Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Financial Times: To ΔΝΤ παίρνει τη σκληρή γραμμή σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα καθώς τα πλεονάσματα μετατρέπονται σε έλλειμματα

Η Ελλάδα έχει εκτραπεί από την πορεία της αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης των 172 δις $ διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο να απολέσει την ζωτική στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτός και αν οι Ευρωπαίοι δανειστές διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας το Ταμείο.

Την προειδοποίηση αυτή απεύθυνε προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Paul Tomsen, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αυξάνoντας την προοπτική το Ταμείο να μην προχωρήσει στην εκταμίευση της συμμετοχής του από το μερίδιο που του αναλογεί στα 7,2 δις € που υπολείπονται από το πρόγραμμα και τόσο απεγνωσμένα προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο των έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της, στις συζητήσεις που επαναλήφθηκαν και πάλι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, είναι προγραμματισμένο να δοθούν από το ΔΝΤ. Χωρίς τα κεφάλαια αυτά, η Ελλάδα αναμένεται να μείνει από μετρητά αυτόν τον μήνα.

Οι πιστωτές της ευρωζώνης, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι αντίθετοι στην ελάφρυνση του χρέους. Αλλά η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμη τόσο για τα κεφάλαια που διαθέτει όσο και για την διατήρηση της πολιτικής στήριξης για την διάσωση της Ελλάδας, ιδιαίτερα στην Γερμανία.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ήταν παρόντες στην εριστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην Ρίγα, τον περασμένο μήνα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ της για την φετινή χρονιά. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα υποτίθεται πως θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα υποτίθεται πως θα έπρεπε να εμφανίσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα - οι εισπράξεις της κυβέρνησης μετά την αφαίρεση των δαπανών, εξαιρουμένων των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους - ίσο με το 3% του ΑΕΠ της για το 2015.

Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα υπερμεγέθες έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται αρχίσουν να σκαρφαλώνουν και πάλι. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο P. Thomsen αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους κατά την τρίωρη συνάντηση.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πραγματικοτήτων είναι πολύ μεγάλο αυτήν την στιγμή» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις». Σημείωσε πως τόσο η Αθήνα, η οποία αντιστέκεται σε νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι πιστωτές της ευρωζώνης πιθανότατα θα εναντιωθούν στο ΔΝΤ για το ζήτημα. 

Μια αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών της ευρωζώνης για την Ελλάδα δεν είναι πρωτοφανής. Πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ αρνήθηκε να καταβάλει το μερίδιό της δόσης της ενίσχυσης που του αναλογούσε, λόγω ακριβώς παρόμοιων φόβων ότι το ελληνικό χρέος  δεν μειωνόταν με την αρμόζουσα ταχύτητα.

Τελικά το ΔΝT έδωσε την συγκατάθεση του μόνο μετά τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, να μελετήσουν το ενδεχόμενο διαγραφής των δικών τους δανείων στην Ελλάδα, ώστε το χρέος να καταστεί σε «σημαντικά χαμηλότερο» επίπεδο από το 110% του ΑΕΠ το 2022 – κάτι που όμως ουδέποτε εφάρμοσαν. Aυτήν την στιγμή βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ.

H πρόβλεψη του για μεγαλύτερο έλλειμμα μετά από το 1,7% πρωτογενούς πλεονάσματος πέρσι – και οι υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για παρόμοια πλεονάσματα στο μέλλον – θα αύξανε επίσης και το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο αφότου καταβληθούν τα 7,2 δισ. που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προβλέψει ότι το νέο πρόγραμμα θα κυμανθεί μεταξύ 30-50 δισ. ευρώ, αλλά τα αυξανόμενα ελλείμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτούς τους υπολογισμούς. 

Οι βαθιές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών παραμένουν σχεδόν σε όλα τα ουσιώδη ζητήματα, αλλά οι τρέχουσες συνομιλίες είναι πλέον πιο παραγωγικές από ότι ήταν πριν την τρίμηνη αντιπαράθεση που προηγήθηκε.

Αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι απίθανη κατά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα, αρκετοί διαπραγματευτές πιέζουν για αρκετή πρόοδο, ώστε οι υπουργοί να κερδίσουν περισσότερο χρόνο.

Κάποιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ελπίζουν στη συμφωνία ενός κοινού ανακοινωθέντος, που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να χαλαρώσει το «ταβάνι» που έχει επιβάλει στις πωλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους από την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να πωλήσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια, θα ανακουφιζόταν προσωρινά από την αυξανόμενη κρίση ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου