Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Eichengreen, Bloomberg: H Ελλάδα παίζει με το «Χάος»

H έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα απελευθέρωνε ένα νέφος αβεβαιότητας που οι επιπτώσεις θα υπερέβαιναν κατά πολύ το κόστος παραμονής.

Η επαναφορά της δραχμής δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματα της Ελλάδας, ενώ αντιθέτως θα δημιουργούσε σκηνικό για «ακόμη περισσότερο χάος και αβεβαιότητα».δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Berkeley, Eichengreen σε μια συνέντευξη του την Παρασκευή στην Πράγα.
«Η παραμονή στην ευρωζώνη θα έχει υψηλό κόστος και θα είναι δύσκολη για την Ελλάδα και τους εταίρους της, όμως η έξοδος από το ευρώ θα είχε ακόμα μεγαλύτερο κόστος και δυσκολία. Η παραμονή στο κοινό νόμισμα είναι το μικρότερο κακό, κάτω υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο Eichengreen, συγγραφέας του βιβλίου«Hall of mirrors,» ενώ συνέχισε «η παραμονή στη ζώνη του ευρώ είναι το μικρότερο κακό κάτω από αυτές τις συνθήκες».

H Ελλάδα, το πιο χρεωμένo κράτος της Ευρώπης, αγωνίζεται για την επίλυση των διαφορών της με τους πιστωτές ευρισκόμενη σε συνομιλίες σχετικά με τους όρους του προγράμματος που συνδέονται με τα 240 δις € του πακέτου διάσωσης. Η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ έχει πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας, τραβώντας την οικονομία πίσω σε μια ύφεση τύπου double dip. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα μπλοκ και επικεντρώνει τις συνομιλίες ώστε να πάρει την βοήθεια που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, όμως η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, χρεοκοπία - για να το θέσω πιο προκλητικά, αλλά η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη» ανέφερε ο Eichengreen.


Το συμβούλιο Κορυφής στη Ρίγα.

Ο Τσίπρας σκοπεύει να πιέσει τους ομολόγους του, ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες με τους πιστωτές στο περιθώριο των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στις 21 με 22 Μάιος στη Ρίγα της Λετονίας, σύμφωνα με έναν Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos είναι "αισιόδοξος" ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός των προσεχών ημερών, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια ελιγμών στις συνομιλίες διάσωσης.

«Η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη για την Ελλάδα δεδομένης της κατάστασης της ρευστότητας της», δήλωσε σε ομλία του ο de Guindos, στη Μαδρίτη, τη Δευτέρα. «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση που γίνεται όλο και πιο δύσκολη και περίπλοκη».

Καμία ανακούφιση.

«Τίποτα από αυτά δεν θα επιλυθεί γρήγορα. Νομίζω πως η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί» ανέφερε ο Eichengreen.

Εξίσου ασαφής είναι ο πιθανός αντίκτυπος στο μπλοκ νόμισμα του λεγόμενου Grexit.. Ενώ οι αξιωματούχοι επιμένουν δημοσίως ότι η υπόλοιπη ζώνη του ευρώ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, τους τελευταίους μήνες, καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ενισχύσουν την άμυνα τους.

«Την επόμενη φορά που υπάρχει ένα σοκ κάποιου είδους στην Ευρώπη, ο κόσμος θα θέσει αμέσως το ερώτημα για το τι θα κάνει η Πορτογαλία ή η Ισπανία», είπε ο Eichengreen. «Δεν έχουμε απολύτως καμία ιδέα για το πώς ένα Grexit θα επηρεάσουν τις αγορές».

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της «βρίσκονται τώρα σε μια κρίσιμη φάση» και ο χρόνος για να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία είναι «πολύ περιορισμένος», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici τη Δευτέρα. Το μόνο σενάριο που εξετάζεται είναι μια «ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μια ισχυρή ζώνη του ευρώ».


Ορατά αποτελέσματα.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε "ορατό" αντίκτυπο στις αγορές κινητών αξιών της ηπείρου και στον αποπληθωρισμό, σύμφωνα με Eichengreen. Η ποσοτική χαλάρωση είναι «ένας από τους λόγους» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Μάρτιο και σκοπεύει να ξοδέψει 1.1 τρις € μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,4%, με το ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία, σχεδόν, δύο χρόνια, κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα, «δημιουργεί στρεβλώσεις» και οδηγεί σε «προβλήματα ρευστότητας», δήλωσε ο Eichengreen.

«Η ΕΚΤ ήταν σωστό που ξεκίνησε το QE», είπε. «Υπήρξαν οφέλη, αλλά είναι εκεί και τα προβλήματα, όταν έχεις ένα ασθενή με καρκίνο και τον υποβάλεις σε χημειοθεραπεία, μπορεί να θεραπεύσεις τον καρκίνο, αλλά να δημιουργήσεις άλλα προβλήματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου