλητηριώδες, γιατί μετέφεραν τη διαμάχη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ιδιωτών επενδυτών και τη μεταμόρφωσαν σε μια διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη, και αυτό οφείλεται στη λειτουργία του μηχανισμού διάσωσης.

Οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα αποβεί σε βάρος των φορολογουμένων των χωρών μελών τηςΟΝΕ, κάτι που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν θα επιτρέψουν να συμβεί ποτέ. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί. Το ΔΝΤ έχει απειλήσει να φύγει από την όλη διαδικασία, εκτός εάν η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους Ελλάδα - 180% του ΑΕΠ - παραμείνει πάνω στο τραπέζι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου