Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Οι κόκκινες γραμμές του Τσίπρα ξεθώριασαν και εξαφανίστηκαν..

Όπως είχαμε περιγράψει από τις 15 Ιανουαρίου, αρκετές μέρες δηλαδή πριν τις εκλογές,, οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν μόνο δύο εναλλακτικές απέναντι στους παλαβούς της συγκυβέρνησης ΣΑΝΕΛ (εδώ) .  

Στο πρώτο σενάριο, που είχαμε ονομάσει Αρμαγεδδώνα και στο οποίο είχαμε δώσει πιθανότητες επαλήθευσης 20%, θα άφηναν την Ελλάδα να καταρρεύσει συνολικά με τεράστιο κόστος και γι αυτούς.  Στο δεύτερο σενάριο με την επωνυμία Μακιαβέλι, λέγαμε ότι θα διατηρήσουν το τραπεζικό σύστημα εν ζωή, μέσω του ELA ώστε η ιδιωτική οικονομία να συνεχίσει να επιβιώνει, έστω και με τεχνικά μέσα υποστήριξης, ενώ θα προκαλούσαν την κατάρρευση του δημοσίου, αναγκάζοντας  τον Τσίπρα να συνθηκολογήσει άνευ όρων.

Η πρώτη συνθηκολόγηση επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου, όταν και υπογράφηκε το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, με το οποίο δινόταν παράταση στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΙΙ, έως το τέλος Ιουνίου.  Εκμεταλλευόμενοι αυτή την προθεσμία, οι κυβερνώντες, συνέχιζαν να δίνουν παραστάσεις στα διάφορα διεθνή fora, πανηγυρίζοντας για τη δημιουργική ασάφεια που κατ' αυτούς είχαν πετύχει και τους ευνοούσε.  Όλα αυτά μέχρι και πριν λίγες μέρες πριν, όταν στη Ρίγα τέθηκε, εν ήδη τελεσιγράφου, το θέμα είτε της οριστικής συμφωνίας είτε της πτώχευσης της χώρας.

Εχθές είχαμε τους τελευταίους σπασμούς της εθνικά "υπερήφανης" πολιτικής των ΣΑΝΕΛ, με ένα non paper το οποίο απειλούσε τους εταίρους με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.  Το σχετικό non paper αναπαράχθηκαν σήμερα το πρωί από την κομματική εφημερίδα Αυγή, η οποία γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο και  ενδεδυμένη το μανδύα του κυβερνητικού εκπροσώπου, απειλώντας και πάλι τους εταίρους και προσπαθώντας να ανακαλύψει διχογνωμίες και να "σπάσει" το κοινό μέτωπο της τρόικα.  Μάλιστα η τακτική της θύμισε την αλήστου μνήμης Pravda και γενικότερα της εφημερίδες αντίστοιχων παλαιοκομουνιστικών καθεστώτων.

Η τρόικα απάντησε άμεσα με κοινή δήλωση της η οποία απέκλειε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο και καταδείκνυε την σύμπνοια των απαιτήσεων της.


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι τρεις θεσμοί εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να πετύχουν συγκεκριμένη πρόοδο στις 11 Μαΐου
Στη συνέχεια είχαμε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Juncker - Τσίπρα στην οποία ο τελευταίος παρέδωσε ψυχή και σώμα αποδεχόμενος όλες τις απαιτήσεις της τρόικα και σβήνωντας μονοκοντυλιά το σύνολο των κόκκινων γραμμών του, όπως τις είχε ορίσει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, όπου είχε πει:

«Παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας....»

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βαρουφάκη το θέμα του ΦΠΑ είναι ήδη στο τραπέζι, ενώ σύμφωνα με το Reuters, οι ιδιωτικοποιήσεις επανεκκινούν με πρώτη τα αεροδρόμια και εντός Μαίου με τις δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ, μας έμειναν μόνο δύο - πλέον - κόκκινες γραμμές, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Έλα όμως που και αυτές έσβησαν με τ σημερινή κοινή δήλωση (εδώ):

«Ο Πρόεδρος Juncker και ο πρωθυπουργός ο Τσίπρας μίλησαν στο τηλέφωνο σήμερα.

Έλαβαν γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Συζήτησαν κυρίως τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος έτσι ώστε να είναι δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στο να αποτρέψει την φτώχεια των ηλικιωμένων.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι εξελίξεις στους μισθούς και στους θεσμούς στην αγορά εργασίας να είναι υποστηρικτικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο της Ομάδας των Βρυξελλών.»


Σύμφωνα λοιπόν με τη κοινή δήλωση, ο Τσίπρας αποδέχεται: 

α) ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,

β) το ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά βιώσιμο.  Πως μπορεί να γίνει αυτό; Πάντως όχι με την παροχή σύνταξης από τα 45, τις υπέρογκες σε σχέση με τις εισφορές συντάξεις των ευγενών ταμείων, την 13η σύνταξη, τις άγαμες θυγατέρες, την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και όλα αυτά που βαυκαλίζονται εδώ και 3 μήνες ο Σκουρλέτης με τον Στρατούλη.

γ) τα σχέδια του Σκουρλέτη για επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και όλα μα όλα αυτά που υποσχόταν εδώ και 3 μήνες, παραπέμπονται στις καλένδες, ενώ τα θέματα των ομαδικών απολύσεων μπαίνουν στο τραπέζι.

Ο Τσίπρας έσβησε, λοιπόν, μονοκοντυλιά όλες τις κόκκινες γραμμές και όλα αυτά απλά, για να κλείσει η 5η αξιολόγηση και να πάρουμε τη δόση.  Ναι! Εκείνη τη δόση που ο "μέγας" Βαρουφάκης μας έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε.

Με λίγα λόγια αποδέχθηκε πλήρως το mail Χαρδούβελη.

Και μας οδηγεί σε νέα διαπραγμάτευση.....για ένα ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ........

Βέβαια ακόμη και εάν τα συμφωνήσει και τα υπογράψει, θα πρέπει να πείσει τους, ακόμη πιο παλαβούς της αριστερής πλατφόρμας - και όχι μόνον - να τα ψηφίσουν και να τα εφαρμόσουν.

Όπως λοιπόν αναφέραμε στις 11 Ιανουαρίου 2015.........«Αλέξη έστησες την παγίδα στην οποία θα βρεθείς άσχημα μπλεγμένος» (εδώ) και πράγματι έχει βρεθεί πάρα πολύ άσχημα μπλεγμένος.....ας τα ξεμπερδέψει...

Όσο για τα φληναφήματα και τις γελοιότητες περί δημοψηφισμάτων......του αφιερώνουμε τις δηλώσεις του από το 2011, στο παρακάτω video.

Χρεωκοπία το δημοψήφισμα Αλέξη;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου